Video: wat iedere christen zou moeten weten over de velden van Efratha
Net buiten Bethlehem, aan de rand van het Arabische dorpje Beit Sahur, liggen de velden van Efratha. Het is de plek waar de herders als eersten het goede nieuws hoorden over de geboorte van de Heere Jezus (Luk. 2:8-20). Efratha is een andere naam voor Bethlehem.
Het is niet met zekerheid te zeggen waar de herders precies het bericht ontvingen over de geboren Koning van de Joden. Vroeger waren er namelijk net buiten Bethlehem uitgestrekte velden waar tal van herders met hun kuddes schapen rondliepen. Ook David was, voordat hij koning werd, een van die herders (1 Sam. 16:11).
Grot
De schapen en lammeren uit Bethlehem en omgeving waren waarschijnlijk deels bedoeld voor de offerdienst in de tempel. De tempel stond in Jeruzalem, zo’n 10 kilometer verderop.
In de velden van Efratha vind je allerlei grotten. Het niet onwaarschijnlijk dat de herders ook in een grot verbleven in de bewuste nacht waarin de engel aan hen verscheen. Hoewel het in Israël niet vaak vriest, kan het in de winter namelijk best heel fris zijn in Israël. In een grot zit je dan toch wat beschermd tegen de wind en de kou.
Veel christelijke toeristen brengen een bezoekje aan Bethlehem, vaak in de maand december. Zij bezoeken dan meestal ook de zogenaamde herdersvelden. Het is de plek waarvan wordt gezegd dat de herders er verbleven toen de engel tot hen sprak. Op die plek zijn een aantal kerken en kapellen gebouwd.
Bekijk de video van De Verkenners:
Schaapstoren
Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het nou kan dat de herders precies wisten bij welke kribbe, bij welke voerbak, ze moesten zijn?
Het antwoord staat mogelijk in de Bijbel. In de tijd van de Heere Jezus, en nog steeds, geloofden veel Joden dat de Messias zou verschijnen bij de ‘migdal eder’ bij Bethlehem. Zij geloven dat op grond van profetieën van de profeet Micha (zie Micha 4:8 en Micha 5:1).
‘Migdal eder’ is Hebreeuws en betekent letterlijk ‘schaapstoren’. De migdal eder was waarschijnlijk een soort service- en ontmoetingscentrum voor de vele herders uit Bethlehem en omgeving. Bij de migdal eder konden bijvoorbeeld de drachtige schapen lammeren en de herders wat uitrusten. En uiteraard zal daar ook een kribbe zijn geweest.
Toen de engel tegen de engelen zei dat de Heere Jezus in dé kribbe lag, was het voor de herders meteen duidelijk om welke kribbe het ging: hun kribbe in de migdal eder! Meteen gingen ze erop af (Luk. 2:15-16). En inderdaad, ze vonden de Messias, liggend in de kribbe van de migdal eder. De profetie uit Micha is vervuld!
Offer
Het Kind in de kribbe, de Heere Jezus, is tegelijk het Lam van God (vgl. Joh. 1:36). Ook dit Lam was, net als veel schapen uit de omgeving van Bethlehem, voorbestemd om geofferd te worden.
De herders uit Bethlehem en omgeving waren waarschijnlijk gewend om te beoordelen of een schaap geschikt was voor de offerdienst. Hun oordeel over het Lam van God was in ieder geval overduidelijk: dit is de Verlosser van Israël! En iedereen in de omgeving mocht het weten ook (Luk. 2:17).
De velden van Efratha; het is een bijzondere plek. Daar in de velden klonk als eerste het nieuws van de komst van de Verlosser, de Heere Jezus! Daar werden de herders geroepen. Daar schoof de hemel open en verzorgde een engelenkoor een indrukwekkend concert (Luk. 2:13-14). Ere zij God in de hoogste hemelen!
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.
Praatmee