cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert-Jan Kats
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Deze SGP-burgemeester wil dat zoveel mogelijk kerkgangers thuisblijven: "Er staan mensenlevens op het spel"

“Kerkgang is geen voorwaarde om zalig te worden. Het gaat hier over de vraag of we mensenlevens van anderen in gevaar willen brengen door naar een kerkdienst te gaan.” Aan het woord is Gert-Jan Kats. De burgemeester van Veenendaal heeft vertegenwoordigers van diverse kerkelijke gemeenten streng toegesproken vanwege een creatieve omgang met de coronamaatregelen van de overheid. Kats legt uit waarom hij het geen goed idee vindt dat kerkelijke samenkomsten in deze crisissituatie door blijven gaan.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

U wil niet dat kerkgangers in groepen van 100 tijdens een dienst bij elkaar komen. Waarom?
“Vorige week kondigde het kabinet de maatregel aan dat mensen in groepen van maximaal 100 mensen bij elkaar mogen komen. De geest van deze regel is: geen mensen bij elkaar zetten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat voorkom je door zo weinig mogelijk contact met elkaar te hebben. Het getal ‘100’ is een arbitrair getal, bedoeld om massabijeenkomsten te voorkomen. Ja, kerkdiensten hebben we in crisistijd hard nodig. Maar laat het dan een dienst zijn waar zo min mogelijk mensen samen komen.”

"Stel je voor dat iemand chemotherapie ondergaat en je die persoon besmet door onvoldoende afstand te houden… dat zou ik niet op mijn geweten willen hebben."

Ik las van een kerk waar de leden waarvan de achternaam begint met de letter A t/m L in de ochtenddienst welkom waren en in de middag de gemeenteleden met de letter M t/m Z. Dat is toch een creatieve oplossing?
“Dan wordt er andersom geredeneerd: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we toch met 100 mensen in de kerk zitten? Ik heb allerlei creatieve oplossingen voorbij zien komen. Zo was er een kerk die van plan was om 100 mensen bij elkaar te brengen in de kerkzaal, in de galerij én in een bijzaal. Deze gemeente heb ik dringend opgeroepen om hun besluit te heroverwegen. Voor zover ik het nu kan overzien, hebben vrijwel alle Veenendaalse kerken mijn oproep ter harte genomen. Inmiddels kan onze veiligheidsregio een noodverordening afgeven.”

Als 100 kerkgangers verspreid door de hele kerk zitten en voldoende afstand houden, kan het toch geen kwaad?
“Op een gegeven moment gaan die mensen ook de kerk uit. Je kunt niet verwachten dat die afstand er blijft bij opstopplekken. Zelf ga ik normaal gesproken iedere zondag twee keer naar de kerk. Ik begrijp heel goed dat de zondagse samenkomst één van dé onderdelen van het kerkelijk leven is waar je elkaar ontmoet. Het is prachtig om de lofzang en preek samen te beleven. Maar we leven nu in bijzondere omstandigheden. Het gaat er mij niet om dat Gods Woord niet doorgaat, maar dat we de volksgezondheid dienen. Stel je voor dat iemand chemotherapie ondergaat en je die persoon besmet door onvoldoende afstand te houden… dat zou ik niet op mijn geweten willen hebben. Er staan mensenlevens op het spel.”

En toch hebben sommige christenen principiële bezwaren. Zij zien het als Bijbelse plicht om samen God te zoeken en kerkgang is in de loop der jaren een heilige traditie geworden.
“Met nadruk op het woord ‘traditie’”, antwoordt Kats. “Kerkgang is geen voorwaarde om zalig te worden. Het gaat hier over de vraag of we mensenlevens van anderen in gevaar willen brengen door naar een kerkdienst te gaan. Bovendien hebben we in deze tijd heel veel digitale mogelijkheden. De overgrote meerderheid van een kerkelijke gemeente kan prima thuis de kerkdienst volgen. En daar komt ook nog bij dat er sprake is van een tijdelijke maatregel.”

"Als burgemeester ben ik er niet op uit om de politieagent uit te hangen. Wel doe ik een beroep op de redelijkheid van onze mensen door geen samenkomsten te houden."

Dat beroep op digitale mogelijkheden lijkt mij een vreemde realiteit voor kerken die daar terughoudend in zijn en het digitale tijdperk onder de categorie ‘werelds’ scharen.
“Bijna iedereen is op een of andere manier met internet verbonden. Ook kerken die terughoudend waren, hebben in onze gemeente kans gezien om van digitale mogelijkheden gebruik te maken. Het begint met inzien dat de overheid dergelijke maatregelen niet neemt om de verkondiging van Gods boodschap tegen te gaan, maar om de volksgezondheid te dienen.”

Nederland heeft niet gekozen voor een lock-down. Zou dat u hebben geholpen in het tot de orde roepen van kerken?
“Ik kan de onderbouwing die de overheid en deskundigen geven goed volgen. Door ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk gezonde Nederland het virus krijgen, bouwen we een muur van groepsimmuniteit op. Maar dat moet wel geleidelijk gaan. Als we met 100 kerkgangers bij elkaar komen, lopen we het risico dat de verspreiding te hard gaat. Als burgemeester ben ik er niet op uit om de politieagent uit te hangen. Wel doe ik een beroep op de redelijkheid van onze mensen door geen samenkomsten te houden.

Mensen die onverhoopt toch naar de kerk komen, kun je dan alsnog op gepaste afstand van elkaar in de kerk laten plaatsnemen. Maar op het moment dat je aan de voorkant zo selecteert dat je net onder de 100 mensen uitkomt, is de kans groot dat het virus zich te veel verspreidt en wordt de geest van de maatregel uit het oog verloren.”

De oproep van het kabinet om met maximaal 100 mensen samen te komen heeft het u dus niet gemakkelijk gemaakt.
“Vooropgesteld: het is als burgemeester niet erg om een stap extra te zetten door energie te steken in het uitleggen van de maatregelen. De maatregelen waren goed doordracht. Maar dat betekent niet je het voor elke activiteit goed is geregeld. Kijk naar het besluit om de horeca te sluiten. Eén van de eerste vragen was: blijven de afhaalrestaurants wel of niet open? In eerste instantie zouden ook die dichtgaan, maar nu is toch besloten dat ze openblijven. Het komt aan op maatwerk en dat is ook van toepassing op kerkelijke samenkomsten.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Helemaal eens met burgemeester Kats. Het virus kan ongeveer 3 uur in de lucht blijft hangen las ik op NU.nl. n.a.v. een onderzoek dat is gepubliceerd in 'New England Journal of Medicine' Het lijkt me dan ook niet verstandig om met max.100 kerkgangers in de kerk te gaan zitten, ook al zit je verspreid. We kunnen hier beter handelen naar de geest van de wet (zo min mogelijk contacten) i.p.v. naar de letter.