cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jeroen Koornstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Patrick Simons

Jeroen Koornstra heeft afwijkende eindtijdvisie: "Ik word nu al profeet van de satan genoemd"

De eindtijd blijft voor veel mensen in kerkelijk Nederland een onderwerp waar men veel mee bezig is. Er zijn tal van verschillende visies, al is het wel zo dat vrijwel iedereen denkt dat er bijzondere en spannende tijden te wachten staan voordat Jezus terugkomt. De Bijbel staat immers vol met profetieën over deze periode. Maar gaan die profetieën eigenlijk wel over de toekomst? Of is een gedeelte al vervuld? Jeroen Koornstra denkt dat laatste en schreef er het boek 'Het einde van de eindtijd' over. Een boek dat lang niet overal goed werd ontvangen en een visie die Jeroen zelfs spreekbeurten kostte. CIP.nl sprak met hem.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Vroeger was Jeroen helemaal niet zoveel bezig met de eindtijd. "Door CIP.nl ben ik hierop gekomen", vertelt hij lachend. "In 2013 las ik een artikel op CIP.nl over Israël en onder het artikel werd zoals gewoonlijk flink gereageerd. Iemand postte in de comments een linkje naar een preek. Ik klikt daarop en kwam terecht op een website met een studie waarbij een man begon te vertellen over het jaar 70 en wat er toen allemaal is gebeurd. Ik wist dat allemaal niet, had er zelfs nog nooit over gehoord! Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat de tempel toen gevallen was. Ik werd echt gegrepen door die studie en ervaarde het alsof het een openbaring van God was. Dat heeft me niet meer losgelaten. Ik ben gaan zoeken, lezen, studeren en uiteindelijk is daar dus dit boek van gekomen."

"Mijn conclusie is dat de eindtijd niet in de toekomst maar achter ons ligt. Dat is de essentie"

Het boek verwoordt een visie waarbij gezegd wordt dat de eindtijd niet in de toekomst, maar juist in het verleden ligt. Jeroen: "De boodschap is radicaal, anders dan wat er in Nederland bekend is. Ik vind het belangrijk dat het gehoord wordt. Mijn conclusie is dat de eindtijd niet in onze toekomst maar achter ons ligt. Dat is de essentie. Waar de eindtijd dan over gaat? Die heeft echt in de eerste plaats betrekking op Israël en vervolgens op de gemeente wereldwijd. Daarnaast heeft het te maken met de overgang van het oude verbond naar het nieuwe verbond. De kruisiging, opstanding, Hemelvaart en Pinksteren; allemaal maken ze onderdeel uit van het verlossingswerk van Christus. Wat wij echter niet gezien hebben, is dat de verwoesting van de tempel van Jeruzalem ook een onderdeel daarvan is. Dat geeft misschien wat spanning omdat het niet expliciet in de Bijbel te lezen is. Maar dat is ook logisch aangezien het toen nog vervuld moest worden. Wat er in het jaar 70 is gebeurd, is echter van essentieel belang omdat Jezus er zelf over had geprofeteerd."

"Mensen willen graag in de periode leven waarin het allemaal plaats gaat vinden en willen deel uit maken van de actie"

Overigens benadrukt Koornstra dat het geen nieuwe boodschap is. "Het is een herontdekking van wat er al lag. In Amerika is dit een belangrijke zienswijze. Nederland heeft echter de dominerende visie dat de profetieën nog in vervulling moeten gaan. Er is nooit ruimte geweest voor wat anders. Dat heeft ook met een soort spanning te maken. Mensen willen graag in de periode leven waarin het allemaal plaats gaat vinden en willen deel uit maken van de actie. Als je dan vervolgens zegt dat het allemaal al gebeurd is, voelt dat ineens niet meer zo spannend. Mensen pakken het liefst de krant om er vervolgens allemaal Bijbelteksten op te plakken. Maar misschien is het tijd om tot rust te komen en te kijken wat er nu echt staat en wat er in de geschiedenis is gebeurd."

"Laatst las ik een preek van meer dan 1000 jaar geleden", vervolgt Koornstra. "Die prediker zei dat ze in de tijd leven van de eindtijd en dat je het om je heen kon zien gebeuren. Als je exact diezelfde preek nu zou houden, zou dat hetzelfde effect hebben. Iedereen zou roepen: ja, inderdaad! We zien namelijk uitbraken van oorlogen en hongersnoden. We zien het allemaal gebeuren en zitten er dus middenin. Ik denk dat we ons te snel laten meeslepen door actie en spanning. Dat is wellicht zelfs één van de belangrijkste oorzaken waarom de dominerende visie over de eindtijd zoveel voet aan de grond heeft gekregen."

"Ik word nu al op social media uitgescholden door mensen die het boek niet eens hebben gelezen"

Overigens wordt het schrijven van het boek en het verspreiden van deze boodschap Jeroen niet in dank afgenomen, zo vertelt hij. "Ik word nu al op social media uitgescholden door mensen die het boek niet eens hebben gelezen. Ik lees dat ik een profeet van satan ben. Mensen staan vaak niet eens open om na te denken en het gesprek aan te gaan. Er is al zoveel ruzie, laten we vooral in liefde en verdraagzaamheid met elkaar praten. Er is zoveel winst als we naar elkaar gaan luisteren."

Ook bij zijn spreekbeurten merkt Jeroen dat mensen deze visie niet kunnen waarderen. "Er zijn nu drie gemeentes waar ik niet meer mag spreken, ook al heb ik nog nooit één preek aan dit onderwerp besteed. Gemeenten zitten erg vast aan de heersende eindtijdvisie en daar mag je niet van afwijken. Ik heb daar overigens ook wel begrip voor. Wanneer je in een bepaald gedachtenpatroon zit, lijken dingen heel vanzelfsprekend. Er is behoorlijk wat moed nodig om een ander idee eerlijk te onderzoeken. Je moet er echt even voor gaan zitten. Even volledig terug naar de teksten, terug naar je interpretatie en terug naar de exegese."

Dit is deel 1 in een serie van 3.

Klik hier voor meer informatie over het boek 'Einde van de eindtijd'! Met de actiecode: 'CIP' betaal je geen verzendkosten. 

Jeroen Koornstra schreef eerder het commentaar 'Waarom vergeestelijking eindtijdprofetieën niet problematisch is'. Dit was een reactie op deze column van Willem Ouweneel: Vond Jezus’ wederkomst al in het jaar 70 plaats!?

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Wederkomst en eindtijd
- De preek van dr. Paul Visser ging viral: wat staat er nu echt in Openbaring 13?
- Vond Jezus’ wederkomst al in het jaar 70 plaats!?
- Het duizendjarig vrederijk: wat moeten we ermee?
- Dr. Paul Visser is terughoudend en voorzichtig, maar hoe reëel is zijn boodschap?
- Orlando Bottenbley ziet link tussen corona en de eindtijd: "Kans is groot dat Jezus binnen 15 jaar terugkomt"
Meer over Wederkomst en eindtijd »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Geloof is voor mij hoop op de Terugkomst van Jezus Christus. Hoe en wanneer is voor mij onbekend. Jezus leeft en zal terugkeren. Hij is de Messias en ieder zal Hem zien!