cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Julian Gutteridge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

13 maart 2023 door Dirk van Genderen

Julian Gutteridge had een hekel aan christenen (en nu is hij evangelist)

Julian Gutteridge groeide op als atheïst in het Engelse Sedgley, in de West-Midlands. Hij haatte alles wat met kerk, geloof en christenen te maken had. Op school omarmde hij de evolutietheorie. Hij was tot de conclusie gekomen: God bestaat niet.

Van huis uit had hij wat anders meegekregen. Toen hij nog een kind was, ging hij altijd mee naar de kerk. Het deed zijn moeder veel pijn dat hij God en het geloof vaarwel zegde. Zeventien jaar lang heeft ze voor zijn bekering gebeden.

Die bekering vond plaats tijdens een jeugdconferentie van een methodistenkerk. Hij was niet van plan erheen te gaan, maar toen zijn vrienden hem daarom een slappeling noemden en hem uitdaagden, besloot hij toch te gaan. Het werd het einde van zijn atheïstische opvattingen. Hij leerde er de Heere Jezus kennen, via de boodschap van een ex-drugsverslaafde.

"Ik zet mij voor de moslims in omdat ik er diep van overtuigd ben dat ook zij alleen maar voor eeuwig gered kunnen worden door geloof in de Heere Jezus."

Julian herinnert het zich nog goed. "Het was op een koude dag in februari, in 1980 of 1981. Er was geen dominee aanwezig, dus ben ik zelf op de knieën gegaan en heb gebeden: ‘God, als U echt bestaat, kom in mijn hart en verander mijn leven.’"
En de Heere antwoordde. "Hij veranderde mij totaal. Vanaf dat moment wilde ik in alles op Hem vertrouwen. Ik wist toen nog niet hoe dat moest, daarom heb ik Hem gevraagd dat in mijn leven te doen. En Hij heeft het gedaan. Hij reinigde mijn leven totaal, van alle zonden, uiterlijk en innerlijk."

Eerst racist, nu bewogen met moslims
In 1994 kwam Julian voor het eerst in contact met moslims. Hij werkte toen voor Londen City Mission. "Ik probeerde het Evangelie te delen in Pakistaanse en andere moslimgemeenschappen. Ik knoopte relaties met hen aan en deelde mijn geloof in de Heere Jezus met hen."

In de moskeeën getuigde Julian van Gods krachtige ingrijpen in zijn leven, door hem te veranderen van een atheïst in een christen. Wat zijn verhaal krachtig maakte richting moslims, was dat hij voor zijn bekering ook racist was. "Ik wilde dat er geen enkele moslim in ons land zou wonen."

Nu houdt Julian van moslims, heeft hij vriendschappen met hen opgebouwd, is het zijn verlangen hun over de Heere Jezus te vertellen en hoopt hij dat ze iets van Hem in hem zullen zien.

"Het is voor mij telkens weer een wonder dat ik aan moslims over de Heere Jezus mag vertellen."

Toen een plaatselijke soennitische islamitische imam met een dominee in discussie wilde gaan over de kruisiging van de Heere Jezus, vroeg die dominee Julian om in zijn plaats te gaan. Dat was ongeveer tien jaar geleden. "Ik wilde echter niet in debat gaan over de kruisiging, maar ik stelde voor dat ik mijn verhaal mocht houden, waarna hij zijn verhaal kon doen, waarna er door de aanwezigen vragen aan ons konden worden gesteld."

De Heere zegende die ontmoetingen. Sindsdien zijn er al zo’n twaalf soortgelijke bijeenkomsten geweest, soms in soennitische moskeeën, soms in sjiitische moskeeën. Ook nodigde hij moslims uit om naar de kerk te komen. "Ik zet mij voor de moslims in omdat ik er diep van overtuigd ben dat ook zij alleen maar voor eeuwig gered kunnen worden door geloof in de Heere Jezus", aldus Julian.

Zijn vrouw Ella organiseert ontbijtbijeenkomsten met moslims. Ze helpt hen met Engelse lessen en krijgt af en toe de gelegenheid om met hen te bidden. Regelmatig krijgen Julian en Ella de vraag hoe het kan dat Jezus de Zoon van God is. "Ze zijn verbaasd om te horen dat Jezus ook God is. Het is voor mij telkens weer een wonder dat ik aan moslims over de Heere Jezus mag vertellen. Ook zij moeten deze boodschap horen."

Bovenstaand verhaal verscheen eerder in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify