cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jaap Bönker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 mei 2023 door Jaap Bönker

Wat de slinger van David tot ons als christenen te zeggen heeft

De herder had een slinger om zijn schapen en geiten te sturen en te beschermen. David had er dus ook één, standaarduitrusting. Met dat ene wapen gaat hij een reus (Goliath) tegemoet, maar wel in de naam des Heren (JHWH).

De ‘Margemah’ staat één keer in de Bijbel ‘zoals wie een steen in een slinger vastbindt, zo is hij die een dwaas eer geeft’ (Spreuken 26:8). Je bindt geen steen in een slinger, want de steen moet er los in liggen omgeslingerd te worden. Sterker, het kan jezelf raken.

Het meer gebruikte woord voor slinger ‘Gala of Gela’. Dat woord heeft iets met ‘ronddraaien, wentelen, te maken’. Gilgal en Golgotha, hebben dat woord ook in zich.

Zo gebruikt de herder het ook als een schaap of geit uit de kudde loopt, om het van afstand te raken zodat het weer in de kudde gaat lopen.

De slinger, in deze woordvorm, lezen we onder andere in het verhaal waar zevenhonderd Benjaminieten werden uitgeselecteerd voor de strijd, omdat zij trefzeker waren met de slinger (Richteren 20:16).

De geschiedenis van David en Goliath is een bekend (zondagschool) verhaal (1 Samuël 17). David als herder wist ook alles te raken met de slinger. Zo bezorgde hij ook Israël een ‘omwenteling’ in de strijd.

Het gaat om recht raken, zo ook in het leven van een volgeling van de Here God.

Hij nam vijf stenen uit de nabijgelegen beek om de strijd aan te gaan.

Waarom vijf? Daar zijn verschillende gedachten over. De eerste is dat Goliath nog vier broers had. De tweede gedachte is dat vijf het getal is van de letter ‘Hee’, dat met een venster, de geest van God te maken heeft (2 Sam. 21:19 en 1 Kron. 20:5v.).

Deze geschiedenis gaat over de naam van de Here (JHWH) en het gebruik en misbruik daarvan. De beek waaruit David de stenen haalt heeft zijn bron in een hoger gelegen plaatsje, Migdal Oz. En Migdal Oz wordt ook genoemd in de Bijbel: ‘De naam van JHWH is als een sterke toren (Migdal Oz); de rechtvaardige ijlt daarheen (letterlijk: daarin) en is onaantastbaar’ (Spreuken 18:10).

De slinger komt in diverse Bijbelgedeelten aan de orde.

Verder wordt de slinger genoemd op diverse plaatsen in de Bijbel en hebben allemaal te maken met corrigeren (2 Koningen 3:25; 2 Kronieken 26:14; Job 41:19 en Zacharia 9:15).

De slinger is gemaakt van een ovaal stukje leer, waar een steen ingaat, en twee snoeren aan de zijkant waarvan één met een oog, waar een vinger ingaat. De snoeren hebben ongeveer de afmeting van een armlengte. Bij het slingeren laat de gebruiker één snoer los en de steen vliegt een gekozen richting op.

Het gaat om recht raken, zo ook in het leven van een volgeling van de Here God.

Jaap Bönker is directeur van Bijbelse Cultuur Stichting en Comité Gemeentehulp Israël.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen