cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Abiyot en haar kinderen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

CVANDAAG CROWDFUND

 

Waarom gezinnen als dat van de Ethiopische Abiyot extra lijden (maar er gelukkig ook hoop is)

De timing had niet slechter gekund. In veel landen is de impact van COVID-19 nog altijd merkbaar. Door de verstoorde economie verloren veel mensen hun baan. Zo ook de alleenstaande moeder Abiyot uit Ethiopië. Toen ze haar baan als schoolkok kwijtraakte, kwam zij thuis te zitten. Zonder inkomen had ze grote moeite om haar zes kinderen te voeden. Toch is er hoop!

Cvandaag en Compassion slaan in december de handen ineen om voor 30 gezinnen als dat van Abiyot ondersteuning te bieden. Voor 500 euro kunnen we een gezin ondersteunen met maanden graan, maaltijden en zaden, mest en gereedschap voor landbouw, zodat ze op de lange termijn ´´echt verder kunnen. Help jij ook een gezin?

Ja, natuurlijk!

Helaas is het verhaal van Abiyot niet uniek. De nasleep van COVID-19 is een van de vijf oorzaken van de voedselcrisis. Cijfers van de Verenigde Naties tonen aan dat het aantal mensen dat met voedselonzekerheid leeft in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld is: van 135 naar 276 miljoen. Dit aantal blijft stijgen.

De cijfers zijn alarmerend: het aantal mensen met honger neemt toe. Oogsten zijn mislukt, de voedselprijzen zijn torenhoog en de economie is door de pandemie verstoord. De voedselschaarste veroorzaakt wereldwijd een enorme crisis. Deze voedselcrisis raakt kinderen en gezinnen in armoede extra hard.

Door een tekort aan voedingsstoffen raken kinderen ondervoed. Dit zorgt voor grote problemen in het leven van een kind. Niet alleen hun groei, maar ook hun ontwikkeling komt in gevaar. Wanneer je honger hebt, kun je je op school niet concentreren. Verminderde schoolprestaties zorgen ook voor een slechter toekomstperspectief. Het is daarnaast niet alleen belangrijk om genoeg eten binnen te krijgen, maar ook om gevarieerd te eten. Goedkoop voedsel bevat vaak weinig voedingstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Zo kan eenzijdig voedsel ook voor ondervoeding zorgen.

Honger zorgt voor stress
Honger veroorzaakt stress. Deze stress heeft grote impact op gezinnen in armoede. Ouders maken ongezonde keuzes. Een klap is snel uitgedeeld en soms grijpen ouders naar verdovende middelen als uitlaatklep. Als gevolg van de voedselcrisis kampen veel gezinnen met schulden. Ze moeten leningen afsluiten, die ze later met een hoge rente terug moeten betalen. Ouders halen hun kinderen zelfs van school, zodat zij kunnen bijdragen aan het familie-inkomen.

Tijdens een crisis als deze zijn vrouwen en meisjes extra kwetsbaar. Zo worden meisjes gedwongen om vroeg te trouwen. Ouders krijgen dan niet alleen een bruidsschat, maar hebben ook een mond minder om te voeden. Meisjes hebben daarnaast ook een hoger risico op seksuele of criminele uitbuiting.

Meisjes en vrouwen eten als laatst
De cijfers zijn schokkend: van alle mensen die wereldwijd honger hebben, is meer dan 70 procent vrouw. Als voedsel schaars is, eten meisjes en vrouwen als laatst. In de landen waar Compassion werkt, is het vaak traditioneel bepaald dat meisjes minder eten nodig zouden hebben dan jongens.

Compassion werkt samen met bijna 8.500 lokale kerken om kinderen en gezinnen te helpen. Ook Abiyot vroeg hulp aan het Compassion-project waar haar vierjarige zoontje Habtemariam heen gaat. Projectdirecteur Tsege zorgde voor voedselpakketten en financiële middelen om de huur te kunnen betalen.

De acute hulp die Abiyot kreeg is een van de manieren waarop Compassion hulp biedt tijdens de wereldwijde voedselcrisis. Zo krijgen gezinnen die dringend hulp nodig hebben voedselpakketten en financiële hulp. Aan de andere kant wil Compassion gezinnen ook graag zelfvoorzienend maken. Dit gebeurt door middel van hulp op de langere termijn, zoals het verstrekken van zaden, kunstmest, vee en training.

Met de Cvandaag Crowdfund willen we dat voor 30 gezinnen mogelijk maken. Draag jij ook bij? Kijk dan op onze actiepagina!