Pakistaanse kerken bedreigd door moslims na koranverbranding Zweden

De koranverbranding in Zweden lijkt gevolgen te hebben voor christenen in Pakistan. Dat is althans waar kerkleiders in het overwegend islamitische land bang voor zijn, zo meldt Katholiek Nieuwsblad. Ze hebben de overheid opgeroepen om kerken te beschermen na alarmerende uitspraken van moslimextremisten.
Een week geleden werd het voorval in Zweden internationaal nieuws. Salwan Momika, een 37-jarige vluchteling uit Irak, stak bij een moskee een koran in de brand uit protest tegen de islam. Voordat hij dit deed, legde hij een stuk varkensvlees op het heilige boek van de moslims. De man kondigde zijn actie vooraf al aan. De autoriteiten probeerden het nog te voorkomen en de actie te verbieden, maar Momika werd door de rechter in het gelijk gesteld en kreeg toestemming voor de actie. Er ontstond direct al onrust Zweden. Toen Momika de Koran in de brand stak, werd hij aangevallen door een andere man, die vervolgens werd opgepakt door de politie.
Maar niet alleen in Zweden zelf reageerden moslims woedend op de actie. Ook in andere landen is het volop nieuws. In Pakistan zint men zelfs op wraak jegens christenen. Kerkleiders stellen dat ze bedreigingen hebben ontvangen van moslims. De soennitische militante groepering Lashkar-e-Jhangvi, die verboden is in het land, riep in een reactie op de koranverbranding reeds op om Pakistan “een hel voor het christendom” te maken.
De kerkleiders nemen de bedreigingen zeer serieus en hebben de overheid opgeroepen om hun kerken te bescheren tegen geweld. Daarnaast veroordeelt de kerk in Pakistan het verbranden van de koran in Zweden: “De Koranverbrandingen moeten stoppen”, stelt kerkleider Khalid Rashid Asi van het bisdom Faisalabad volgens Katholiek Nieuwsblad. “Als mensen moeten we allemaal de heilige boeken respecteren en streven naar een cultuur van vrede en harmonie.”
Praatmee