Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
29 juni 2019
door
Eppo Bruins
ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins bezocht de Jerusalem Prayer Breakfast: Open de deur voor de Koning
Deze week vond het Jerusalem Prayer Breakfast in Den Haag plaats. Deze meerdaagse gebedsbijeenkomst is begonnen in Jeruzalem op initiatief van de Knesset en vindt inmiddels op meerdere plekken in de wereld regelmatig plaats. Politici en leiders uit de christelijke en joodse gemeenschap komen samen om te bidden voor de vrede van Jeruzalem. Dit was de eerste keer dat de gebedsbijeenkomst in Den Haag werd georganiseerd.
Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid
Eppo Bruins.
Word ook lid
Dinsdagochtend werd het Jerusalem Prayer Breakfast geopend in de Ridderzaal met een bijeenkomst over het nieuw oplaaiend antisemitisme. De Ridderzaal als symbool van het hoogste regeringsgezag was de juiste plek voor een onderwerp van deze zwaarte. En niet alleen omdat het het oudste nog bestaande en in gebruik zijnde regeringsgebouw ter wereld (13e eeuw) is. Het was in 1940 de plek waar de jodenvervolging begon: het was de plek waar Seyss-Inquart zijn inauguratiespeech hield als Rijkscommissaris voor Hitler in het bezette Nederland. Hij sprak toen: “Het gebied van Europa concentreert zich op een nieuwe ordening, waarin alle geestelijke afsluitingen zullen worden neergehaald”.
Na dit verhaal blies Jacobs midden in de Ridderzaal de sjofar, als teken van gevaar, oppassen, wees alert!
Met de antisemitisme-bijeenkomst in de Ridderzaal wilden wij deze woorden ombuigen en daarmee laten zien dat uiteindelijk het goede wint van het kwade.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) was gastheer en sprak namens de regering. Onder de aanwezigen waren meerdere ambassadeurs, Tweede en Eerste Kamerleden en voormalige leden van het Amerikaanse Congres en de Israëlische Knesset. Drie rabbijnen spraken over de verschrikkingen van het verleden en over wat nodig is voor de toekomst. Rabbijn Katzman van de gastheer-stad Den Haag sprak over het belang van onderwijs. Opperrabbijn Jacobs sprak over de oorzaken en gevolgen van antisemitisme en waarschuwde dat dit probleem diep in de vezels van onze samenleving zit en niet onderschat mag worden. Het meest emotionele moment was de korte toespraak van de 81-jarige rabbijn Vorst. Als klein jongetje verbleef hij in Westerbork. Hij zag zijn moeder sterven in een veewagon ergens midden in Duitsland, tijdens een rit zonder einddoel – omdat de Duitsers, eenmaal aan de verliezende hand, de joden van hot naar her vervoerden om de werkelijkheid van de holocaust te verbergen. Na dit verhaal blies Jacobs midden in de Ridderzaal de sjofar, als teken van gevaar, oppassen, wees alert!
Nog één ding...
De wind begon te waaien in de Ridderzaal. Dat kon maar één ding betekenen: de Koning kwam binnen!
Bij bijeenkomsten in de Ridderzaal gaan de gasten altijd naar binnen door een klein zijdeurtje. De hoofddeuren gaan nooit open, want alleen de koning mag daar naar binnen. Dat zien we bij Prinsjesdag. Maar dinsdag was het heet, bloedheet. Ook in de Ridderzaal. De staf van de Ridderzaal begon tijdens de bijeenkomst de ramen te openen om frisse lucht binnen te laten. Maar nog mooier werd het toen de staf, tegen alle protocol in, besloot de hoofddeuren van de Ridderzaal open te zetten, waarmee de wind begon te waaien in de Ridderzaal. Dat kon maar één ding betekenen: de Koning kwam binnen! Ik stel mij zo voor dat, met de toespraken over schuld en schaamte over wat de joden is overkomen in de vijf zwarte jaren van de Tweede Wereldoorlog, de Koning der joden binnenkwam en op de troon ging zitten. De bijeenkomst was voor de aanwezigen uit de joodse gemeenschap een stap in vertrouwen en herstel. En voor ons als parlementariërs was dit een kans om onze verbondenheid met de joodse gemeenschap uit te spreken en het belang van de joodse aanwezigheid in ons land te benadrukken.
Bijzonder dat de Nederlandse Spoorwegen de volgende ochtend, op de dag van het daadwerkelijke gebedsontbijt in het Kurhaus, bekendmaakte tientallen miljoenen euro’s schadevergoeding te betalen aan holocaust-overlevenden en de familie van de slachtoffers. Zo bleef het niet bij woorden, maar kwamen er ook daden. De internationale gasten van het Jerusalem Prayer Breakfast waren onder de indruk van de bijzondere gebeurtenissen die in deze week plaatsvonden. Ik hoop dat het symbool staat voor een ommekeer in ons land, zodat we met woorden én daden om de Joodse gemeenschap heen staan.
Eppo Bruins is Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie en schrijft columns voor CIP.nl.
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium
Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maand