cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Willem J. Ouweneel

Moeten kleine kinderen verplicht ingeënt worden of niet?

Momenteel bestaat er nogal wat zorg in ons land omdat de zogenaamde inentingsgraad tot een te laag niveau zou zijn gezakt, met name voor de ziekte mazelen. Deze ziekte komt tegenwoordig weer veel vaker voor in Europa, en als de inentingsgraad in een bepaalde regio onder de 95% zakt, wordt de kans te groot dat een epidemie uitbreekt, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Nederland is de inentingsgraad momenteel slechts 92%, en dat is te weinig. In de Biblebelt is de inentingsgraad hier en daar zelfs onder de 80%.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Willem J. Ouweneel.

Word ook lid

Deze situatie heeft ertoe geleid dat sommige crèches zijn begonnen geen oningeënte kinderen toe te laten, om de andere kinderen geen onnodige risico’s te laten lopen. Zulk eigenmachtig optreden is natuurlijk ook weer bedenkelijk, maar wel begrijpelijk. Vandaar de discussie of ouders verplicht zouden moeten worden hun kinderen te laten inenten. In Duitsland is dit in ieder geval besloten: vanaf maart 2020 zal de inenting verplicht zijn, op straffe van een boete van 2500 euro.

De dingen waarvoor wijzelf verantwoordelijkheid kunnen en moeten dragen, neemt God ons echt niet uit handen.

Waarom zijn er steeds weer ouders die hun kinderen niet laten inenten? Ten eerste door laksheid en onkunde (‘mazelen bestaat toch allang niet meer?’). Ten tweede doordat mensen denken: ‘Het zal zo’n vaart niet lopen (want de meeste andere kinderen zijn wél ingeënt)’. Ten derde door een antroposofisch (dus occult-ideologisch) georiënteerde anti-vaccinatiebeweging. Ten vierde doordat sommige mensen denken dat de hele inentingsactie alleen maar bedoeld is om de zakken van de farmaceuten te spekken. Ten vijfde door zulke onzinnige argumenten: door de vaccinatie word je een heel klein beetje ziek gemaakt, en dat mag niet (je mag geen mensen bewust ‘ziek’ maken). Ten zesde (even onzinnig): vaccinatie is juist ‘gevaarlijk’ voor het kind (het kan er bijv. autistisch door worden – een allang weerlegd fabeltje, dat nog steeds hardnekkig rondzingt). Al deze argumenten spelen momenteel een rol in Centraal-Afrika: mensen zijn tegen ebola-vaccinatie, want (a) de overheid heeft daar valse bedoelingen mee, en (b) van die vaccinatie kun je juist ebola krijgen. Tegen zulke nonsens is geen kruid gewassen.

Ten zevende zijn er de theologisch getinte argumenten (waar nummers vijf en zes ook al een beetje tegenaan hingen). Zo vond ik deze stelling op refoforum.nl: ‘Je hoeft jezelf niet in te enten, omdat we een Vader in de hemel hebben die zelfs voor het kleinste schepsel zorgt. Hoeveel te meer dan niet voor ons!’ Deze stelling richt zich ten diepste tegen alle soorten voorzorgsmaatregelen die mensen in hun leven nemen, en die volgens deze stelling blijkbaar allemaal een gebrek aan Godsvertrouwen aantonen. Je mag wel medicijnen aanvaarden als je eenmaal ziek bent (waarom trouwens? Gód kan je toch genezen!?), maar je mag geen medische voorzorgsmaatregelen nemen, zoals vaccinatie. Mensen die zulke stellingen aanhangen, vraag ik: Dus je hoeft ook niet je fiets, je auto of je huis af te sluiten? Je hoeft ook geen dikke jas aan te trekken als het buiten vriest? Je hoeft ook niet uit te kijken als je een drukke weg oversteekt? Je hoeft bij een beginnende ramp geen alarm te slaan? Hoeven we ook geen leger meer te hebben om ons land te beschermen tegen indringers? (Naar verzekeringen hoef ik niet te vragen, want daar zijn, of althans waren, velen ook op tegen, om precies dezelfde redenen.)

Over ‘gevaarlijk’ gesproken: het is gevaarlijker voor de kinderen van Nederland om ze niet in te enten dan om ze wel in te enten. Maak een hek op je platte dak, anders kan je kind eraf vallen.

Laat mij er eens een andere stelling tegenover plaatsen: De dingen waarvoor wijzelf verantwoordelijkheid kunnen en moeten dragen, neemt God ons echt niet uit handen. Dáárom zorgen we voor goede dijken om onze polders heen, voor goede sloten op onze auto’s en huizen, voor goede kleding als het koud is, voor waakzaamheid in een gevaarlijke omgeving, zoals drukke wegen, en zelfs voor een defensiemacht. Enerzijds vertrouwen wij op God voor alle dingen die wij zelf niet kunnen doen. Anderzijds proberen wij zo goed mogelijk alle dingen te doen waarvoor Hijzelf ons de vermogens, de wijsheid en de kracht geeft, en daar horen ook verstandige voorzorgsmaatregelen bij.

Pas las ik ergens dat op het boerenland tot in de 19e eeuw geen zwangere vrouw haar wiegje van tevoren in gereedheid bracht, en geen boer al een hok klaar had als het kalf nog moest komen. Dat was immers de Voorzienigheid tarten, of, in bijbelse taal, ‘God verzoeken’. Volgens mij steekt hier ten diepste een heidens-fatalistisch bijgeloof achter, een noodlotsdenken dat vaak zelfs al doorklinkt in de term ‘Voorzienigheid’. Een mooi thema op vrijdag de 13e!

Ik las eens van een man in de Biblebelt die gewaarschuwd werd omdat zijn vrouw te water was geraakt. Zijn antwoord: De Almachtige heeft haar erin gewerkt, Hij moet haar er ook maar uithalen. Dat is ongetwijfeld heel extreem – en toch stuiten we steeds weer op dit soort redeneringen, vooral door een fatalistisch-berustend verstaan van Zondag 10 (Heidelbergse Catechismus).

Als kind kreeg ik al dit argument uit Deuteronomium 22:8 aangereikt: als je een nieuw huis bouwt, moet je een omheining om het dak maken, zodat je niet schuldig wordt als iemand ervanaf valt. Kan iemand mij uitleggen wat het principiële verschil is met inenting (als je tenminste niet met zulke onzinnige argumenten als nrs. 5 en 6 aankomt)? Over ‘gevaarlijk’ gesproken: het is gevaarlijker voor de kinderen van Nederland om ze niet in te enten dan om ze wel in te enten. Maak een hek op je platte dak, anders kan je kind eraf vallen. Laat je kind inenten, anders kan het de mazelen krijgen. Als je dat niet doet, en je kind krijgt de mazelen – en sterft er zelfs aan – kun je niet God de schuld geven; jij had het kunnen voorkomen.

Misschien moeten we met z’n allen weer eens diep nadenken over de vraag wat geloofsvertrouwen nu eigenlijk precies is, en wat het essentiële verschil is met alle heidense fatalisme.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Het probleem is dat de meeste mensen die hun kinderen niet (meer) vaccineren geen vertrouwen meer hebben in de farmaceutische industrie. De vaccins zijn niet veilig!! Vraag dat maar eens aan al die ouders met kinderen met vaccinschade.

Er is geen onafhankelijk, dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzoek gedaan bij vaccins zoals dat bij andere geneesmiddelen wel het geval is. Bovendien is niet onderzocht wat het inspuiten van meerdere vaccins met het lichaam doet.