cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan Bakker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 augustus 2019 door Geerten van Breugel

Bestuursvoorzitter Jan Bakker over smartphoneverbod op Calvijn College: "Telefoon veranderde de sfeer op school"

Technologie wordt langzaam de baas over ons, en niet andersom. Dé motivatie voor het bestuur van het Calvijn College om smartphones vanaf januari 2020 niet meer toe te laten op de school. Jan Bakker, voorzitter van het college van bestuur van de reformatorische school: "Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en kijken wat we aan deze problematiek kunnen doen."

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

De tafeltennistafels staan opgeklapt aan de zijkant van de kantine en de jongeren zijn gekluisterd aan hun schermpjes, zegt Bakker. "De sfeer van de school is in een korte tijd veranderd. Pas sprak ik een stagiair die zelf ook op het Calvijn College heeft gezeten. Hij was ervan onder de indruk hoezeer de sfeer en cultuur verschilt van zijn tijd op de school."

Extra na schooltijd
"Leerlingen hebben mentale rust nodig", legt Bakker uit. "We zijn een school en de smartphone doet niet anders dan leerlingen onrustig maken. Hier klinken bliepjes, daar trilt er een telefoon. Ze leiden de leerlingen af van waar ze voor komen." Daarbij is de telefoon gemaakt om verslaafd te raken, stelt hij. "Een hoogleraar in de neurowetenschappen, Compernolle, kwam bij ons spreken en drukte ons met de neus op de feiten: ontwerpers achter telefoonontwikkelaars zetten maximaal in op verslaving. Wij willen ze tegen gaming, porno of telefoonverslaving beschermen." Of een telefoonverbod er niet juist voor zorgt dat leerlingen na schooltijd extra vaak op hun telefoon zitten? Bakker: "Dat denk ik niet. Ook Compernolle gaf aan dat jongeren zullen ontdekken wat het betekent om zonder telefoon te werken. En die ervaring nemen ze mee."

"Er zullen jongeren zijn die alle mazen van het systeem gaan opzoeken"

Met het verbod wil de school de jongeren bewust maken van hun daden. "We willen ze helpen nadenken over wie ze zijn, waar ze heen gaan en hoe ze hun toekomst kiezen. Zonder betuttelend en wettisch te zijn. Al hebben we natuurlijk wel met adolescenten te maken die leiding en begrenzing nodig hebben." Bijbelse waarden moeten het fundament vormen van de keuzes van jongeren. Bakker: "Een christen is op weg. Hij is niet vreemd, maar een vreemdeling. Dat stempelt het leven van een christen." De Christenreis van John Bunyan vindt Bakker een mooie analogie: "Christen ging ook zijn pad en had strijd te leveren met de dingen die hem verleiden en afleiden."

Wetticisme
Wetticisme ligt op de loer bij het naleven van het smartphoneverbod, erkent Bakker. "Maar dat proberen we te voorkomen. Leerlingen komen niet dichter bij God door het verbod, maar door Zijn Woord. De argumenten die onder het verbod liggen, moeten we niet alleen richting de ouders en docenten, maar ook met de jongeren zelf delen." En daarvoor is draagvlak essentieel. "Uit een gehouden enquête bleek dat het overgrote deel van de achterban en van de docenten het wil." En de jongeren? "Er zullen er zijn die alle mazen van het systeem opzoeken. Maar gemiddeld genomen zijn er heel veel leerlingen die het begrijpen, maar het tegelijkertijd niet leuk vinden. Dat is de teneur." Hoogleraar Compernolle gaf zijn visie op het smartphoneverbod en kijkt er met een seculiere blik naar, zegt Bakker. "Maar hij vond dat we met ons besluit bouwen aan een goede leeromgeving."

"vandaag is het de smartphone, maar morgen is het een ander apparaatje"

Bakker benadrukt dat ouders in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de opvoeding, ook als het om de smartphone gaat. "Maar wij acteren wel in het verlengde daarvan en in aanvulling daarop. Het is belangrijk dat gezin, kerk en school op hetzelfde aambeeld slaan."

Daarvoor moet je de leerlingen leren met technologie om te gaan. "Want vandaag is het de smartphone, maar morgen is het een ander apparaatje." Als school moet je tegelijkertijd niet het idee hebben dat je leerlingen kunt veranderen, vindt de bestuursvoorzitter. "We zijn niet God en kunnen geen harten veranderen. Maar we kunnen het ze wel voorleven en op het goede pad zetten. Ouders vinden dat ook heel belangrijk."

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Iedere school zou die keuze moeten maken. Het is vergif geworden voor onze jongeren. Leerprestaties gaan erdoor achteruit want men is verslaafd geraakt aan de smartphone. Al hun financiële middelen spanderen ze eraan om maar mee te kunnen doen met de massa. Hun denkwereld wordt net zo klein als het scherm op hun smartphone.

Hinder tijdens de lessen, geen aandacht, pesterijen door idiote foto’s van anderen te versturen, kortom, een berg armoede en ellende voor jongeren, die op die leeftijd altijd proberen te kijken hoever ze kunnen gaan.