cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Mozambique
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 november 2022 door Patrick Goede

IS eist dat christenen en joden in Mozambique zich bekeren tot de islam of belasting betalen

Als onderdeel van haar missie om een kalifaat te vestigen, heeft terreurgroep Islamitische Staat Mozambique geëist dat alle christenen en joden zich bekeren tot de islam of belasting betalen als ze niet afgeslacht willen worden. Daarnaast heeft ze een "eindeloze oorlog" verklaard aan het Mozambikaanse leger, meldt de Christian Post.

Het bericht maakt volgens de christelijk nieuwswebsite deel uit van een handgeschreven notitie gericht aan het "Mozambikaanse kruisvaardersleger", de moslims, christenen en joden in Mozambique. De notitie verscheen eerder deze maand op social media, meldde Zitamar News .

'Onderwerp je aan de islam, betaal belasting of accepteer een 'eindeloze oorlog', waarschuwt de boodschap christenen en joden in het land. Ook volgt er een bedreiging voor het leger van het land: 'We zullen de oorlog tegen jullie intensiveren totdat jullie je onderwerpen aan de islam. Ons verlangen is om je te doden of gedood te worden, want we zijn martelaren voor God, dus onderwerp je of ren van ons weg.'

De groep eist ook dat “degenen die beweren moslims te zijn” niet langer samenwerken met de “goddeloze regering”. Anders “is er geen plek waar je je kunt verbergen, waar we je niet zullen vinden”.

Het handgeschreven briefje werd naar verluidt gevonden in het district Macomia in de provincie Cabo-Delgado in het noorden van Mozambique. Sinds het begin van de opstand in de provincie Cabo-Delgado in 2017 zijn duizenden mensen om het leven gekomen en bijna 1 miljoen mensen ontheemd geraakt door het geweld van islamitische extremistische groeperingen. Gedurende die tijd vielen radicale moslims verschillende dorpen aan en namen ze de controle over van een gasrijke provincie. Daar dolven ze robijnen, grafiet, goud en andere natuurlijke hulpbronnen.

Religieuze heffing
De ISM-groep lijkt de retoriek van Islamitische Staat in Syrië na te bootsen, zei Ryan O'Farrell, een senior analist van de Bridgeway Foundation, bij Zitamar, die nieuws en analyses van gebeurtenissen in Mozambique verslaat. Maar de groep in Mozambique mist "het soort bestuurlijke capaciteit en de consistente aanwezigheid die je ziet bij de Islamitische Staat West-Afrika Provincie (ISWAP), die een behoorlijk goed ontwikkeld belastingsysteem heeft", voegde O'Farrell eraan toe.

In 2014 stelde de Islamitische Staat een ultimatum aan de slinkende christelijke bevolking van Noord-Irak om zich tot de islam te bekeren, een religieuze heffing te betalen of de dood onder ogen te zien, meldde Reuters destijds.

De groep zei destijds dat christenen die in het "kalifaat" wilden blijven, een speciale heffing moesten betalen die bekend staat als "jizya". Alleen zo konden ze op bescherming rekenen in het moslimland. “We bieden ze drie keuzes: de islam; het dhimma-contract, waarbij jizya wordt betaald; of als ze dit weigeren, het zwaard”, aldus de aankondiging.

In de overwegend islamitische regio Cabo-Delgado, in het verder christelijke Mozambique, ontvoeren islamitische extremisten vrouwen en houden deze vervolgens vast als seksslavinnen en dwingen jonge jongens om kindsoldaten te worden, meldde The Washington Post vorige maand.

“In 2017 begonnen jihadistische opstandelingen in de provincie Cabo-Delgado hun verzet, waarbij ze een aantal lokale bewoners voor zich wisten te winnen omdat ze middelen van de regering teruggaven aan dorpelingen en niemand doodden”,  meldde de in de VS gevestigde waakhond voor vervolgingsorganisatie International Christian Concern. "Dit duurde echter niet lang, want IS begon christelijke dorpen in brand te steken en degenen die daar woonden te vermoorden."

Minstens 24 landen hebben troepen gestuurd om de strijd tegen opstandelingen in Mozambique te ondersteunen. Het Mozambikaanse leger wordt ervan beschuldigd 7000 "spooksoldaten" te hebben, waarbij sommige soldatenbetalingen naar defensiefunctionarissen gaan, aldus de BBC.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Voor degenen die denken dat de jizya een uitvinding is van IS: Het is een praktijk die door Mohammed zelf werd voorgeschreven. Christenen en Joden betalen zogenaamd voor 'bescherming' tegen... de 'beschermers'. Het is dus afpersing, zoals de mafia dat ook doet door 'beschermgeld' te eisen.