cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Mechteld Jansen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2022 door NBG

Tv-serie met 10 wetenschappers over de actualiteit van de Bijbel

"Er zijn mensen die het op eigen kracht niet redden. De Bijbel laat zien dat dat hún schuld niet is. En de parabel van de rijke man en de arme Lazarus maakt duidelijk dat de rijke de arme moet zien en horen, en moet vragen wat hij nodig heeft", aldus theoloog Erik Borgman in deel 1 van de KRO-NCRV-tv-serie Een goed gesprek over de Bijbel met Jacobine Geel die zaterdag 10 december begint.

In deel 1 komen naast Borgman ook Mechteld Jansen (foto) en Kirsten van der Ham aan het woord. Zij en nog zeven andere wetenschappers worden in de serie geïnterviewd over de vraag wat de Bijbel te zeggen heeft over complexe kwesties van vandaag. Daarover gaat het ook in de Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap. De verschijning daarvan was de aanleiding tot deze serie.

Open gesprekken
"Tijdens de tv-opnames zat ik regelmatig op het puntje van m’n stoel. Dit soort open gesprekken rond de Bijbel hadden we voor ogen toen we die Bijbeluitgave maakten", zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het NBG. "Het wereldbeeld en het mensbeeld waren in de tijd van de Bijbel anders dan nu. Het helpt als je daar rekening mee houdt bij het Bijbellezen. De Bijbel heeft veel te zeggen, ook over ingewikkelde vraagstukken van nu die iedereen raken. Dat blijkt ook uit de tv-serie."

Samenwerking en uitzendingen
Een goed gesprek over de Bijbel is een 3-delige serie van KRO-NCRV in samenwerking met het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). In deel 1, over de tegenstellingen in de samenleving, spreekt Erik Borgman over ‘arm en rijk’, Mechteld Jansen over ‘volk en elite’ en Kisten van der Ham over discriminatie. Deel 2 gaat over de toekomst van de aarde, met Koert van Bekkum, Heino Falcke en Trees van Montfoort. Deel 3 gaat over Kerst, met Gijsbert van den Brink, Marcel en Wies Sarot en Raymond Hausoul. De serie wordt uitgezonden op 10, 17 en 24 december om 16.30 uur op NPO2.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen