cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Berdine Zwanepol - beeld Djessica Photography voor Instagram @mijn_leven_op_wielen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET SEEYOU

 

Berdine Zwanepol: "Mensen begrijpen vaak niet dat ik ondanks mijn beperking een vrolijk mens ben"

Sinds eind 2022 is Berdine Zwanepol ambassadeur geworden van Stichting SeeYou. Berdine is geboren met Osteogenesis Imperfecta (OI), een broze bottenziekte en weet als geen ander hoe het is om te leven met een beperking. Als ambassadeur wil ze zich inzetten om mensen met een beperking een kans te geven die ze anders niet hadden gehad. ‘Mensen met een beperking zijn niet minder dan anderen. Ze hebben net zo goed kwaliteiten, recht op onderwijs en werk.’ Reden voor de stichting om het gratis Bijbelstudieboekje ‘onbeperkt welkom’ uit te brengen, waarmee ze mensen uitdaagt om anderen te zien die buiten de boot vallen.

Wat betekent het voor jou om ambassadeur te zijn van SeeYou?
‘Ik heb het geluk dat ik in Nederland ben geboren met goede gezondheidszorg en de kans heb gekregen om met mijn lichamelijke beperking (broze bottenziekte) regulier onderwijs te volgen. Inmiddels heb ik een vaste baan als onderwijsassistent in het voortgezet onderwijs, woon ik alweer 4 jaar op mezelf en heb ik een fijn sociaal netwerk om me heen. Toen SeeYou mij benaderde of ik ambassadeur zou willen worden, ging ik nadenken wat het voor mij zou betekenen om in een land als Cambodja op te groeien. De kans op een ‘normaal’ leven was dan denk ik een stuk kleiner geweest.

Wat mij aanspreekt in het werk van SeeYou zijn de kansen die mensen met een beperking krijgen die ze anders niet hadden gehad. Bewustwording, voorlichting en acceptatie zijn zo belangrijk. Mensen met een beperking zijn niet minder dan anderen. Ze hebben net zo goed kwaliteiten, recht op onderwijs en werk. Ik vind het heel mooi dat SeeYou zich hier onder andere voor inzet. 

‘Dankzij SeeYou krijgen mensen een kans die ze anders niet hadden gehad’

Ik heb dan ook niet lang getwijfeld om ambassadeur te worden omdat ik een ervaringsdeskundige ben als het gaat over het hebben van een lichamelijke beperking. Daarnaast wil ik me vanuit mijn christelijke identiteit inzetten voor mijn medemens. Ik ben dankbaar dat SeeYou mij deze kans heeft gegeven en dat ik me voor hen mag inzetten!’. 

Welke oproep zou jij willen doen aan mensen die willen weten wat zij kunnen doen, zodat mensen zich onbeperkt welkom weten?   
‘We kunnen vast allemaal wel iemand in gedachten nemen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Plaats deze persoon, in je gedachten, nou eens in één van de landen waar SeeYou werkt. Hoe zou het deze persoon dan zijn vergaan? Er zijn zoveel kinderen en volwassenen met een beperking zoals onze geliefden die in deze landen wonen. Zij krijgen niet de kansen die we hier in Nederland wel krijgen.’

Daarom heeft SeeYou een selectie gemaakt van persoonlijke verhalen, Bijbelstudies, vragen en uitdagingen die een aanzet geven tot gesprekken én die je in beweging zetten. Want wat heb je zélf te doen in het zien van mensen die buiten de boot vallen? Dit Bijbelstudieboekje wil je helpen om Jezus’ liefde voor mensen die buitengesloten zijn te zien en te ervaren. Je maakt kennis met mensen die niet gezien worden en je ontdekt hoe jij, net zoals Jezus, naar hen mag omkijken. 

Wil jij het gratis Bijbelstudieboekje 'Onbeperkt welkom' ontvangen? Vraag het boekje hier aan op de website van Stichting SeeYou.

Beeld: Djessica Photography voor Instagram @mijn_leven_op_wielen