cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Els Gouman, beeld: Lisette Karten - Authentic Memories
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

DOOR INTIMITIJD

 

Els van christelijke erotiekshop Intimitijd: “Meer openheid over seks, maar het blijft een kwetsbaar onderwerp”

Els Gouman (36) runt inmiddels al 12 jaar een christelijke erotiekshop. Het is haar missie om seksualiteit in christelijk Nederland bespreekbaar te maken en het taboe dat nog vaak heerst op seksualiteit te doorbreken. Haar webshop Intimitijd is uitgegroeid tot de grootste christelijke erotiekshop in de Benelux. Met Valentijnsdag voor de deur deelt ze haar ervaringen en inzichten.

“Ik ervaar bij veel christelijke stellen dat ze nog steeds schroom ervaren om samen over seks te praten. Ik wil met mijn webshop een positieve kijk op seks neer zetten, voor zowel mannen als vrouwen. Seks is zoveel meer dan de daad alleen. Seks draagt bij aan een gezonde relatie en is iets heel moois wat God ons heeft gegeven.” 

De reacties die Els krijgt op haar christelijke erotiekshop zijn overwegend positief. Maar er wordt ook nog weleens vanuit een primaire weerstand gereageerd, vertelt ze. “Vroeger was seks in de kerk heel erg sterk gekoppeld aan voortplanting. Tegenwoordig zie je dat er ook steeds meer wordt benadrukt dat het iets moois is waar je van mag genieten. Maar als het gaat om speeltjes of andere hulpmiddelen, dan wordt dat door sommige mensen meteen gekoppeld aan oppervlakkige lust. Dat is erg jammer.” 

Is seks nog steeds een taboe?
Els ervaart een duidelijk verschil ten opzichte van de beginjaren van Intimitijd. Er is steeds meer openheid en onderwerpen met betrekking seksualiteit zijn meer bespreekbaar. Toch ligt op de aanschaf van speeltjes of andere hulpmiddelen soms nog een taboe: “Heb je last van een droge huid, dan koop je een bodylotion. Maar glijmiddel vinden sommige mensen dan ineens iets raars. Regelmatig krijg ik nog de vraag van klanten ‘wat mag wel en wat mag niet’. Maar de bijbel geeft daar in veel gevallen geen duidelijk antwoord op. Daarom adviseer ik altijd om hier vooral samen over in gesprek te gaan. Bespreek met elkaar wat wel en niet bij jullie past. Ik heb in de afgelopen 12 jaar gezien dat samen genieten van een fijne seksuele relatie helpt om met elkaar in verbinding te blijven. Als dat deel van de relatie even iets minder gaat, dan vind ik het heel mooi als ik stellen hierbij kan helpen op een manier die bij ze past.” 

Diverse klanten
De klanten die Intimitijd bezoeken zijn heel divers, maar Els herkent drie grote doelgroepen. Mensen die ontevreden zijn over hun seksleven, mensen die hun seksleven gevarieerd willen houden en mensen die een probleem ervaren op seksueel gebied.  

“Met name doordat ik veel persoonlijk klantcontact heb via de mail en whatsapp weet ik wat voor mensen mijn webshop bezoeken. Ik krijg regelmatig hulpvragen van stellen die aangeven dat hun seksleven in een sleur is beland of soms zelfs helemaal op een laag pitje staat. Ze willen hier wel verandering in brengen, maar weten gewoon niet waar ze moeten beginnen of vinden het heel erg spannend. De tip die ik altijd geef is; ga eens samen door mijn webshop en bespreek aan de hand van producten of blogs wat je wel of niet aanspreekt, interessant vindt of zou willen uitproberen. Mijn webshop is natuurlijk geen oplossing voor onderliggende relatieproblemen. Maar fijne seks is voor veel stellen een belangrijk onderdeel van hun relatie en dat begrijp ik heel goed. Laatst kreeg ik via whatsapp een berichtje van een klant die vertelde dat mijn webshop de redding was geweest van hun seksleven. Dat soort reacties zijn voor mij een enorm compliment en geven me veel motivatie om te blijven werken aan mijn missie.”

Ook de wat meer ervaren bezoeker kan bij Intimitijd terecht. “We volgen de ontwikkelingen in de erotiekmarkt heel goed. We voegen regelmatig nieuwe, unieke producten toe aan ons assortiment. Een deel van mijn klanten heeft een uitstekend seksleven, maar vinden het heel fijn om samen nieuwe dingen te ontdekken. Dit maakt het ook leuk voor klanten om te blijven terugkomen in onze webshop. Er is elke keer weer wat nieuws te ontdekken.” 

De laatste groep die terechtkomt op Intimitijd geeft soms ook de grootste uitdaging. “Ik krijg regelmatig vragen van klanten die specifieke problemen ervaren op seksueel gebied. Deze vragen zijn echt heel divers. Het kunnen lichamelijke klachten zijn, zoals pijn bij het vrijen maar ook het niet durven delen van je wensen en verlangens met je partner of vrouwen die nog nooit of zelden een orgasme hebben ervaren. Ik ben en blijf natuurlijk in de basis een webshop, dus bij klachten waarbij ik denk dat een professional beter kan helpen verwijs ik mensen altijd door. Maar in veel gevallen zijn mensen al heel erg geholpen met een aantal tips of suggesties.”

Kwetsbaar onderwerp 
Wie denkt dat het runnen van een christelijke erotiekshop gemakkelijk is, heeft het mis. “Het is een kwetsbaar onderwerp en juist omdat zoveel mensen een mening hebben over mijn werk wil ik heel zorgvuldig zijn in wat ik doe en uitdraag”. Met Intimitijd biedt de jonge onderneemster een veilige omgeving voor (christelijke) stellen, zonder naaktafbeeldingen en aanstootgevend taalgebruik. Naast de verkoop van producten investeert Els veel in seksuele educatie en schrijft ze informatieve en persoonlijke blogs over relaties, seks en erotiek. Een aantal jaar geleden heeft ze een opleiding HBO-seksuologie gevolgd en ze is lid van de Nederlandse Vereniging Van Seksuologen. Daarnaast is ze gastdocent op een Hogeschool voor een minor over ‘Liefde, Seks en Erotiek’.

Speciaal voor Valentijnsdag krijg je bij Intimitijd een gratis cadeautje bij alle bestellingen boven de 50 euro! (tot en met 13 februari en zolang de voorraad strekt).