SAMEN MET COMPASSION

Nieuws
16 juni 2020 door Jeffrey SchipperHet protest tegen de 1,5 metersamenleving neemt toe. Ook in christelijk Nederland. “De mens is door onze Schepper niet gemaakt om op 1,5 meter afstand te leven”, vertelde één van de sprekers afgelopen zaterdag in Arnhem. Zo'n veertig christenen uit Arnhem en omstreken spraken zich uit voor een samenleving zonder 1,5 meter afstand. CIP.nl sprak onder andere met Henk van Deutekom, één van de initiatiefnemers.
Redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons bespreken de spoedwet en dit protest in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 22:42.
Van Deutekom was afgelopen zaterdag één van de medeorganisatoren van de actie in Arnhem. Hij licht de actie toe: “Als organisatie constateren we dat de samenleving steeds meer onder druk komt te staan. Dat merken we aan toenemende angst en onzekerheid over onze toekomst. Ten tweede merken we dat kerken het moeilijk vinden om hierop te reageren. Er wordt vooral gekeken naar manieren om kerk-zijn voort te zetten, maar een profetisch geluid naar de samenleving ontbreekt. Daarom vonden we het afgelopen zaterdag tijd om onze stem te laten horen en hoop uit te spreken. God heeft hoop en antwoorden voor de samenleving op deze crisis. Dat wilden we tot uitdrukking brengen.”
De initiatiefnemer heeft met name moeite met de verplichte 1,5 meter afstandsregel. “De samenleving is een soort alleenleving geworden. En dat ook nog eens op afstand. In de afgelopen maanden hebben we talloze schrijnende verhalen gehoord. Een kennis heeft zijn vrouw drie maanden lang niet kunnen zien. Zijn vrouw dementeert en verblijft momenteel in een verpleeghuis. Komende week is het eindelijk weer mogelijk om elkaar te zien. Deze gang van zaken strookt naar onze overtuiging niet met Gods koninkrijk en Zijn karakter. Als je alles bij elkaar optelt – denk ook aan de economische schade – is het middel erger dan het virus zelf.”
Sommige lezers waren kritisch op deze demonstratie. Volgens hen is 1,5 meter afstand houden juist een vorm van naastenliefde, omdat op die manier zo min mogelijk mensen ziek worden. Wat vind je van deze kritiek?
“Toen de coronacrisis aanbrak, hadden we geen zicht op de consequenties. ‘Better safe than sorry’, was de gedachte. Maar na een week of zes werd duidelijk dat de maatregelen versoepeld konden worden. Uit onderzoeken werd steeds meer duidelijk dat het risico op besmetting of zelfs overlijden relatief laag is. En de kans op besmetting in de buitenlucht is buitengewoon klein. Er werd eenzijdig ingezet op wachten op een vaccin en tot die tijd worden we als bevolking aangespoord om ons gedeisd te houden en afstand te bewaren.”
Henk van Deutekom
Maar er wordt toch meegedacht vanuit de regering? Er zijn steeds meer maatregelen versoepeld.
“Zeker, maar dat gaat ons niet snel en ver genoeg. Daarom vinden we het tijd om als christenen een statement te maken. Zo laten we zien dat we bewogen zijn met deze samenleving door niet met de overheid mee te bewegen.”
De kerken hebben massaal maatregelen opgesteld, bijvoorbeeld met betrekking tot doop en avondmaal. Dat vind je te weinig?
“Ja, er wordt eenzijdig gekeken naar het voorzetten van het kerkelijk leven in coronatijd. Wat ontbreekt is een profetisch geluid om het contact met de samenleving actief op te zoeken. Als christenen staan we midden in de samenleving. Kijk naar de spoedwet, waarin een beperking van fundamentele grondrechten wordt opgelegd. Als christenen kunnen we het ons niet permitteren om daar niets tegenin te brengen. Die wet gaat veel te ver.” In de spoedwet staat onder andere dat de verplichte 1,5 meter afstand in het openbaar, voor de duur van de wet een officiële wettelijke status krijgt. Ook SGP-leider Kees van der Staaij en ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zijn kritisch op de spoedwet.
Aan de andere kant is het ook begrijpelijk dat het kabinet voorzichtig te werk gaat. Zo is er in China afgelopen weekend weer een nieuwe corona-uitbraak gemeld.
“Het is goed dat de regering haar best doet om het gat in de romp van het schip te dichten. Maar vergeten wordt dat er aan het andere kant van het schip door de maatregelen nog grotere gaten ontstaan. Eerder wees ik al op het feit dat mensen hun geliefden niet konden bezoeken. Ik ben één van de honderdduizenden Nederlanders die er financieel slechter voor staat dan voor de crisis. Een vriend die huizen verhuurt belde mij om te zeggen dat één van zijn huurders surseance van betaling moet aanvragen, een ondernemer met zeven bedrijven. En dan heb ik het nog niet eens over de psychische schade die veel mensen ondervinden.”
Over die schade sprak onder andere voorganger Anne Borkent tijdens de demonstratie in Arnhem. “Ik denk aan Wim* die enorm veel stress ervaart omdat hij zijn baan is kwijtgeraakt. Merel* merkt dat haar depressieve gevoelens zijn toegenomen. Voor corona had zij een netwerk van mensen om zich heen en bezig met haar nieuwe baan. Nu is ze verder dan terug bij af. Ze heeft wel eens aan zelfmoord gedacht. Joost* heeft ernstige slaapproblemen. Fatima* is gegrepen door angst en komt daardoor nauwelijks meer de deur uit. Voor Yvonne* is de eenzaamheid en afstand een kwelling geworden en heeft het gevoel dat ze net zo goed niet kan bestaan. Deze mensen vormen het topje van de ijsberg."
Anne Borkent
"Duizenden mensen komen momenteel in psychische en mentale problemen terecht", vervolgt Borkent. "Er is oog voor één aspect van gezondheid: het lichamelijke aspect. Dat is belangrijk, maar er is ook nog zoiets als psychische, mentale en relationele gezondheid. Inmiddels is het medicijn veel erger dan de kwaal. God heeft de mens gemaakt als drie-eenheid: geest, ziel en lichaam. Drie in één. We roepen de overheid op om zich niet alleen te laten sturen door virologen, die vooral gericht zijn op het lichaam, maar om een breed managementteam om advies te vragen. Een mens is meer dan alleen een lichaam. Wij zijn door onze Schepper niet gemaakt om op 1,5 meter afstand te leven.”
Een ethicus die anoniem wil blijven is “intens verdrietig”, zo laat zij weten tijdens haar bijdrage als spreker. “Als de liefde ontbreekt, ouderen alleen sterven, gehandicapte jongeren hun ouders niet mogen zien, dwalen we af van de liefde. De liefde is de kracht des levens! Liefde doet leven. Als ethicus zoek ik naar wijsheid. Mijn verlangen is dat er een keer komt en wetenschappers met een ander geluid opstaan. Ik bid en hoop dat God jullie inspireert om tot zegen te zijn voor anderen en dit geluid te laten horen. Democratie betekent dat de stem van het volk telt. En misschien mag jij daar een bijdrage aan leveren. Laat je stem horen, zodat de liefde zal regeren.”
Samuël Boujadi was één van de deelnemers aan het protest. “Ik heb deelgenomen omdat ik geloof dat de 1,5 meter wetgeving slecht is voor de maatschappij waar we nu in leven en daarnaast tegen onze grondrechten in gaat. Het ‘nieuwe normaal’ is verre van een ‘normale’ samenleving en is ook niet op basis van de coronacijfers te verantwoorden. Er werd eerst gesproken over het creëren van groepsimmuniteit en later over ‘flatten the curve’. Hier horen we niets meer over. De curve is inmiddels flat, maar veel ingrijpende maatregelen stoppen niet. De maatregelen hebben verregaande gevolgen op de levens van mensen.”
De 21-jarige Nijkerker ziet dat sommige mensen zich druk maken om de 1,5 meter en angst hebben voor het virus. “Het merendeel van de Nederlanders is nuchter, maar komt niet in actie tegen de verkeerde keuzes die de overheid neemt. Vanuit Gods perspectief zie ik een virus dat in Gods ogen nog veel kleiner is dan een virus en dat wij in Jezus’ naam uit Nederland mogen verjagen. Laat je niet leiden door angst”, roept hij op.
* Namen gefingeerd om privacyredenen.
Redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons bespreken de spoedwet en dit protest in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 22:42.
Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maandJe voornaam
Je e-mailadres
Je voornaam
Je e-mailadres