Paus tegenover anderhalf miljoen jongeren in Lissabon: "Je bent geroepen bij je naam"

Nieuws11 augustus 2023 Redactie
Paus Franciscus

Maar liefst 1,5 miljoen jongeren woonden afgelopen week de grote slotviering bij van de Wereldjongerendagen in Lissabon. Daarbij sprak paus Franciscus de jongeren toe en gaf het hij ze onder meer mee dat ze in Gods ogen prachtige kinderen zijn en door Hem geroepen. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap publiceerde een ingekorte en vertaalde versie van de toespraak van de paus. Lees deze hieronder.

Jullie zijn hier niet toevallig. De Heer heeft jullie geroepen vanaf het begin van al jullie dagen. Hij heeft je zelfs bij naam geroepen! Bij naam geroepen: probeer je deze drie woorden voor te stellen in koeienletters. En bedenk dat ze in jouzelf geschreven zijn, in je hart, als de betekenis van wie je bent: jij bent bij naam geroepen. Voor ieder van ons geldt dat. Vanaf het begin van ons leven – nog voordat we schaduwen en wonden kregen – zijn we geroepen. Geroepen omdat we geliefd zijn. In Gods ogen zijn we prachtige kinderen. Hij roept ons elke dag, om ons te omarmen en te bemoedigen, om van ons een uniek en origineel meesterwerk te maken, waarvan we de schoonheid net beginnen te vatten.

Je bent geen nummer maar een gezicht
Dat we geroepen bij naam zijn, is niet zomaar een uitspraak; het is het Woord van God zelf (zie Jesaja 43:1-2; 2 Timoteüs 1:9). Wanneer God je bij naam roept, betekent het dat jij voor Hem geen nummer bent, maar een gezicht. Veel mensen kennen je naam, maar roepen je niet bij je naam. Je naam is bekend: die staat op sociale netwerken en wordt door algoritmes gekoppeld aan je likes en voorkeuren. Handig voor marktonderzoek, maar het komt niet in de buurt van hoe uniek je echt bent.

Hoeveel wolven verschuilen zich achter een glimlach van valse goedheid? Ze zeggen dat ze je kennen, ook al houden ze niet van je. Ze stellen dat ze in je geloven en beloven je dat je iemand zult worden, maar ze laten je in de steek wanneer je er niet meer toe doet. Dit zijn de illusies van de virtuele wereld en we moeten oppassen dat we ons er niet door laten misleiden. Want veel dingen die ons aantrekken en geluk beloven laten hun ware gezicht pas later zien: ijdel, overbodig, nep. Ze laten ons leeg achter. Zo is Jezus niet. Hij vertrouwt je. Voor Hem doe je er echt toe.

Als kerk geroepen
Wij, zijn kerk, zijn de gemeenschap van de geroepenen. Niet van de besten – nee, absoluut niet – maar van de geroepenen. Van degenen die samen met anderen het geschenk van geroepen zijn ontvangen. Wij zijn de gemeenschap van de broers en zussen van Jezus, zonen en dochters van dezelfde Vader. In de prachtige brieven die jullie me stuurden, schreven jullie: ‘Het beangstigt me dat er mensen zijn die me niet accepteren en die vinden dat er geen plaats is voor mij … Ik vraag me af of er wel plaats is voor mij.’ En: ‘Ik heb het gevoel dat er in mijn parochie geen ruimte is om fouten te maken.’

Dierbare vrienden, laat het duidelijk zijn voor iedereen die allergisch is voor onoprechtheid en lege woorden: er is ruimte voor iedereen in de kerk. Waar die ontbreekt, laten we daar dan alsjeblieft ruimte maken. Ook voor wie fouten maken, struikelen, en worstelen. Want de kerk is – en moet steeds meer worden – het huis waar de echo klinkt van Gods stem die ieder van ons bij naam roept.

De Heer wijst niet met zijn vinger maar strekt zijn armen uit. Dat liet Jezus ons zien op het kruis. Hij gooit de deur niet dicht, maar vraagt ons om binnen te komen; Hij houdt ons niet op afstand maar verwelkomt ons. Laten we deze boodschap van liefde doorgeven, die ons hart bevrijdt en een vreugde geeft die nooit voorbijgaat. Hoe kunnen we dat doen? Door anderen bij naam te roepen. Vraag de namen van de mensen die je ontmoet, spreek ze uit met liefde, en zeg onbevreesd: ‘God houdt van je, God roept je.’ Herinner elkaar eraan dat je echt van waarde bent. Wees niet bang om tegen elkaar te zeggen: ‘Broer, zus, het is goed dat je bestaat!’ Geloof je dit? Doe je mee?

God ontmoet je
Jullie hebben me veel vragen gesteld. Vragen zijn vaak beter dan antwoorden, want vragen stellen is het beste medicijn tegen routine, de vlakke alledaagsheid die de ziel afstompt. Dus houd jullie vragen over je dromen, gevoelens, diepste verlangens en over de zin van het leven niet voor jezelf maar breng ze bij Jezus. Roep Hem bij naam, zoals Hij dat met jou doet. Stel je vragen aan Hem, vertrouw Hem je geheimen toe, je geliefden, je vreugde en je zorgen. Dan zul je iets verrassends ontdekken: wanneer je je hart elke dag voor God openstelt, ontmoet God je onverwacht. Niet met een pasklaar antwoord als een zoekmachine, want Hij is een echte vriend. Hij doet namelijk ook een beroep op jou. Jij vraagt Hem iets – en vervolgens begin je andere vragen te horen – Gods vragen, in jezelf. Gods vragen raken de blootliggende zenuwen van onze ziel, zetten ons aan tot het goede, trekken ons binnen in een grotere liefde en vergroten ons hart. God gaat in gesprek met ons en laat ons groeien in wat er echt toe doet: leven geven.

Ga met God
Dat zie je in het Evangelie gebeuren. Jezus’ leerlingen waren nog niet zo lang bij Hem en zochten naar antwoorden. En wat deed de Heer? Hij verraste ze door ze op een missie te sturen. Hij stuurde ze zonder gedegen voorbereiding, zonder zekerheid, zonder beurs, reiszak, of sandalen. Hij vertrouwde ze genoeg om ze ‘als schapen onder de wolven’ te sturen (Lucas 10:3-4) en ze kwamen vol vreugde terug van hun avontuur!

En nu stelt Jezus hetzelfde vertrouwen in jullie. Het geluk dat Jezus biedt aan ieder van jullie krijg je niet door iets te verzamelen, maar door je leven op het spel te zetten (Lucas 17:33). De Heer zegt dus tegen ieder van jullie: ‘Ga, want de wereld heeft iets nodig wat jij en alleen jij kunt geven.’ Je denkt misschien: Wat dan? Eén ding: prachtig nieuws dat ook Jezus gaf aan zijn leerlingen: ‘Dat God dichtbij is’ (zie Lucas 10:9). Ieder mens moet weten dat God dichtbij is.

Angst overwinnen
Nog steeds zou je kunnen zeggen: ‘Dat kan ik niet, ik durf het niet, ik ben bang.’ Wat ertoe doet is, is hoe we met die angsten omgaan. God roept ons juist in onze angst, geslotenheid en eenzaamheid. Hij roept niet de geschikte mensen; Hij maakt de mensen die Hij roept geschikt (2 Korintiërs 3:10). De Heer deed wonderlijke dingen met Abraham, die bejaard was en het gevoel had dat zijn einde nabij was (Genesis 17:17); met Mozes, die bang was om te spreken omdat hij stotterde (Exodus 4:10); met Petrus, die impulsief was en vaak fouten maakte (bijvoorbeeld in Matteüs 16:22); met Paulus, die schuldig was aan heel erge dingen (1 Korintiërs 15:9). Niemand van hen was perfect, en toch waren ze allemaal verenigd met de Heer. Zij waren met Hem verbonden. Dat is het geheim: verbonden zijn met de Heer.

Onthoud dit: we zijn allemaal geroepen door de Heer, geroepen omdat we geliefd zijn. Noem dus elkaars naam en besef hoe mooi het is om geliefd en gewaardeerd te zijn. Blijf je vragen stellen aan Jezus. Blijf verbonden met Hem (Johannes 15:4) en zijn liefde, want zo zal onze vreugde alleen maar toenemen.

Deze ingekorte en vertaalde versie van de preek die de paus hield op de Wereldjongerendagen verscheen eerst op een website van het NBG en is met toestemming overgenomen. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Dineke van Kooten
Nieuws

Een moeder geeft alles aan haar kind. Toch komt het altijd tekort

Slechts één woordje zou er vervangen worden op een geboorteakte. Eén klein woordje maar, namelijk ‘moeder.’ Maar wat een ophef heeft dit voorstel in maart jl. teweeg gebracht!  Zowel in het parlement als daarbuiten waren de reacties niet mals, toe

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze

The Chosen
Nieuws

The Chosen seizoen 4 te zien in tientallen Nederlandse bioscopen

Wegens succes is de bioscoopactie van The Chosen verlengd. Ook komende week zijn de eerste twee afleveringen van seizoen 4 in meer dan dertig bioscopen door heel Nederland te zien. Meer dan vierduizend tickets zijn reeds verkocht. Deze week is seizoe

Meerartikelen

Jacco en Nympha
Video

Zamar musiq brengt opnieuw nieuwe single uit: 'Holy'

'Holy' is de nieuwe single van Zamar musiq. Zamar musiq is een christelijke band die bestaat uit Jacco en Nympha Dijs. De twee zijn al jaren actief op het gebied van aanbiddings- en gospelmuziek. 'Holy' kwam afgelopen week uit en is een Nederlandstal

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 40

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Martien Timmer
Nieuws

3xM-directeur viert 35-jarig jubileum: "Werkveld is enorm veranderd"

“Er zijn geen moeilijke gebieden in de wereld om het Evangelie te brengen.” Directeur Martien Timmer is ervan overtuigd. “We hebben alleen nog uitgevonden hoe we daar kunnen evangeliseren. Bevlogen directeur Timmer vierde op 1 mei zijn 35-jarig jubil

Willem Lingeman
Column

Kloof tussen protestantisme en katholicisme wordt steeds kleiner

In wat de kerkgeschiedenis genoemd wordt, staat de datum 31 oktober 1517 met hele dikke letters. En terecht! Op die dag spijkerde Maarten Luther de door hem geschreven 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg (Duitsland). Met deze stel

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar denken christenen te klein van Gods vergevende liefde voor zondaren

"In onze tijd maak je het mee als een predikant een scheve schaats rijdt, dat hij nooit meer op de kansel mag komen. Het wordt hem niet meer vergeven of er wordt gezegd dat er te veel smet aan die man kleeft. Maar wat voor smet kleefde er niet aan Pe

Iraanse vlaggen
Positief nieuws

Groep Iraanse moslims bekeert zich op verrassende wijze tot Jezus

Ondanks de vijandige houding van de Iraanse regering tegenover het christendom en het evangelie, is er onder de Iraanse bevolking een sterke honger naar Jezus' boodschap. Het platform Transform Iran deelt via Mission Network News opnieuw een hoopvoll

Benny Hinn
Nieuws

Tv-evangelist Benny Hinn heeft spijt: "Sommige profetieën waren niet nauwkeurig"

De bekende televisiepredikant Benny Hinn heeft in een recent interview spijt betuigd over twee elementen uit zijn jarenlange bediening. De controversiële Canadees betreurt het bevorderen van profetieën die achteraf gezien "niet van de Heer en niet na

inloophuis Bethesda in Werkendam
Nieuws

Christelijk inloophuis geteisterd door antisemitisch vandalisme

Mensen die betrokken zijn bij inloophuis Bethesda in Werkendam zijn in shock na een verontrustend incident. Zondagochtend ontdekte men dat het pand, bekend om zijn steun aan Israëlische ondernemers en culturele verbondenheid, was beklad met antisemit

Pascalle Laban
Column

Hoe vastlopen mij geholpen heeft

We struikelen allemaal wel eens, al wordt het lastig als we vast gaan lopen in ons leven. Toch hoeft dat niet het ergste te zijn. Wanneer we het anders bekijken is vastlopen een signaal dat er iets anders voorrang moet krijgen op dat moment. Struikel

Nigeriaanse vlag en ontvoerd echtpaar
Nieuws

Ontvoerde Nigeriaanse voorganger en zijn vrouw gezien in YouTube-video

Pastor Paul Musa en zijn vrouw werden ruim een jaar geleden ontvoerd in Nigeria. In een recent verschenen video op YouTube was het echtpaar te zien naast de vlag van de islamitische terreurgroep Boko Haram, wat suggereert dat zij vermoedelijk de ontv

Week van het gezin
Nieuws

Het gezin in de kijker tijdens Week van het gezin

We kunnen de rol en het belang van het gezin niet meer negeren. Dat gebeurt al te lang. Daarom vindt van 11 tot en met 17 mei de tweede Week van het gezin plaats. Om er bij stil te staan wat de betekenis van een stabiel gezin is. Voor elk lid binnen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom God ons nooit meer los ziet van Jezus

"Zoals de discipelen Jezus niet los konden zien van de Vader, zo zag de Vader hen vanaf die dag nooit meer los van Jezus. Als je begrijpt wat dit voor jou betekent, dan ben je de rijkste mens ter wereld geworden", stelt Wilkin van de Kamp. De christe