cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Frans van Daele
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 december 2022 door Redactie

ChristenUnie en SGP over nieuwe EU-gezant voor geloofsvrijheid: "Benoeming komt te laat"

De Europese Unie krijgt weer een EU-gezant voor geloofsvrijheid. De baan was ruim 3 jaar feitelijk niet vervuld. De Belgische topdiplomaat Frans van Daele (foto) is aangesteld om wereldwijd regimes aan te spreken op gebrekkige geloofsvrijheid van christenen en andere gelovigen. “De benoeming van de nieuwe speciale EU-gezant godsdienstvrijheid, komt voor veel geloofsvervolgden helaas te laat”, reageert Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

Op de benoeming is lang en hard aangedrongen door SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Hij stuurde vele schriftelijke vragen, mondelinge vragen, brieven en hield debatten in het Europees Parlement. "De noodzaak voor deze EU-gezant is erg groot", zegt Ruissen. "Geloofsvrijheid staat wereldwijd zwaar onder druk. Zie bijvoorbeeld de treurige situatie in Afghanistan, Noord-Korea, India en zelfs Qatar: uiting van je christelijke geloof kan je je leven kosten."

Van Dalen: “De nieuwe gezant gaat effectief begin 2023 aan de slag terwijl de volgende Europese verkiezingen over amper anderhalf jaar zijn.” Als de gezant net goed uit de startblokken is gekomen om zijn immense werk te doen, kan hij in de zomer van 2024 weer gaan. Met de Europese verkiezingen wordt de gehele Europese Commissie inclusief allerlei gezanten, vervangen. Commissievoorzitter Von der Leyen geeft met deze extreem late benoeming aan, geen prioriteit te geven aan een pijler onder de christendemocratische politiek, namelijk het opkomen voor gelovigen en geloofsvervolgden”, aldus Van Dalen.

Van Dalen vindt dat Van Daele direct en vol aan de slag moet: “De Commissie-Von der Leyen heeft veel te lang gewacht met de benoeming van een EU-gezant voor de godsdienstvrijheid. Toen deze functie vorig jaar eindelijk toch werd ingevuld door de Griek Stylianides, stopte hij zelf al na vier maanden. Inmiddels zijn we nu bijna ander halfjaar verder. Kortom: er is kostbare tijd verloren gegaan, dus nu volop aan de slag!”

Volgens Van Dalen wordt het werk van de speciale EU-gezant steeds belangrijker: “De godsdienstvrijheid staat wereldwijd sterk onder druk.” Onder andere het rapport van de Intergroep vrijheid van godsdienst of geloof van het Europees Parlement, waar Van Dalen covoorzitter van is, laat zien dat de godsdienstvrijheid afneemt en onder andere de achterstelling van christenen toeneemt: “Een duidelijk en schrijnend voorbeeld daarvan is de situatie in Pakistan, waar christenen ter dood veroordeeld worden vanwege blasfemiewetten, maar we horen ook schokkende verhalen over de behandeling van Oeigoeren in China en aanvallen op kerken in Nigeria.”

Tegen de benoeming was jarenlang verzet door de partij D66 in het Europees Parlement. Die partij meent dat de EU zich verre moet houden met alles wat met religie te maken heeft: zelfs de vrijheid van godsdienst. Bert-Jan Ruissen: "Het is triest dat de benoeming daarom zo lang moest duren. Wereldwijd zijn ondertussen zoveel christenen en andere gelovigen onnodig vervolgd of zelfs gedood. Goed daarom dat de benoemding er eindelijk door is. Hopelijk kan de gezant snel een verschil maken."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen