Waarom ik mijn droom om voorganger te zijn opgeef

God24 mei 2023 Bram Dijkstra-Geuze
Bram Dijkstra-Geuze

Ik loop al minstens driekwart jaar rond met de gedachte om te stoppen als voorganger. En terwijl ik dit opschrijf, denk ik: ‘Eigenlijk al veel langer’. De waarheid is dat stoppen heel lang als een soort troostgedachte was: ‘je kunt er altijd nog mee kappen’.
Iets als ‘quick fix’ en een ‘easy way out’. Nu is het op sowieso niet heilzaam om een gedachte als deze als stok achter de deur te hebben, want als je ‘m in je gedachten onderhoudt.… is er al iets mis.

Doorgepakt
Maar dan ging het wel weer. Of er gebeurde toch weer iets moois. Of je had weer een mooie zondag achter de rug en toch gemerkt hoe fijn je vindt om te preken en mensen te spreken. Of je had ergens op doorgepakt en leiderschap getoond op manieren die je van jezelf niet kent. Of je kwam zomaar weer in een goed gesprek met iemand. Of je kreeg zomaar een hug.

Opklotsen
Maar dan kwam er weer een mail. Of er gebeurde iets ergs. Of je vergat iets of iemand. Of je communiceerde niet helder. Of je had ‘iets’ gezegd, gedaan of gelaten. Of je moest wéér een zaterdag inleveren om het allemaal af te krijgen, omdat je in de week ervoor gewoon geen geestelijke rust kon vinden. Of je preek leek die zondag op de gemeente neer te vallen als een klamme vaatdoek op het keukenblad. Of het leven kwam er gewoon keihard tussendoor walsen. Of je eigen kerkgenootschap nam je dermate niet serieus dat het op tegenwerking ging lijken. Of je voelde je totaal en geheel verlaten door de God die je zo graag wil dienen. Leeg. Murwgebeden. Moegepraat. Sufgeregeld. En dan moest je ergens nog de inspiratie vandaan halen om anderen te bemoedigen, waar je eigen moed al tegen de randen van je schoenen op klotste.

En dus ging ik op zoek naar een stok.

Niet eens achter de deur.

Ook niet om mee te slaan.

Maar gewoon een stok.

Of je voelde je totaal en geheel verlaten door de God die je zo graag wil dienen. Leeg. Murwgebeden. Moegepraat. Sufgeregeld.

Lepelsnijden
Zie je, ik doe namelijk aan lepelsnijden. Een hobby ontstaan uit nood. Ik had namelijk iets nodig om mijn zinnen te verzetten. Iets dat met mijn handen kan, weinig geld kost en waar ik ook geen abonnementen voor hoef af te sluiten, halve dagen voor vrij moet nemen, maar wat ik meteen kan doen als mijn kop ernaar staat. Het werd dus lepelsnijden. Ik heb dat mijn broer ooit zien doen en dat leek me wel wat: gewoon met een recht en een krom mesje een lepeltje snijden uit een tak.

Vershout
Het probleem is alleen dat je daar vers hout voor nodig hebt. Hout dus dat vers gekapt is en nog vochtig. Nu groeit dat weliswaar wél aan de bomen, maar er ook nog eens aan komen, is een ander verhaal. Want je mag niet zomaar een tak van de berk van je buren af zagen, noch één uit het park. Dus waar haalde ik vers hout vandaan?

Tot zover de context.

Terug naar mijn voorgangerschap.

En hoe het allemaal samenkomt.

Met iemand praten
De redgedachte van ‘stoppen’ kwam dus steeds vaker in mijn hoofd. Zo vaak dat ik er niet een paar keer week, maar een paar keer per dag aan begon te denken. En ik besprak dit ook met vertrouwelingen. Gelukkig had en heb ik die, van een scherpe coach en een veelzijdige mentor tot goede vrienden die ook nog eens ervaren collega’s zijn. En uit al die gesprekken kwam de mogelijkheid om eens met iemand te gaan praten. Over werk. Over ander werk.

Gewoon praten.

Niks mis mee.

Kan altijd.

Gewoon eens zien wat je voor elkaar kan betekenen.

Ik ben niks van plan.

Ik hoef niet weg.

In mijn nopjes dat ik toch een tak had gevonden om mijn gebed te rechtvaardigen en me door onze Heer niet met een kluitje het riet in liet sturen, ging ik naar huis.

Kriebelen
Maar toch begon het te kriebelen. Zal ik het wel? Zal ik het niet? En altijd als ik me geen raad weet in het leven, ga ik bidden. Niet dat ik altijd antwoord krijg, maar het geeft op zijn minst rust en toch ook altijd richting: al is het maar dat God zwijgt in zijn liefde… en zo richting geeft.

Lijst
En dus besloot ik het aan God voor te leggen. Een beetje brutaal misschien stelde ik God voor - bij wijze van Gideons vacht (Rechters 6:36-40) - dat als ik de volgende dag een goede stok zou vinden voor mijn lepelsnijden (hèhè, we zijn rond), dat ik dat dan als teken mocht opvatten dat ik er goed aan zou hebben gedaan om dat gesprek aan te gaan, want het contact had ik inmiddels toch maar wel gelegd… En dat gebed had ik dan maar mooi als, eh, stok achter de deur. En God kan met een kromme stok, nou ja…

Geen stok
De volgende dag brak aan. Het werd ochtend en het werd middag en je raadt al: geen stok. Nergens. Om de Heer een beetje op weg te helpen ben ik zelfs nog gaan wandelen in de buurt waarvan ik dacht dat de plantsoenendienst laatst nog bezig was geweest. Maar helaas: zelfs nog geen takje. Uiteindelijk ben ik nog het plaatselijke wandelbos in gestiefeld om daar eens de berken te bekijken. Misschien hing er wel een takje los (hoewel er eerder bij mij een schroefje los zat). En al snel vond ik mezelf van het wandelpad af, in de modder, tussen de berken, glurend en speurend naar takken. En daar, onder een laag natte blaadjes lag… een stok. The stick of destiny!!! …maar wel vies, nat en niet meer zo heel vers. In mijn nopjes dat ik toch een tak had gevonden om mijn gebed te rechtvaardigen en me door onze Heer niet met een kluitje het riet in liet sturen, ging ik naar huis.

Vermolmd
De volgende dag pakte ik de stok erbij. Helemaal vers en stevig, zou ik er toch wel zes lepels uit moeten kunnen halen… Maar terwijl ik erin begon te zagen, brak er meteen een stuk van af. Helemaal vermolmd. Ik kon er hooguit nog een lengte van dertig centimeter uit redden. En toen ik dat stukje spleet en in vorm probeerde te hakken, brak er meteen het uiteinde eraf af. Uiteindelijk heb ik uit de hele stok één goede lepel en een mooie, maar niet heel goede weten te snijden…

Dus…

Wat zegt dit nu allemaal?

Over mijn Gideonsmove?

Over mijn geforceerde gebedsverhoring?

Over de stap die ik maakte?

Ik denk dit…

Ik wil gewoon eens genieten van wat ik mag doen en maken, zonder dat het aan allerlei dromen moet voldoen.

Braaaaaf!
Ik denk dat God me dit wilde vertellen:

‘Hier heb je je stok, jochie! Braaaaaf!’
‘Het is alleen niet helemaal de stok die je zocht.’
‘Zie je, in het echte leven vallen verse stokken die jij perfect kan gebruiken voor jouw nukken nu eenmaal niet van de bomen. Soms, wel, maar meestal niet.’
‘Meestal zul je het moeten doen met wat je wel gegeven wordt. Soms dus met een niet zo heel goede, oude en natte stok. Maar daar weet jij dan nog wel twee lepels uit de halen. Niet slecht, die talenten heb ik je immers ook gegeven. Dus dóe er wat mee!’

Gejobcraft
‘Doe er wat mee’…

Deed en doe ik dat wel genoeg? Mijn conclusie was dat ik er niet voldoende mee deed, niet voldoende aan toe kwam om er iets mee te doen en het allemaal niet afdoende ‘gejobcraft’ kreeg om de juiste balans tussen ‘moeten’ en ‘willen’ in mijn bediening te brengen. Sterker nog, het ‘moeten’ begon zoveel over te nemen, dat mijn energie weg lekte, ik fysieke klachten kreeg en datgene wat ik graag wél graag doe óók een kostenpost werd.

Dus moet je dan zomaar opgeven?

Nee, natuurlijk niet.

Nooit zomaar.

Doorgeven
Maar je mag ook eerlijk kijken naar de ‘stok’ die je in handen hebt en of je er nog wat van kan maken. Mijn gevoel was en is dat ik er alles uit gehaald heb wat ik eruit kon halen. En dat het misschien tijd werd om het stokje door te geven.

En dus geef ik mijn droom op.

Voor nu.

Ik heb ontzettend veel geleerd.

Ben ontzettend gegroeid.

Ben mijzelf meer dan eens tegen gekomen.

En ik ben moe, hondsmoe.

En daar steek ik een stokje voor.

Nieuwe droom?
Dus mag ik binnenkort aan een nieuwe droom beginnen (later meer). Een droom die eigenlijk geen droom was, maar die toch uitkwam. En één waarvan ik vast van plan ben om steeds stokjes tussen mijn oogleden te plaatsen. Omdat ik niet in slaap wil vallen. Omdat ik niet weer in de kloof tussen droom en werkelijkheid wil vallen. Omdat ik gewoon eens wil genieten van wat ik mag doen en maken, zonder dat het aan allerlei dromen moet voldoen. Ik vind dat spannend. Want het is anders dan ik altijd deed. Maar ergens moet je oude denken stokken en mag je moed vinden om het anders te doen…

Al gaat mijn weg
door een donker dal,
ik vrees geen gevaar,
want U bent bij mij,
uw stok en uw staf,
zij geven mij moed.
– Psalm 23:4

PS: Deze blog bevat een hoop ‘ik’, maar er is ook nog een ‘zij’ - de gemeente die ik achterlaat. De gemeente van CrossPoint die het destijds met mij aandurfde, waar ik ontzettend veel heb geleerd, waarin ik met hele toffe mensen mocht optrekken en die het ook met mij uithielden. Zij maakten dat ik er zin en kreeg en vertrouwen in had, en zij konden niet voorkomen dat het ging zoals het ging. Ik hoop dat zij en ik elkaar in de toekomst blijven ontmoeten.

Bram Dijkstra-Geuze is voorganger van Crosspoint in Nieuw-Vennep. Bovenstaand artikel verscheen op zijn eigen website en is met toestemming van de auteur overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Groep studenten bij de kerk
Nieuws

Bemoedigd in Santiago: "We zochten al tien jaar naar God, Hij vulde onze leegte"

Even van de hoofdweg af, rijden we over zand- en grindwegen naar de kerk toe. De stofwolken kondigen onze komst aan. Cuba, het is een land van tegenstellingen. Hoeveel van de toeristen, die we vanmiddag zagen aan het strand bij de Caribische Zee, ken

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

Meerartikelen

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove