En toch hebben sommige christenen principiële bezwaren. Zij zien het als Bijbelse plicht om samen God te zoeken en kerkgang is in de loop der jaren een heilige traditie geworden.
“Met nadruk op het woord ‘traditie’”, antwoordt Kats. “Kerkgang is geen voorwaarde om zalig te worden. Het gaat hier over de vraag of we mensenlevens van anderen in gevaar willen brengen door naar een kerkdienst te gaan. Bovendien hebben we in deze tijd heel veel digitale mogelijkheden. De overgrote meerderheid van een kerkelijke gemeente kan prima thuis de kerkdienst volgen. En daar komt ook nog bij dat er sprake is van een tijdelijke maatregel.”
Dat beroep op digitale mogelijkheden lijkt mij een vreemde realiteit voor kerken die daar terughoudend in zijn en het digitale tijdperk onder de categorie ‘werelds’ scharen.
“Bijna iedereen is op een of andere manier met internet verbonden. Ook kerken die terughoudend waren, hebben in onze gemeente kans gezien om van digitale mogelijkheden gebruik te maken. Het begint met inzien dat de overheid dergelijke maatregelen niet neemt om de verkondiging van Gods boodschap tegen te gaan, maar om de volksgezondheid te dienen.”
Nederland heeft niet gekozen voor een lock-down. Zou dat u hebben geholpen in het tot de orde roepen van kerken?
“Ik kan de onderbouwing die de overheid en deskundigen geven goed volgen. Door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk gezonde Nederland het virus krijgen, bouwen we een muur van groepsimmuniteit op. Maar dat moet wel geleidelijk gaan. Als we met 100 kerkgangers bij elkaar komen, lopen we het risico dat de verspreiding te hard gaat. Als burgemeester ben ik er niet op uit om de politieagent uit te hangen. Wel doe ik een beroep op de redelijkheid van onze mensen door geen samenkomsten te houden.
Mensen die onverhoopt toch naar de kerk komen, kun je dan alsnog op gepaste afstand van elkaar in de kerk laten plaatsnemen. Maar op het moment dat je aan de voorkant zo selecteert dat je net onder de 100 mensen uitkomt, is de kans groot dat het virus zich te veel verspreidt en wordt de geest van de maatregel uit het oog verloren.”
De oproep van het kabinet om met maximaal 100 mensen samen te komen heeft het u dus niet gemakkelijk gemaakt.
“Vooropgesteld: het is als burgemeester niet erg om een stap extra te zetten door energie te steken in het uitleggen van de maatregelen. De maatregelen waren goed doordracht. Maar dat betekent niet je het voor elke activiteit goed is geregeld. Kijk naar het besluit om de horeca te sluiten. Eén van de eerste vragen was: blijven de afhaalrestaurants wel of niet open? In eerste instantie zouden ook die dichtgaan, maar nu is toch besloten dat ze openblijven. Het komt aan op maatwerk en dat is ook van toepassing op kerkelijke samenkomsten.”
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium
Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maandCorona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »
