cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan Dorst, Operando Talent
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

MET OPERANDO TALENT

 

Jan Dorst helpt mensen hun talenten te vinden: "Mensen zijn vaak verbaasd wat er uitkomt"

Jan Dorst doet talentonderzoek bij Operando Talent en helpt mensen om hun talenten te vinden. “Dat geldt voor jou persoonlijk, maar juist ook voor werkgevers. Het is onnodig om talent te laten liggen!” Hij stond jarenlang voor de klas, maar had nooit alleen maar oog voor de lesstof. Hij vindt het belangrijk de passie, de gaven en drijfveren van anderen te zien. "Juist jongeren moet je zien als unieke mensen in een turbulente levensfase."  

“Toen ik een meisje mijn les uit had gestuurd, kwam ik die leerling op de gang weer tegen. Ik zei: ‘Ik ben niet echt boos, maar dit was het meest praktisch en handig. Morgen kom je gewoon weer, dan gaan we het weer proberen.’ Zij zei: ‘Weet u meneer, u bent de enige die mij altijd weer een nieuwe kans geeft.’ Dat zijn kleine pareltjes. Voor haar was het bijzonder dat ik een connectie kon maken. Als assessor ben je vaak bezig met hele persoonlijke gebeurtenissen in het leven van mensen. Ik ben een persoon met wie ze kunnen en willen delen, daar heb ik talent voor.” 

"Het is onnodig om talent te laten liggen” 

Hij wordt enthousiast als hij de passie en talenten van anderen mag ontdekken: “Dat werkt aanstekelijk!” Jan doet assessments en talentonderzoek bij Operando Talent en helpt mensen om hun talenten te vinden. “Dat geldt voor jou persoonlijk, maar ook voor het bedrijf. Het is onnodig om talent te laten liggen.” 

Eigenlijk kijk je mee over de schouder van de kandidaat in een spiegel, zegt Jan met een twinkeling in zijn ogen. “We zien dit beeld van jou, zeggen we dan. Heel vaak zijn mensen verbaasd over wat er uitkomt. Het boort een diepere laag aan: mensen weten vaak al veel van zichzelf, maar kunnen het nu ook woorden geven. We horen vaak terug van de kandidaten dat ze het wonderlijk en intrigerend vinden, hoe precies we ze via het onderzoek leren kennen. ” 

Door een persoonlijkheids- en cognitief onderzoek ziet de coach de ontwikkelmogelijkheden van de kandidaat en bevestigd zijn of haar kernkwaliteiten op persoonlijk vlak. “Daaruit rolt een persoonlijk rapport waar je mee verder kan.” 

"Ik ga niet tot mijn pensioen voor de klas staan en mijn andere passies en talenten verwaarlozen”

Zelf heeft Jan, na 25 jaar in het onderwijs, ook een flinke zoektocht achter de rug. Op een gegeven moment raakte hij zijn energie kwijt en kon hij niet meer genieten. “Ik was verzadigd. Mijn dagelijkse dankbaarheid kon ik niet meer uiten. Ik kon best wel ontwijkgedrag vertonen en zat in een sleur. Bij een arbeidsdeskundig onderzoek jaren geleden brachten we in kaart wie ik was en wat ik nog kon. Dat gaf me nieuwe inzichten en energie, zodat ik me wilde ontwikkelen tot hybride-docent; andere dingen doen naast het onderwijs. Het was voor mij wel duidelijk: ik ga niet tot mijn pensioen voor de klas staan en mijn andere passies en talenten verwaarlozen.”

De voormalig docent stond vanaf toen met zijn beide benen in een andere wereld; hij liep met de voorloper van Operando Talent mee en vond het een uitdaging om assessments af te nemen. “Dat was een bijzondere ervaring. Ik liep mee en zag het ontdekkingsproces van een ander. De competenties, passie en talenten waren bijna tastbaar aanwezig, dat is zo inspirerend.” 

"Dat meekijken in de spiegel, dat doet ertoe”

Als voorbeeld van een talent onderzoek moet hij denken aan een jonge vrouw van 21 jaar die een opleiding in de zorg had afgerond. Ze voelde zich snel verveeld en deed bij Operando Talent een assessment op haar vaardigheden en beroepskeuze. “Zij kon aan veel dingen beginnen, maar twijfelde: wat als ze ergens voor zou kiezen, zou ze het dan wel echt willen? Inmiddels doet ze een opleiding tot docent Engels en staat ze nu al voor de klas. Een duidelijke switch op een cruciaal moment in het leven. Dat meekijken in de spiegel, dat doet ertoe.”

Het is onnodig om talent te laten liggen, daar is de coach van overtuigd. “Dat geldt voor jou persoonlijk, maar ook voor je bedrijf of school. Als je je talenten niet kent, zijn er soms al heel basale talentonderzoeken om dat uit te vinden.”

Wil jij meer weten over Operando Talent en ben je benieuwd of wil je een assessment aanvragen? Kijk eens op de website!