Onderzoek naar gelijkwaardige interculturele geloofscontacten in de kerk

Gelijkwaardige interculturele geloofscontacten in de kerk: niet eenvoudig, maar zeker de moeite waard! Dat vinden ook stichting Geloofsinburgering en Kerk in Actie van de Protestantse Kerk Nederland. Ze sloegen de handen ineen en startten onlangs het project Samen Geloven om begeleiding te bieden bij interculturele geloofscontacten tussen migranten en Nederlandse kerken. Maar hoe ontstaan die contacten eigenlijk en misschien wel belangrijker: hoe houden ze stand? Drs. Arjanna Flier-Honkoop deed onderzoek en vond conclusies die het delen waard zijn!
Motivaties verschillen
In dit onderzoek naar interculturele geloofscontacten in lokale PKN gemeenten werden vier lokale gemeenten geĆÆnterviewd en vergeleken met inzichten uit de literatuur. Dat leverde belangrijke inzichten op in wat er al gebeurt, welke behoeften en initiatieven er zijn en welke factoren de geloofsrelaties bemoeilijken of versterken. EĆ©n ding is zeker: intercultureel kerkzijn is niet vanzelfsprekend. Kerken en migranten zoeken vaak ook aansluiting vanuit verschillende motivaties. De Nederlandse kerk zoekt veelal aansluiting door middel van diaconaat en vanuit maatschappelijke motivatie, terwijl de migrant meer op zoek is naar geloofsgesprekken. āIk vind het mooi dat kerken mensen helpen met kerstpakketten, financiĆ«le hulpā¦ Maar migranten hebben nog iets belangrijkers nodig: de vrede van Godā, vertelt een Arabische christelijke migrant.
Meer dan een gast
De casestudy eindigt met concrete aanbevelingen voor de lokale kerk. Drs. Flier-Honkoop: āHet is belangrijk dat migranten als volwaardig onderdeel van de gemeente ontvangen worden en dat ze verantwoordelijke taken in de kerk krijgen, zodat ze niet slechts te āgastā zijn, maar erbij horen. Ook vragen we aan kerken om te luisteren naar specifieke behoeften van migranten en zich te realiseren dat veel migranten graag geloofsvragen willen stellen. Kerken hoeven dus niet verlegen te zijn om geloofsgesprekken aan te gaan.ā
Samen Geloven
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project Samen Geloven. Samen Geloven wil kerken begeleiden en toerusten om vorm te geven aan intercultureel kerkzijn en het aangaan van interculturele geloofscontacten.
Praatmee