cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 december 2019 door Willem J. Ouweneel

Waarom 7 december een bijzondere en gedenkwaardige datum is

Vandaag is het 6 december. Dat is natuurlijk bijzonder belangrijk, want dat is de naamdag van de heilige bisschop Nicolaas van Myra (volgens de overlevering overleden op 6 december 342 of 352 n.Chr.), beter bekend als Sinterklaas.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Willem J. Ouweneel.

Word ook lid

Ja ja, ik vergis me niet. Niet 5, maar 6 december is de naamdag van Sinterklaas. Dat wij het altijd over de vijfde hebben (‘5 december, 5 december, ja, dat is een fijne dag’), berust op een oeroude bijbelse gedachte, namelijk dat het etmaal begint op de vooravond (kijk maar in Gen. 1: ‘het was avond geweest en het was morgen geweest [niet andersom!], de zoveelste dag’). Oftewel: 6 december begint bij zonsondergang op 5 december. Daarom valt Kerstavond ook op de 24ste, want dat is de vooravond van 25 december. Zo doen de Joden het nog steeds: Pasen begint op de vooravond, dat is de zogenaamde Sederavond. Grote Verzoendag begint op de vooravond met het Kol Nidré, enzovoort. Elke joodse feestdag begint op de vooravond bij zonsondergang. Zo begint ook elke sabbat op de vrijdagavond bij zonsondergang; ’s winters dus heel vroeg, ’s zomers heel laat.

Onze Hongaarse schoondochter heeft ons verteld dat, als je jarig bent, je in Hongarije op de vooravond van je verjaardag gefeliciteerd wordt.

Onze Hongaarse schoondochter heeft ons verteld dat, als je jarig bent, je in Hongarije op de vooravond van je verjaardag gefeliciteerd wordt. Haar ouders bellen dus steevast op de vooravond, niet op de dag zelf; of correcter: die ‘dag zelf’ begint op de vooravond. Ik vond dit trouwens ook in oude Nederlandse verhalen en romans: de buren en familie gaan op de vooravond naar de jarige toe om die te feliciteren. Ik heb je pas verteld van H. W. Heuvels Oud-Achterhoeksch boerenleven, waarin we lezen over de ‘meiavond’, dat is de avond van 30 april oftewel de vooravond van 1 mei. En als de familie de lieve, vrome Hendrieke-meuje gaat feliciteren, die op 13 december jarig is, dan gebeurt dat op de avond tevoren.

Vanavond met zonsondergang begint dus de zevende december, en dat is in onze familie een belangrijke datum. In 2009 overleed mijn vader Evert Ouweneel op deze datum, 93 jaar oud, en precies negen jaar later werd op diezelfde datum ons eerste (biologische) achterkleinkind geboren: Nina Roza Kooijman (we hadden al een bonusachterkleinkind: Naomi Kooijman). Die kleine schat wordt morgen (of vanavond…) dus precies één jaar. Er zit voor mij iets moois in: mijn vader was Nina’s betovergrootvader – en wat heeft hij niet een rijk nageslacht gekregen: zes kinderen, tweeëntwintig kleinkinderen, rond de veertig achterkleinkinderen (ik ben de tel kwijt) en – precies op zijn sterfdatum werd zijn betachterkleindochter, de kleine Nina geboren.

We zien natuurlijk ook heus wel de bredere perspectieven van de zevende december. Morgen wordt prinses Catharina-Amalia der Nederlanden zestien; ze zal altijd precies vijftien jaar ouder dan Nina zijn. Het duurt nog maar twee jaar, en dan rijdt ze mee in de gouden koets op Prinsjesdag, wordt ze lid van de Raad van State en kan ze in principe ook koningin worden. Trouwens, Madame Marie Tussaud-Grosholtz, de historicus Johan Huizinga, de Franse filosoof Gabriel Marcel, de Nederlands-Amerikaanse astronoom Gerard Kuiper en de joods-Amerikaanse acteur Eli Wallach (die de schitterende rol van Tuco speelde in The Good, the Bad and the Ugly, en die van maffiabaas Don Altobello in The Godfather III) waren ook op 7 december jarig – en de joods-Amerikaanse taalkundige Noam Chomsky en de Nederlandse schaatser Patrick Roest zijn het nog steeds (Patrick is nog verre familie, want Nina en ik stammen o.a. van de Lekkerkerkse Roesten af).

Sinds 7 december 1988 willen de Palestijnen best het feitelijke bestaan van de staat Israël toegeven, maar daarmee hebben zij bepaald niet erkend dat Israël ook recht heeft op een eigen staat.

Over Joden gesproken (ik noemde zojuist Wallach en Chomsky): op 7 december 1988 erkende Yasser Arafat, die kort tevoren de staat Palestina had uitgeroepen, voor het eerst het bestaan van de staat Israël. Dat lijkt misschien onnozel; die staat Israël bestond immers al sedert mei 1948, wat viel er dus aan te ‘erkennen’? Maar voor de Palestijnen was het al heel wat om openlijk te erkennen dat de staat Israël een daadwerkelijk historisch feit was. Het is trouwens erg gemakkelijk om deze Palestijnse erkenning verkeerd te begrijpen. Ergens op internet vond ik de uitspraak dat Yasser Arafat op de genoemde datum het bestaansrecht van Israël erkende. Dat is een dubbele fout. Ten eerste ging het niet om ‘Israël’, als eeuwenoud volk, maar om de erkenning van de staat Israël. Ten tweede heeft Arafat nooit het bestaansrecht van de staat Israël erkend. Door het ‘bestaan’ van de staat Israël de facto te erkennen heeft Arafat heel wat mensen zand in de ogen gestrooid. Sinds 7 december 1988 willen de Palestijnen best het feitelijke bestaan van de staat Israël toegeven, maar daarmee hebben zij bepaald niet erkend dat Israël ook recht heeft op een eigen staat binnen de grenzen van het aloude – al meer dan 3200 jaar bestaande – land Israël. En dat zal, vrees ik, tot aan de wederkomst van Christus ook nooit gebeuren.

Dit is des te merkwaardiger omdat in de Koran al eeuwenlang te lezen is dat Allah het land aan Israël heeft gegeven. Kortgeleden heb ik dat al in deze column gememoreerd: ‘O mijn volk [Israël], treedt het Heilige Land binnen dat Allah jullie toegewezen heeft’ (5:21). ‘Wij [Allah] zeiden tot de kinderen van Israël: “Woont in het land”’ (17:104). Och, mocht er nog eens een zevende december komen waarop zelfs de fanatiekste moslims zullen erkennen wat de Koran hier zegt: het Heilige Land behoort aan Israël. Zo is het al dik meer dan drieduizend jaar geweest. Filistijnen, Assyriërs, Babyloniërs, Perzen, Grieken, Romeinen, Mammelukken, Turken, Britten en Jordaniërs hebben er allemaal huisgehouden. Maar het feit dat allerlei lieden in mijn huis inbreken, verandert niets aan het feit dat het mijn huis is. Zo is het land Israël het ‘huis van de HEERE’ (Hos. 8:1). En dat is het – zolang deze aarde bestaat.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Amen.

Nu brengt de HEERE ongelovige Joden naar het land … je zou maar zulke huurders in je huis hebben … maar alles zal goed komen!