cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Maarten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

08 december 2022 door Redactie

Maarten trouwde met de vrouw met wie hij eerder zijn relatie verbrak: "We konden niet zonder elkaar"

Maarten en zijn vrouw Ellie zijn inmiddels zes jaar getrouwd maar van een bruiloft leek het in eerste instantie helemaal niet te komen. Het liefdessprookje leek ten einde nadat de twee hun relatie beëindigden vanwege oplopende spanningen. Een voorzichtige vriendschap volgde, maar langzamerhand wakkerde het vuurtje toch weer aan en zijn de twee getrouwd. Maar dat het huwelijksleven ook niet perfect is, ondervonden Maarten en Ellie al snel.

Maarten deelt zijn verhaal tijdens een sing-in van Stichting Jij daar! in gesprek met dirigent en voorganger Bert Noteboom. In het dagelijks leven is de christelijk opgegroeide Maarten actief in de bouw, dat hem op het lijf geschreven is.

Na het afronden van zijn schoolloopbaan leerde Maarten Ellie al snel kennen. Het is niet zo dat hij direct in vuur en vlam stond toen hij haar voor het eerst zag. "Ik vond haar wel leuk, maar zij was niet echt mijn type. Dat maakte onze gesprekken ook stukken makkelijker en daaruit onstond vervolgens een vriendschap", vertelt Maarten.

Op het moment dat Maarten iets voor zichzelf begon, merkte hij dat de interesse van Ellie alsmaar toenam. "Ik had net een werkplaats gehuurd en ik was wat aan het timmeren, toen ze binnenkwam. Op dat moment bleek er tussen ons toch wel meer te zijn dan een vriendschap", vertelt Maarten met een glimlach op zijn gezicht.

"Of we gaan moeizaam verder of we gaan uit elkaar"

De interesse nam over en weer toe en vervolgens was de verkering tussen Maarten en Ellie een feit. Deze tijd verliep echter niet zonder slag of stoot, vertelt Maarten. "We hebben anderhalf jaar verkering gehad en op een gegeven moment was het uit. Daaraan lagen hooglopende spanningen ten grondslag", vult Maarten aan. "We zeiden tegen elkaar dat we maar twee keuzes hadden: of we gaan moeizaam verder of we gaan uit elkaar."

Die tweede optie leek op dat moment voor Maarten en Ellie de meest verstandige te zijn. "Maar drie maanden later hadden we elkaar nog niet losgelaten." Maarten en Ellie pakten vervolgens voorzichtig weer een vriendschap op. "Dat ging heel goed. We deelden alles samen en ik stelde een keer in een goede bui voor om te skydiven. Zoiets plan je in en ik merkte in die periode dat we steeds meer naar elkaar toegroeiden. Misschien kwam dat ook omdat er op dat moment geen verwachtingen meer waren."

"Een tijdje later wisten we het gewoon en zagen we allebei dat we ook gewoon niet zonder elkaar kunnen. Ja, misschien ook niet zo makkelijk met elkaar, maar zonder elkaar al helemaal niet. Wat weegt dan zwaarder? We hadden beiden het gevoel dat het niet voor niets is dat God ons bij elkaar bracht en daaruit zijn we verder naar elkaar toegegroeid", vult Maarten aan.

Bruiloft
Het bleek de opmaat te zijn naar het huwelijk. Maarten en Ellie trouwden zes jaar geleden op een zonovergoten dag in augustus. De huwelijksvreugde was echter maar van korte duur. "Ik kwam thuis na mijn eerste werkdag en er was iets wat mij en haar niet zinde. Die spanning die er in de verkeringstijd ook al was, hing nu ook weer in de lucht. Langzamerhand begon dat alsmaar toe te nemen", zegt Maarten. Hij stelt dat zijn huwelijk de eerste drie jaar in een negatieve spiraal zat.

De spanningen binnen hun huwelijk bleven door anderen niet onopgemerkt. "Een half jaar later was er iemand die onze problemen kende en ons voorstelde om naar een 'huwelijksweekend' te gaan. Wij zijn gegaan maar het heeft in die zin niets gered, want de spanningen tussen ons werden alsmaar groter en complexer", vertelt Maarten. De twee gingen niet veel later in gesprek met een relatiecoach, maar dit bleek eveneens geen uitkomst te bieden.

"Ik zag iets in Ellie waarvan ik meende dat het beter kon"

"Op een avond kwam mijn moeder langs die al vanaf het begin wist wat er speelde. Op dat moment ging het echt niet goed met ons. We hebben allebei onze kant van het verhaal gedaan. Mijn moeder zei: 'Moet je niet leren om wat minder perfectionistisch te zijn?' En eigenlijk zit het hem daarin. Ik ben perfectionistisch. Als ik gisteren iets gebouwd heb, wil ik het vandaag nog beter doen. In het begin van ons huwelijk was dat precies hetzelfde. Als ik gisteren iets van Ellie zag, wilde ik dat ze het vandaag en overmorgen beter zou doen."

"Mijn moeder zei dat het misschien beter zou zijn al ik de gedachte dat ik Ellie veranderen moest, zou loslaten. Ik zag iets in Ellie waarvan ik meende dat het beter kon. Ik hoopte ook steeds dat het beter zou gaan. Ik was er zo druk mee om haar te verbeteren. Achteraf zie ik dat het toen alleen maar om mij draaide. Ik had Ellie uitgekozen omdat ik dacht dat ze bij mij paste en mij zou aanvullen. Maar de grap is dat het daar helemaal niet om draait, het gaat erom dat mijn liefde voor haar onvoorwaardelijk moet zijn."

Het gesprek met Maartens moeder bleek de ommekeer in hun huwelijk te zijn. Inmiddels zijn Maarten en Ellie gelukkig getrouwd, maar beseffen ze beiden dat het huwelijk niet perfect is. "Het perfecte plaatje van het huwelijk bestaat niet. We hebben nog steeds wel eens ruzie."

"Ik hou niet van Ellie omdat ze aan mijn verwachtingen voldoet, maar omdat ze mijn vrouw is en ik haar trouw beloofd heb"

"Ik meende dat dat perfecte plaatje wel bestond", gaat Maarten verder. "En als dat dan er niet was, dacht ik dat ik daaraan kon werken. Ik dacht dat mijn vrouw moest veranderen, zodat we alsnog het perfecte huwelijk zouden krijgen. Maar ik hou niet van Ellie omdat ze aan mijn verwachtingen voldoet, maar omdat ze mijn vrouw is en ik haar trouw beloofd heb."

Tijdens deze moeilijke eerste periode in hun huwelijk groeide Maarten steeds verder bij God vandaan. "Ik was op dat moment niet in staat om een tastbare relatie te onderhouden, van een relatie met God snapte ik al helemaal niks meer. Ik ben naar een pastoraal werker gegaan en vroeg ik hem of God wel bestond. Ik was het helemaal kwijtgeraakt."

"We zijn teruggegaan naar de basis: de Bijbel. Maar ook daar had ik mijn vraagtekens bij gekregen: is het dan wel waar? Uiteindelijk hielp hij mij weer om die basis stabiel te krijgen en bloeide mijn geloof weer op", vertelt Maarten.

Bijbelschool
Om het geloof in God in zijn dagelijks leven meer gestalte te geven, meldde Maarten zich vervolgens aan voor een bijbelschool. "Ik ben een doener en soms is het geloof voor mij een beetje abstract. De afgelopen twee jaar heb ik op zaterdagen de bijbelschool gevolgd. Dat deed ik samen met mensen die allemaal het verlangen hebben om meer van God en de Bijbel te leren."

De bijbelschool heeft een positieve uitwerking gehad op Maarten en daarmee ook op zijn huwelijksleven. "Ik merk dat ik geduldiger geworden ben, daaraan herken ik de vruchten van de Geest."

Benieuwd naar de volledige bijdrage van Maarten? Bekijk dan onderstaande video terug. 

Neen een kijkje op de site van Stichting Jij daar!

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen