cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Engelse kruisvaarders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 november 2022 door Patrick Goede

FIFA verbiedt kostuums van christelijke kruisvaarders op WK: "Aanstootgevend voor moslims"

Voetbalfans van Engeland mogen op het WK in Qatar geen kostuums van kruisvaarders meer dragen, nadat de FIFA ervoor gewaarschuwd heeft dat dergelijke kleding als "beledigend voor moslims" zou kunnen worden beschouwd. Twee fans die in eerste instantie het stadion niet in mochten vanwege hun outfit, doen bij de The Telegraph hun verhaal. 'Natuurlijk zijn we geen kruisvaarders.'

De aankondiging van de FIFA komt nadat videobeelden viraal gingen van twee fans die maliënkolders droegen en het traditionele Engelse Rode Kruis. Afgelopen maandag werden ze geconfronteerd met de beveiliging van het Al Bayt Stadium in Al Khor, voorafgaand aan de openingswedstrijd van Engeland tegen Iran.

Beide fans werden gezien terwijl ze hun schuimrubberen zwaarden en schilden gehoorzaam overgaven aan de beveiliging. In een verklaring, geciteerd door de Britse krant The Times, zegt de FIFA dat "anti-discriminatie officials fans vragen geen kruisvaarderskostuums meer te dragen, omdat dit "in de Arabische context beledigend kan zijn voor moslims". 

Een woordvoerder zei dat de beslissing is genomen omdat de FIFA "ernaar streeft een discriminatievrije omgeving te creëren en om diversiteit in de hele organisatie en in al haar activiteiten en evenementen te bevorderen."

Respect
Een reisadvies van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dringt er bij Britten op aan zich vertrouwd te maken met de "lokale wetten en gebruiken" die "weerspiegelen dat Qatar een islamitisch land is". Qatar is het eerste islamitische land in de bijna 100-jarige geschiedenis van het WK dat gastheer is.

'Je moet te allen tijde lokale tradities, gewoonten, wetten en religies respecteren en je bewust zijn van je acties om ervoor te zorgen dat ze niet aanstootgevend zijn', zegt het advies. 

John Barnes, een voormalig speler van Engeland en ESPN-commentator, was een van degenen die het FIFA-verbod verdedigden. Hij vergeleek de kruistochten zelfs met nazi-Duitsland. Tijdens de kruistochten voerden de Rooms-Katholieke Kerk en Europese mogendheden gedurende meer dan 200 jaar religieuze oorlogen (tussen 1095 en 1291) om de controle over Jeruzalem en het Heilige Land onder islamitische heerschappij terug te krijgen.

"Je kijkt naar de situatie zoals het kruisvaardersdebat en de manier waarop kruisvaarders in dat deel van de wereld worden bekeken", vertelde Barnes aan Good Morning Britain. "Het lijkt erg op iemand die naar een voetbalwedstrijd komt en een nazi-uniform draagt."

Komedie
De twee fans die langskwamen bij de beveiliging vertelden The Telegraph dat ze niet verkleed waren als kruisvaarders maar als ridders uit de klassieke Britse komedie "Monty Python and the Holy Grail".

De mannen noemden de actie van de FIFA "belachelijk" en zeggen dat ze Britse expats zijn die "al meerdere jaren" in Doha wonen en "helemaal geen problemen met moslims" hebben. Op een gegeven moment werd de mannen zelfs gevraagd of ze 'moslimmoordenaars' waren. 

'Natuurlijk zijn we geen kruisvaarders', vertelt een van de twee aan de krant. 'We wonen hier al jaren en we hebben helemaal geen problemen met moslims - we werken elke dag met ze samen.'

Na bijna drie uur werd het paar eindelijk toegelaten tot de wedstrijd.

Regenboogkleuren
'Het was belachelijk', zegt een van de mannen. 'We kwamen opdagen en de politie vertelde ons eerst dat we de zwaarden niet konden meenemen, ook al zijn ze gemaakt van schuim. Toen kwam er een andere agent achter ons aan rennen die zei dat we de maliënkolder niet konden dragen.'  

'Dit is gewoon totale waanzin. Ik geef de FIFA de schuld. Je kunt tegenwoordig niets dragen zonder dat iemand er aanstoot aan neemt.'

De aankondiging van de FIFA staat in schril contrast met het recente besluit om regenboogkleurige vlaggen en hoeden in het stadion toe te staan, nadat fans die dergelijke kleding droegen aanvankelijk werden afgewezen bij WK-evenementen.

Donderdag zei de FIFA dat de regenboogvlag "niet langer verboden zal zijn" tijdens WK-evenementen, en pro-LGBT-kleuren zullen "niet langer in beslag worden genomen", meldde The Independent. 

Draak
Voor fans van Engeland gaat de traditie van het dragen van kruisvaardersoutfits minstens twee decennia terug, geïnspireerd door de legende van St. George, de beschermheilige van Engeland, die bekend staat om het doden van een draak.

Volgens een versie van de legende was George een soldaat die ergens in het Oost-Romeinse rijk was gestationeerd toen hij een stad tegenkwam met een klein meer dat werd bewoond door een draak.

Toen de mensen in de stad de draak er niet van konden weerhouden hun mensen te doden, bood St. George volgens de legende aan om de draak te doden als de mensen zich tot het christendom zouden bekeren. 

De mensen in de stad waren het daarmee eens, en volgens de legende stemde de koning er later mee in om een kerk te bouwen op de plek waar de draak werd gedood.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als ik naar het stadion ga, doe ik altijd een sjaaltje om van de club waar ik fan van ben. Dan maakt het me nog niets uit wie er wint, want ik kom voor het voetbal.

Kennelijk is dat niet aan de orde bij bezoekers van interlandwedstrijden en je kunt je afvragen hoe het toch komt dat op zich redelijk verstandige mensen tijdens interlands, zich verlagen tot het niveau van een randdebiel.

Is daar al eens onderzoek naar gedaan?