LHBTI’er Kai Yung: “In kerkelijke omgeving voel ik me vaak niet welkom”

In kerkelijk Nederland heeft Kai Yung naar eigen zeggen veel te maken gehad met uitsluiting. De Regenboogverklaring is voor hem een geschenk uit de hemel. De christelijke LHBTI’er was deze week te gast in het Radio 1-programma Dit is de Dag. Kai vertelt waarom hij blij is met de deze week gepubliceerde Regenboogverklaring.
Kai zocht hulp bij een stichting met als doel het leren omgaan met homoseksuele gevoelens, zonder ze te praktiseren. De kerk van Kai, voorganger en vrienden, steunden hem hierin en gingen af en toe mee naar de therapiesessies. In het begin leek het te werken, maar de eenzaamheid werd groter en de therapie bleek niet te helpen. Vervolgens kreeg Kai zelfmoordgedachten door zijn depressie. Zijn christelijke psychologe vertelt hem dat zij hem als psychologe moet aanraden om zijn homoseksuele gevoelens te accepteren en daardoor te praktiseren, zo vertelde Kai eerder op de website van Verscheurd.
In zijn kerk werd zijn coming-out niet op prijs gesteld en dus verliet Kai zijn evangelische gemeente. “Als LHBTI’er met een relatie mag je in de kerk veel dingen niet doen, zoals bepaalde kerkelijke functies bekleden en deelnemen aan het heilig avondmaal”, licht hij in gesprek met Radio 1 toe. Hij is enthousiast over de Regenboogverklaring. “Het bezorgde mij een enorm warm gevoel. En dat terwijl ik in mijn proces al redelijk vergevorderd ben. Kun je nagaan wat dit betekent voor LHBTI’ers die nog meer net in dit proces zitten. Ik hoop dat deze verklaring hen laat zien dat er hoop is en dat het oké is om te zijn zoals je bent.”
De Regenboogverklaring is een initiatief van zeven christenen uit de evangelische gemeente Mozaiek, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). ‘In plaats van jou te verwelkomen, hebben we kerkdeuren voor je neus dichtgedaan’, zo luidt de verklaring die is gericht aan de christelijke LHBTI-gemeenschap. ‘Jij had onze aandacht en liefde nodig maar we hebben je met de Bijbel in de hand tot in het diepst van je wezen gekwetst.’ De verklaring is inmiddels ruim 500 keer ondertekend. Aan de hand van een sociale mediacampagne streeft men naar 50.000 handtekeningen.
Tegenover Cvandaag reageert LHBTI’er Johan Verweij positief over de Regenboogverklaring: “Het kan de veroorzaakte schade niet altijd ongedaan maken, maar leidt mogelijk wel tot een gelijkwaardige dialoog waarin we elkaar zien zoals we werkelijk zijn: geliefde mensen die het waard zijn om van te houden.” LHBTI’er John Lapré plaatst een kanttekening: “Genereuze, genadige woorden, maar zijn het niet de woorden van wie allang de deur voor LHBTI-christenen wagenwijd hebben opengezet? Honderdduizend keer liever zie ik één (ge)refo(gelische) herder die één ‘homoschaapje’ met een relatie de heilige tafel niet langer onthoudt, dan 50.000 pro-LHBTI ‘cis-gender hetero medemens’-handtekeningen onder een zoveelste verklaring.”
Lees hier meer over de Regenboogverklaring. Benieuwd naar meer reacties op de Regenboogverklaring? Cvandaag ontving reacties van zeventien progressieve en conservatieve christenen.
Praatmee