cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Italië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 november 2022 door Patrick Goede

Politieke storm in Italië: senator verdedigt zijn opvattingen over homoseksualiteit met Bijbelteksten

De oppositie in Italië heeft premier Georgia Meloni gevraagd om de leider van haar partij in de Senaat, Lucio Malan, te ontslaan nadat hij zijn persoonlijke mening over homoseksualiteit had geuit, dat meldt Evangelical Focus.

Lucio Malan, die tegen een nieuwe wet voor het homohuwelijk stemde en tegen een ander wetsvoorstel dat LHBTI-personen in Italië meer rechten zou hebben gegeven, werd op de openbare omroep Rai 1 ondervraagd over zijn persoonlijke opvattingen over seksualiteit en het huwelijk.

Toen hem werd gevraagd naar zijn verzet tegen het homohuwelijk en de adoptie van kinderen door homostellen, terwijl de kerk waartoe hij behoort (de Waldenzenkerk, een kleine protestantse denominatie met een liberale theologie) dit accepteert, zei hij: “De Waldenzen Evangelische Kerk is gesticht op de Bijbel en niet op zijn hiërarchie.”

Toen de presentatoren van het radioprogramma erop aandrongen waar de Bijbel homoseksualiteit veroordeelt, haalde hij als voorbeeld Leviticus 18:22 uit het Oude Testament aan, waar staat: 'Gij zult niet met een man liggen zoals met een vrouw; het is een gruwel' (Engelse vertaling ESV).

Controverse
Het interview leidde tot een politieke controverse waarin de voormalige regeringspartij de opvattingen van Malan "verachtelijk" en "verbijsterend" noemde. Andere partijen riepen op om "Malan uit zijn functie te verwijderen" en vroegen premier Giorgia Meloni of zij de mening van zijn collega deelde.

LHBTI-groepen in Italië spraken zich ook uit tegen de standpunten van Malan, evenals tegen enkele rooms-katholieke geleerden die een gelijksoortige theologie aanhangen.

Malan reageerde op de kritiek en verdedigde zijn recht om respectvol zijn christelijke opvattingen te uiten: "Ik ben tegen een 'gelijk huwelijk' voor paren van hetzelfde geslacht, omdat dit het recht op adoptie zou inhouden en ik vind dat kinderen een vader en een moeder moeten hebben. Zoals dat van nature aan ons gegeven wordt. Als men mij vraagt hoe ik deze positie als christen rechtvaardig, dan citeer ik de Bijbel", twitterde hij.

Hij voegde er ook aan toe dat hij aan zou blijven om de "religieuze vrijheid en seksuele vrijheid te verdedigen". Hij zei dat beide goed beschermd zijn in Italië en onderstreepte dat het uiten van je mening over geloof of moraliteit niet betekent dat je die opvattingen aan anderen wil opleggen, aangezien "het christelijk geloof leert het tegenovergestelde te doen". 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Terecht dat Malan zijn recht om respectvol zijn christelijke opvattingen te uiten, verdedigde. Lhbti-groepen begrijpen helaas niet dat de Bijbel homoseksualiteit afwijst omdat het schadelijk is. Gods Woord geeft aan dat het dor de kracht van de Heilige Geest mogelijk is om verlost te worden van wat niet bij hen hoort.