cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Mirjam Bikker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 mei 2023 door Mirjam Bikker, ChristenUnie

Het leven is vanaf het prille begin tot aan het einde beschermwaardig

Het leven is vanaf het prille begin tot aan het einde beschermwaardig. Daar moet wetgeving die gaat over de randen van het leven uitdrukking aan geven. Want elk leven is kostbaar, is een geschenk. Vandaag publiceren VVD en D66 hun plannen rondom het verruimen van de embryowetgeving.

Ze pleiten voor meer ruimte voor het kweken van menselijk leven, van embryo’s voor onderzoek, om het na dat onderzoek weer te vernietigen. De ChristenUnie vindt zulk instrumenteel gebruik van embryo’s in strijd met de menselijke waardigheid. Het stelt het ene leven boven het andere en raakt heel diep de beschermwaardigheid van het menselijk leven. Medische ethische vraagstukken confronteren ons altijd met de kwetsbaarheid en gebrokenheid in het leven. Dat geldt ook bij dit thema en makkelijke antwoorden zijn er niet.

Maar de randen van het menselijke leven vragen om een ethiek van de voorzichtigheid om wetgeving die de bescherming van de menselijke waardigheid als fundament heeft. Daarom was het voor ons heel belangrijk om in de formatie al een duidelijke grens af te spreken: deze verstrekkende wetgeving gaan we deze kabinetsperiode niet behandelen. VVD en D66 kunnen dus wel initiatief nemen om voorstellen te maken maar we zullen niet over gaan tot de behandeling ervan.

Voor de ChristenUnie is het uitgangspunt dat menselijk leven een geschenk is en daarom in zichzelf waardevol. Daarom zullen wij ons voluit voor de bescherming van het kwetsbare begin tot het einde van het leven blijven inzetten.

Deze bijdrage verscheen eerder op de website van de ChristenUnie.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
De Unie tekent meestal braaf bij het kruisje en als er dan wat uitstel wordt bereikt bij zaken zoals deze dan wordt dat als een groot succes gezien.