Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
03 februari 2023
door
Redactie
Rutte erkent dat kabinet mogelijk 'onbedoeld' te hard was over ongevaccineerden
Premier Mark Rutte kan zich voorstellen dat sommige uitspraken van kabinetsleden over ongevaccineerden tijdens de coronacrisis als hard zijn ervaren. Ook had hij achteraf gezien misschien meer moeten luisteren naar de mensen die het oneens waren met de coronamaatregelen. Dit stelde Rutte volgens NU.nl woensdag tijdens een Kamerdebat over het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
De Onderzoeksraad heeft inmiddels, in medio oktober vorig jaar, zijn tweede onderzoeksrapport naar de aanpak van de coronacrisis gepresenteerd. Dat gaat over de corona-aanpak van september 2020 tot juli 2021. Dat onderzoek spitste zich toe op de mondkapjesplicht, de scholensluiting, de avondklok en de vaccinatiestrategie. Over dit rapport werd woensdag niet gedebatteerd. Het debat ging uitsluiting over het eerste kritische onderzoeksrapport dat in februari vorig jaar verscheen.
Eerder stelde toenmalig 'coronaminister' Hugo de Jonge (nu minister van Volkshuisvesting, red.) in gesprek met het Nederlands Dagblad dat vaccinatie in zijn ogen "een gave uit Gods hand is". "Er is één manier om dit virus de pas af te snijden, en dat is vaccinatie. Ik kan het vaccin niet anders zien dan als een goede gave uit Gods hand", zo stelde hij in dit interview. Ook noemde De Jonge vaccinatie "een daad van naastenliefde". "Want je beschermt je eigen gezondheid, maar ook de gezondheid van elkaar."
Pastor Anne Borkent noemde dit eerder in gesprek met Cvandaag "een typisch voorbeeld van maakbaarheidsdenken". "Er zijn veel vooraanstaande wetenschappers die aangeven dat coronavirussen niet weggaan door vaccinaties. Ze zullen continu blijven muteren (waarbij ze in de loop van de tijd juist minder dodelijk worden, en niet meer). God heeft ons hersens gegeven en daar mogen en moeten we gebruik van maken, onder andere door vaccins te ontwikkelen. Het huidige maakbaarheidsdenken slaat echter door."
Ook Eppo Bruins, natuurkundige en werkzaam in wetenschaps- en innovatiemanagement, vindt het te kort door de bocht om te stellen dat vaccinatie een daad van naastenliefde is. "Ook gevaccineerden kunnen positief testen en dus ‘besmet’ zijn, maar de symptomen zouden dan niet ernstig meer moeten zijn", stelde het voormalig ChristenUnie-Kamerlid onlangs via Cvandaag. "Niet-gevaccineerden zijn niet schuldig aan toenemende besmettingscijfers. Over het algemeen nemen niet-gevaccineerden juist nog steeds de voorzorgsmaatregelen in acht, merk ik in mijn omgeving.”
Op de bres voor ongevaccineerden
In 2021 namen steeds meer (gevaccineerde) Nederlanders het op voor ongevaccineerden, omdat ze volgens hen worden gestigmatiseerd. We moeten dan ook stoppen met het aanwijzen van ongevaccineerden als zondebok. Als artsen doen we ons best voor alle patiënten en zijn we niet op zoek naar zondebokken. In plaats van het zoeken naar schuldigen zouden we misschien moeten toegeven dat we ons hebben vergist en het ‘beloofde land’ niet in zicht is”, stelde spoedeisende hulp arts Gor Khatchikyan.
Ook priester Jan-Jaap van Peperstraten verzette zich tegen het zondebokmechanisme: "Het Oude Normaal komt er niet mee terug. We creëren er wel een nieuwe normaliteit mee, maar één waar we onder andere omstandigheden niet voor zouden kiezen." “Aan de hand van verkeerde aannames is in onze maatschappij veel angst ontstaan", aldus pastor Sebastiaan van Wessem ruim een jaar geleden. "Ongevaccineerden krijgen ten onrechte de schuld van de situatie waar we nu in zitten. De crisis wordt nu topdown gemanaged. Ik vind dat mensen heel goed in staat zijn om zelf de risico’s van het coronavirus in te schatten en op basis daarvan hun eigen verantwoordelijkheid te nemen."
Hartenkreet ongevaccineerde christen
Cvandaag deelde ruim een jaar geleden een hartenkreet van een niet-gevaccineerde christen. "Ondanks mijn 'vaccinatiestatus' ben ik er heilig van overtuigd dat ik geen gevaar voor de samenleving ben. Ik voel mij in het nauw gedreven, verdrietig en wanhopig. En dat terwijl ik volgens mij een volledig legale keuze heb gemaakt waarmee ik niemand kwaad doe. Ondanks dat ik op mijn manier mijn verantwoordelijkheid neem ben ik blijkbaar een slecht mens, een soort crimineel in de ogen van veel mensen. Dat doet pijn. Heel veel pijn."
Deel dit artikel op: