Dit koor zong op de trappen van de Dom in Keulen: "Een stukje straatevangelisatie"
“Hier heb ik meer aan gehad dan aan een hele zondag”, zei een koorlid eens na een repetitie tegen dirigent Martin Zonnenberg. “Dat is natuurlijk niet goed, maar het geeft aan wat zingen doet.” Samen met organist Peter Wildeman organiseert de musicus het Grace Choir, een projectkoor waaraan iedere christen mee kan doen. “Soms doen complete gezinnen mee. Dat is toch geweldig?”
Het moet een bijzonder gezicht zijn geweest: een volledig koor dat op de trappen van de reusachtige kathedraal in Keulen een openluchtconcert gaf. Vol overgave, gefocust op de dirigent. “Het werd steeds drukker en mensen maakten foto’s.” Op een koorreis van een eerder projectkoor bleek het mogelijk om tijdens het middaggebed een kwartier in de enorme Dom van Keulen te zingen. “Daarna was het koor niet uitgezongen en gingen we buiten verder. Een stukje straatevangelisatie.”
De actie laat zien hoe de twee musici hun projectkoren graag zien: spontaan en geschikt voor iedereen. De koren gaan al jaren mee en hebben steeds hetzelfde format: op verschillende plekken in het land worden drie repetities belegd en geleid door verschillende dirigenten. Uiteindelijk komen ze samen voor een serie concerten in de mooiste kerken van het land, zoals de Bovenkerk in Kampen en de Joriskerk in Amersfoort. Daarna staat een koorreis op de planning.
“Zingen verbindt en is een uiting van je geloof”, vertelt Zonnenberg. “Soms zingen complete gezinnen mee. Ik was eens bij een repetitie in Amersfoort, waar een vrouw met vier kinderen aankwam. Ik dacht: er zal hier wel catechisatie zijn. Maar ze kwamen voor de repetitie, bleek. Het jongste mannetje was 13 jaar en zat te rommelen met de baard in zijn keel. Uiteindelijk zong hij mee met de sopranen. Dat is toch geweldig?”
“Een koorlid zei eens na afloop van een repetitie tegen mij: ‘Hier heb ik meer aan gehad dan aan een hele zondag.’ Dat is natuurlijk niet goed, maar het geeft aan wat zingen doet”, ziet de dirigent de impact van met elkaar zingen.”
Wildeman: “Maar je bent ook een soort evangelist als je voor een koor staat.”
Zonnenberg: “Dat is niet mijn opzet, maar ik kan het niet laten. Vroeger was ik docent op een reformatorische school. Daar leerde ik dat de tekst minstens net zo belangrijk is als de muziek. Daarvoor koos ik de tekst uit bij de muziek, maar nu je ouder wordt en je in je geloof groeit, besef je dat tekst en muziek op een gelijk niveau staan. De tekst versterkt de muziek en andersom. Dat is mooi! Teksten worden gedragen op de muziek, alsof het als wierook zo de kerk in gaat, maar ook recht omhoog voor Gods troon.”
Wildeman: “Dat zei Calvijn ook: 'De muziek is een trechter waarin het geloof binnendruppelt in de ziel.'
Zonnenberg: “Er zijn altijd momenten die je bijblijven. Eruit springt bijvoorbeeld ‘Een toekomst vol van hoop’ van Sela. Zo’n lied is redelijk nieuw, terwijl het van evangelisch tot reformatorisch raakt. Mensen zijn dan meer dan aan het zingen, het is een verlengstuk van hun geloof. Dat proef je.”
Wildeman: “De liederen die we zingen hebben inderdaad veelal mooie teksten. Muzikaal gezien vond ik de samenwerking met mannenkoor Ichthus heel mooi. Met nummers als ‘Lichtstad met uw paar’len poorten’.
Uniek aan het Grace Choir is dat iedereen moet kunnen meezingen, “ook als je je afvraagt of je goed kunt zingen. Je wordt in zo’n groep altijd meegetrokken.” Los van de dirigent en organist werken ook pianist Joost van Belzen en soliste Tenira Sturm mee aan de concertserie. De concerten worden in combinatie met Christenen voor Israël georganiseerd.
Het Grace-Choir start met de repetities in september 2023. Wil jij je aanmelden voor het Grace Choir of ben je benieuwd of het iets voor je is? Kijk dan op de website van het projectkoor.