Dossier 'problematische homobekeringswet' aangeboden aan Britse parlementariƫrs
1000 Britse parlementariƫrs ontvangen een dossier van The Christian Institute waarin het 'zeer liberale' conversietherapieverbod in de Australische staat Victoria nader wordt toegelicht. Het voornemen van de Britse regering om een soortgelijke wet in het Verenigd Koninkrijk in te voeren lijkt namelijk enigszins op losse schroeven te staan.
Zo werd het wetsvoorstel niet genoemd tijdens de toespraak van King Charles III afgelopen dinsdag, die traditiegetrouw de staatsopening van het Britse parlement inluidt. Al vertelde minister Alex Burghart aan de BBC dat dit niet automatisch betekent dat het wetsvoorstel verleden tijd is.
"Het is erg belangrijk dat we dit goed doen", zegt Burghart. "Wat we niet willen is een wet invoeren die per ongeluk ouders en leraren criminaliseert. We willen niet zomaar iets doen en juridisch gezien in een ongewenste situatie terechtkomen."
Onze Vader bidden strafbaar?
The Christian Institute is een van de vele organisaties die aan de bel trokken vanwege het nieuwe wetsvoorstel naar Victoriaans voorbeeld. De wet zegt namelijk dat gebeden die 'naar alle waarschijnlijkheid schadelijk zijn', gebeden zijn die vragen 'om genezing, om iemand te veranderen en die erop gericht zijn dat iemand niet achter zijn begeerten aanloopt'.
Hieronder vallen dus ook 'gesprekken over iemands gebrokenheid en de noodzaak om zijn of haar zonden te belijden', net als de vraag of hij of zij 'celibatair zou wil leven voor langere tijd'.
Kortom, The Christian Institute is bang dat wanneer de wet er zou komen, ook gebeden als het Onze Vader strafbaar worden gesteld. Dit zou dus al kunnen gebeuren wanneer een dergelijk gebed in het bijzijn of samen met iemand uit de LHBTI-gemeenschap gebeden wordt. In het Onze Vader wordt namelijk gevraagd om 'onze zonden te vergeven' en 'ons niet in verzoeking te leiden'.
Gevangenis
Wat mogen christelijke leiders dan nog wel in hun pastorale gesprekken met LHBTI'ers volgens de Victoriaanse wet? 'Bidden voor leiding', 'erkennen dat God van ieder individu houdt' en 'mensen bevestigen in het feit dat ze naar Gods beeld gemaakt zijn en dus perfect zijn zoals ze zijn'.
Het breken van deze omstreden conversietherapiewet kan overtreders op maximaal tien jaar gevangenisstraf komen te staan en een maximale boete van 10.000 Australische dollars (6000 euro).
Praatmee