cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ryan Koher
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 maart 2023 door Jeffrey Schipper

MAF-piloot nog steeds gevangen; hij vindt troost in Bijbelverhalen over Jozef

De Amerikaanse piloot Ryan Koher van de christelijke hulporganisatie Mission Aviation Fellowship (MAF) verblijft alweer ruim vier maanden in een gevangenis in Mozambique. Bijbelverhalen over Jozef geven hem kracht, zo laat Koher weten tegenover de Christian Post.

De 31-jarige Koher werd in het zuiden van het land, in de plaats Inhambane, gearresteerd samen met twee Zuid-Afrikanen, Willem du Plessis en Eric Dry. Ook de twee Zuid-Afrikanen blijven vastzitten. Hoewel er geen officiële aanklacht is ingediend, lijken de autoriteiten volgens MAF te denken dat de christelijke piloot met zijn hulpvlucht islamitische rebellen in het noorden van het land wilde steunen. In 2020 startten extremistische moslims in het noorden een opstand die inmiddels bijna een miljoen mensen heeft ontheemd. MAF ontkent elke verbinding van de organisatie en haar medewerkers met terroristische groepen.

Onlangs werd duidelijk dat de rechtbank in het Afrikaanse land de MAF-piloot weigerde op borgtocht vrij te laten. Zijn vrouw Annabel verwacht dat "het onderzoek binnenkort zal worden afgerond". Er is echter geen zittingsdatum vastgesteld. "We hopen daar snel meer over te horen, maar we hebben geen definitieve datum te horen gekregen", zo vertelde zij begin maart. De advocaat van de zendingspiloot staat in nauw contact met de Amerikaanse ambassade om te zorgen voor een eerlijk proces.

Hoe gaat het met Ryan Koher?
Een tijdje geleden waren er zorgen over de gezondheidssituatie van Ryan, vanwege jeuk en slechte slaap. Hij is volgens zijn vrouw inmiddels aan de betere hand. Vanwege een speciale crème tegen de jeuk is zijn medische situatie verbeterd en bovendien klonk hij in een recent gesprek met Annabel "veel opgewekter" dan eerst. "Ryan vindt troost in de oudtestamentische verhalen over Jozef. Ondanks alle beproevingen ervaarde Jozef dat God bij hem in de gevangenis was. De zoon van Jakob en Rachel was ervan overtuigd dat God een plan met hem had en dus putte hij troost uit Gods beloften." 

Ondanks de beproeving merkt Annabel op dat hun zendingswerk in Mozambique vruchten afwerpt. In de regio waar zij actief zijn is sprake van "een groeiende kerk" waarbij zo'n 10.000 mensen betrokken zijn. "Deze mensen verlangen ernaar om de Heer te leren kennen en de Bijbel in hun eigen taal te lezen. Er wordt gewerkt aan nieuwe Bijbelvertalingen. We zien dat God hier echt aan het werk is."

Annabel bidt dat haar man wordt vrijgelaten en mag terugkeren naar zijn gezin. Samen hebben ze twee jonge zoons, Elias en Hizkia. Ook vraagt ze om gebed voor de medische toestand van Ryan en om Gods wijsheid zodat de piloot het evangelie kan delen met medegevangenen. Wie Annabel wil bemoedigen kan haar een e-mail sturen. De Nederlandse tak van MAF deelt regelmatig een update over de situatie van Ryan Koher via deze pagina.

Het werk van MAF
De christelijke hulporganisatie MAF is specialist in luchttransport in nauwelijks bereikbare gebieden en heeft 130 kleine vliegtuigen overal op de wereld. Er wordt veel in landen gewerkt waar opstanden en gewapende conflicten woeden. Na aanslagen in 2021 in Mozambique evacueerde MAF 800 mensen uit de getroffen noordelijke stad Palma en vervoerde naast 61 hulpverleners zo’n 24.500 kilogram aan hulpgoederen en voedsel.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen