Ds. Messemaker verbaast zich over “deugkunst” in Bijbels Museum
“Een christelijk museum dat Asjera-beeldjes uitdeelt. Dat is alsof een veganistenclub barbecues uitdeelt”, stelt ds. M. Messemaker. Kunstenaar Marieke Ploeg vroeg onlangs door middel van godinnenbeeldjes aandacht voor Asjera, die zij als de vrouwelijke verschijningsvorm van God beschouwt. In de Cvandaag podcast licht ds. Messemaker zijn gefronste wenkbrauwen toe.
Ploeg maakte ruim drieduizend beeldjes voor het Bijbels Museum naar voorbeeld van de circa drieduizend godinnenbeeldjes die bij opgravingen in en rond Jeruzalem zijn teruggevonden. De vrouwelijke godheid werd daar enkele millennia geleden vereerd als de wederhelft van Jahweh. Na de verwoesting van de eerste tempel (586 voor Christus) was er voor haar geen plaats meer in de steeds patriarchaler wordende samenleving. Met haar tentoonstelling wil de progressieve kunstenaar een statement maken en opkomen voor ‘de onderdrukte vrouw’.
“Dit is typisch een voorbeeld van ‘deugkunst en daarnaast klopt het niet wat ze zegt”, stelt Messemaker. “Alsof het verdrijven van deze vrouwelijke godheid alles te maken heeft met een mannencultuur. Dat ligt natuurlijk veel genuanceerder. Ze sluit aan bij een eenzijdige denkrichting in de theologie, maar die is zeer omstreden. Dit kun je niet poneren in een eigen project door het verspreiden van ‘deugbeeldjes’.”
Beluister het volledige fragment vanaf minuut 31:15
Praatmee