SGP en ChristenUnie hekelen houding Europese Unie rond christenvervolging Nigeria
Als het aan de aan de SGP en de ChristenUnie ligt, treedt de Europese Unie veel harder op tegen wereldwijde christenvervolging. In een speciaal debat dat gisteren in Brussel plaatsvond, laakte SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen de naïeve houding van het Europees Parlement. Ook CU-Europarlementariër Anja Haga stak haar teleurstelling niet onder stoelen of banken.
SGP
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen was de initiatiefnemer van het debat dat gisterenavond in het Europees Parlement plaatsvond. Aanleiding hiervoor was het gruwelijke bloedbad dat met Kerst onder Nigeriaanse christenen plaatsvond. Ruissen riep de EU op veel meer oog te hebben voor toenemende christenvervolging in de wereld.
Over het bloedbad in Nigeria zei Ruissen: "Wie zegt dat het louter een conflict is tussen herders en boeren, miskent de andere oorzaken. Het zijn moslimextremisten die dood en verderf zaaien onder christenen als voornaamste doelwit. Dat is de harde realiteit."
Ruissen riep de Nigeriaanse autoriteit onder meer op de daders op te pakken en te veroordelen, meer veiligheidsmaatregelen te treffen, de slachtoffers ruimhartig te compenseren en de vrijheid van geloof te garanderen. Ook riep hij de Hoge Vertegenwoordiger op meer oog te hebben voor de ernst van de toenemende christenvervolging. Niet alleen in Nigeria, maar ook elders in de wereld.
Ruissen sprak zich daarnaast ook kritisch uit aan het adres van de Hoge Vertegenwoordiger: "Dat u niet eens de moeite hebt genomen eind december om de aanvallen te veroordelen, is ronduit beschamend. De slachtoffers verdienen beter."
ChristenUnie
Hoewel het Europees Parlement zich gisterenavond middels een motie negatief uitsprak over de recente aanvallen van moslimextremisten op christenen in Nigeria, overheerst bij CU-Europarlementariër Anja Haga vooral teleurstelling. "Volgens de meerderheid van het Europees Parlement hoeft Nigeria haar blasfemiewetten niet af te schaffen. Ook worden aanvallen op christenen wereldwijd niet veroordeeld, terwijl christenen toch echt de meest vervolgde religieuze gemeenschap ter wereld zijn. En bovendien hoeft van de meeste Europarlementariërs de speciaal EU-gezant voor godsdienstvrijheid niet naar Nigeria.”
Als oorzaak van deze zwakke houding van het Europees Parlement wijst Haga 'secularistisch gedachtegoed' aan: “Het valt niet te ontkennen dat juist een religieuze factor, namelijk de blinde haat van militante moslims jegens christenen, een sleutelrol speelt bij de treurige gebeurtenissen in Nigeria. Het is bijzonder kwalijk dat dit feit door seculiere krachten wordt ondermijnd, juist waar het gaat over het borgen van rechten van minderheden.”
Wat Haga betreft, is het gesprek binnen het Europees Parlement hierover nog niet beëindigd: “Ik laat het hier niet bij zitten. Woensdag 14 februari zal ik deze issues opnieuw ter sprake brengen in de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement.”
Christenvervolging in Nigeria
De meeste landen waar christenvervolging plaatsvindt zijn islamitisch. In Nigeria ligt dat echter anders. Het zuiden van het land is overwegend christelijk, maar het noorden islamitisch. Twaalf staten in het noorden van het land hanteren de sharia, een strenge islamitische wetgeving waarin geen enkele plaats is voor andersgelovigen en -denkenden.
In het noorden van Nigeria is de vervolging van christenen dan ook het zwaarst. Ook in het zuiden neemt de vervolging de laatste jaren echter steeds meer toe. Door het hele land neemt het aantal aanvallen op christenen toe. Open Doors stelt bovendien dat de scheidslijn tussen noord en zuid in Nigeria steeds vager wordt. Zo is het geweld tegen christenen in de centraal gelegen staat Plateau het afgelopen jaar explosief toegenomen.
Christenvervolging in Nigeria vindt op tal van verschillende manieren plaats. De laatste jaren worden christelijke dorpen, maar ook scholen en kerken met grote regelmaat aangevallen. Daarbij is het doel van de aanvallers om zoveel mogelijk christelijke dodelijke slachtoffers te maken. Daarnaast worden bij de aanvallen christelijke huizen, gebouwen en winkels vernield en in brand gestoken. De christenen die zo’n gruwelijke aanval op hun dorp of gemeenschap overleven, raken ontheemd en hebben vaak geen andere keuze dan te vluchten naar een opvangkamp. Ook daar is het leven verre van gemakkelijk.
Meer weten over Nigeria en de situatie van christenen in dit land? Lees: Christenen in Nigeria worden massaal afgeslacht: 5 belangrijke vragen en antwoorden.
Praatmee