cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ds. Van Olst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 januari 2023 door Redactie

Hoe kun je bidden tot de Vader, Zoon en Heilige Geest? Ds. Van Olst geeft antwoord

Hoe kun je bidden tot de Vader, de Zoon en de Heilige Geest? En wat kun je bidden als het je misschien aan woorden ontbreekt? Op die vragen ging ds. Van Olst onlangs in tijdens een jongerenavond van Geloofstoerusting. Van Olst: "Vanuit de overtuiging dat God drie-enig is, kun je Hem aanroepen als Vader, Zoon en Heilige Geest". Maak tijd voor de waardevolle bijdrage die Geloofstoerusting onlangs via YouTube deelde.

"In de Bijbel zie je vooral dat God wordt aangeroepen als onze Vader, door de Heere Jezus Christus, maar ook de Heere Jezus wordt aangeroepen", zegt Van Olst allereerst. "Wordt de Heilige Geest ook aangeroepen? Dat lees je eigenlijk nergens. Misschien kun je me corrigeren, maar het werd in de vroege kerk eigenlijk al wel direct gedaan: 'Kom Schepper Geest'. Het gebed rechtstreeks tot de Heilige Geest is eigenlijk al een vroeg kerkelijk gebruik, waar komt dat vandaan?"

"Vanuit de overtuiging dat God drie-enig is", zegt Van Olst vervolgens. "Als God drie-enig is, dan kan je hem ook aanroepen als Vader, Zoon en Heilige Geest. Soms doe ik dat ook. Als je nou niet zo goed wat je moet bidden, dank dan God de Vader eens en prijs Hem om wie Hij is. Om wie Hij is als onze Schepper, de trouwe God van het verbond die Zijn Zoon overgeeft tot in de dood. Hij die de wereld zo liefhad dat hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Dan ga je God de Vader prijzen! Hoe groot is de liefde van de Vader dat we kinderen van God genoemd worden? We mogen dat zijn."

"Want als je God de Vader geprezen hebt, kan je verdergaan met het danken en prijzen van de Zoon. Hij die alle heerlijkheid heeft afgelegd en aan ons als mensen gelijk is geworden. Hij nam de gestalte van een dienstknecht aan. Hij heeft Zichzelf aan het kruis tot in dood vernederd. Daar kun je hem om prijzen: dank voor uw kruiswoorden, Heere Jezus! Dat U als zo klein als een baby in een kribbe gelegd wilde worden. God heeft Zich geopenbaard in het vlees. onbevattelijk Heere. Prijs de Zoon om Zijn opstanding, Zijn overwinning over de dood, Zijn hemelvaart en Zijn koningschap. Hem is gegeven alle macht in hemel en op aarde. Zo heb je gebedsstof genoeg", zegt Van Olst. 

"Je bidt om de Geest dat je hart geopend mag worden en dat Hij onweerstaanbaar door al onze dwarsheid, hardigheid en eigenzinnigheid heen mag werken. Je kan ook bidden of de Geest in je mag zuchten, een spreekwoordelijk zuchten. Bedroef de Geest niet maar dat je vervuld mag worden Hem en Hij Zijn krachtige werk in je doet."

"J
e prijst Hem als je overgebracht bent van de duisternis naar Zijn wonderlijk licht. Dat komt niet uit jezelf want het geloof is een gave van God. Zo denk ik dat het mogelijk is om de Vader, Zoon en Heilige Geest afzonderlijk aandacht te geven in het gebed en je dat kan helpen om woorden te vinden en zo het evangelie en Gods heilsgeheimen een plek te geven in je gebed."

Benieuwd naar de volledige bijdrage van ds. Van Olst? Bekijk dan onderstaande video van Geloofstoerusting terug.

Neem een kijkje op de site van Geloofstoerusting

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik heb ooit ervaren dat de worsteling met toe wíe van de 3 personen je bid of moet bidden, duivelse verzoeking was om me af te leiden van waar gebed écht om gaat: gemeenschap met en openstellen voor God.

De 3 personen zijn immers 'onder aan de streep' één.