Werkgroep HHK maakt werk van nieuwe Bijbelvertaling: reacties uit christelijk Nederland op een rijtje

Nieuws23 november 2022
Statenvertaling

Een begrijpelijker vertaling van de Bijbel. Daaraan wordt gewerkt door een werkgroep van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Het is de bedoeling dat er een ‘digitale werkvertaling’ wordt gepubliceerd, zodat deze toegankelijk is voor onze jongeren en naast de Statenvertaling gebruikt kan worden. De generale synode van de HHK heeft verder besloten dat de werkgroep Bijbelvertaling de plannen voor een ‘digitale werkvertaling’ verder gaat doordenken en dat op de eerstvolgende synodevergadering een nader uitgewerkt voorstel gepresenteerd zal worden. Cvandaag zet een aantal reacties van christenen, die via Facebook en Twitter reageerden, op een rijtje.

Ds. W. van Blijderveen, predikant HHK Kruiningen: Ik heb het even laten bezinken, want dit kan toch eigenlijk niet waar zijn. Waarom niet gewoon de keuze maken voor de HSV? De verwarring wordt alleen maar groter. En onze jongeren staan uiteindelijk in de kou.

Ds. S. T. Lagendijk, predikant HHK Goes: Ik probeer het wat positiever te bekijken: Wie weet ontstaat er op deze manier een heel leesbare Bijbelvertaling, wat zoveel enthousiasme losmaakt in een brede, Bijbelgetrouwe achterban, dat dát de nieuwe standaard wordt.
Ik snap je pleidooi voor de HSV, maar dat blijft een compromisvertaling, die qua leesbaarheid wel een vooruitgang is ten opzichte van de SV, maar ook op plaatsen onduidelijk is en een hoog taalniveau vereist. Recent hebben we op de Bijbelkring vers-voor-vers een gedeelte doorgenomen. Waarbij ook bij de HSV sommige verzen pas duidelijk werden, na het raadplegen van een vertaling als de NBV21. Dat zou niet nodig moeten zijn.
Kortom, elk initiatief wat leidt tot een goede vertaling vanuit de grondtalen, dat de potentie heeft om breed gedragen te worden in Bijbelgetrouw NL, juich ik van harte toe. God werkt door Zijn Woord. Laten we dan maar zorgen dat er een betrouwbare, hedendaagse en goed leesbare vertaling van is, die door jong en oud begrepen en gelezen wordt!

Prof. dr. Arnold Huijgen: Dat wordt dus een Hersteld-herziene Statenvertaling?

Arco Prins: Ik voel mij als lid van de HHK steeds minder thuis; het blijft toch tobben met de vertaling van de Bijbel. Ten eerste: Laten we allen de HSV gebruiken; ten tweede: waken om GerGem 2.0 te worden; toepassing: wordt en blijf hervormd. De HHK gedraagt zich mijns inziens als een afgescheiden kerk en niet als een hervormde kerk.

Helmut Hoorn, prediker: Wat is er toch zo mis met de Statenvertaling? Geen enkele Bijbelvertaling is perfect. Maar de Statenvertaling is bekend en vertrouwd, en voor verreweg de meeste mensen in de HHK gewoon 'de Bijbel'. En bepaald nog steeds de beste Bijbelvertaling die er in het Nederlandse taalgebied voorhanden is.

Sandor van Leeuwen, student PThU: Een merkwaardig voornemen van de HHK: er is keuze genoeg. De ontevredenheid over de GBS lijkt me terecht, maar waarom geen gebruik maken van de HSV waar ook broeders uit de HHK aan mee werkten?

Ds. J. L. de Jong, predikant CGK Soest: Is nu een vertaling ter wille van de mens, of is de mens er ter wille van een vertaling.

Ds. M. J. Tekelenburg, predikant hervormd (PKN) Monster: Ik kan me ook voorstellen dat als er meerdere haast dezelfde vertalingen komen, dat het gezag van de Bijbel zelf niet ten goede komt.

Martin Diepeveen, pastoraal werker in de HHK: Waarom zou de HHK voor één Bijbelvertaling moeten kiezen? Dat deden we in de NHK toch ook niet? Beetje vrijheid voor eenieder lijkt me niet verkeerd. Wie de SV wil gebruiken, prima. De HSV? Ga je gang. De ene gemeente is nu eenmaal de andere niet.

Fransisca Van Blijderveen-van de Pol: Ik schaam me werkelijk. Een plank vol Bijbels en nog zijn we niet tevreden of dankbaar met wat we hebben. Wanneer wel?

Ds. Alfred Post, predikant hervormd (PKN) 't Harde: Laaggeletterdheid en functioneel analfabetisme treffen we bij veel mensen aan, ook onder christenen. De Bijbel lezen is voor velen een hele lastige bezigheid. Je kan eindeloos bakkeleien over de vertaling van een woord, en er met reformatorische vroomheid aan voorbij gaan dat mensen de hele tekst niet snappen, en zich echt niet druk maken over alle alternatieven die je hebt bij het vertalen van de grondtekst.

Robert Plomp, blogger: Waar komt toch die drang bij die mensen vandaan om telkens alles maar te willen veranderen?

Arie van Heteren: Hier schrok ik echt van. Diverse predikanten HHK gebruiken al de HSV. Wat een dwaasheid. Het is al een warboel en zo maken we het alleen maar erger.

Jan Veen: Wij hebben aan de Statenvertaling veel te danken. Maar deze is niet "heilig", in die zin dat een taal dynamisch, levend is. Daarom is de HSV een grote vooruitgang en veel duidelijker en ook heel herkenbaar voor hen die al zo lang de SV gewend zijn. Waarom dan weer iets nieuws?

John Tollenaar: Het is onbegrijpelijk. De HHK denkt aan een nieuwe vertaling, de GG denkt na over ‘iets anders‘ en de GGiN wil ook iets eigentijdsere vertaling. Ik kom tot de conclusie dat het, en dat geldt voor alle kerken, toch echt ‘hun‘ vertaling moet zijn.

Rick Bijker: Wat is er op tegen om een goede vertaling in de hedendaagse taal op te stellen? Dit maakt het ook eenvoudiger voor onkerkelijke jongeren om een Bijbel te begrijpen?

Leo Barth: Het is met de HHK net als met de NHK: het is de slechtste kerk maar ik weet geen betere. Afscheiding heeft ook nergens toe geleid.

Peter van Walsem: Beginnen met vertalen is blijven vertalen; en je kan vertalen wat je wilt, er is geen geestelijke honger en dorst. Bekende voorbeelden van mensen die jaren geleden niet wisten wat een Bijbel was en deze nu bij wijze van spreken 'opeten' in de SV zijn de bakens in zee. Aangezien de Bijbel geen handleiding is wordt met eenvoudigere taal het evangelie niet toegankelijker.

Aart Maren: Statenvertaling is prima te lezen ook voor de jeugd. Iets meer verdiepen en tijd voor vrijmaken is het goed te doen.

Ellen de Boer: Ze kunnen de NBV21 lezen, duidelijke taal, van deze tijd.

Ank: Waarom het wiel opnieuw uitvinden?De HSV is tov de SV al zoveel duidelijker. Denken we door een andere vertaling de jeugd wel te kunnen trekken? Laten we bidden dat de jeugd getrokken mag worden door Gods Woord. Dat hun wil omgebogen wordt. God is almachtig.

Marien Bikker: Waar eindigt dit! Iedereen zijn eigen Bijbel? Lijkt mij niet Gereformeerd in de goede zin van het woord.

Teunis Reedijk: Het aantal vertalingen van de Bijbel krijgen iets van 'voor elk wat wils'. Heb daar overigens totaal geen probleem mee. Als al die vertalingen ook maar door de doelgroepen gelezen en toegepast worden.

C. van Steenselen: Mijns inziens kunnen we onze energie beter steken in andere zaken. Laten mensen de Bijbel gewoon gaan lezen en bestuderen, dan lost de 'niet-verstaanbaarheid' zich vanzelf op.

Praatmee

Beluister onze podcast

#327 Jeffrey & mr. Lineke Blijdorp over het rechtse kabinet, Tom de Wal en ontkerkelijking
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

jubileum Bonisa
Video

Terugkijken: uitzendingen omtrent jubileum Bonisa

In verband met de viering van 50-jaar Bonisa werd er vorige week elke dag een live uitzending gehouden vanuit EMG Studio in Apeldoorn onder leiding van Riekelt Pasterkamp. Deze uitzendingen zetten door middel van muziek, een kinderverhaal en gesprekk

Sargodha
Nieuws

Woedende moslimmenigte valt christelijke gemeenschap aan in Pakistan

Een menigte woedende moslims in Pakistan heeft afgelopen weekend op gewelddadige wijze een christelijke gemeenschap aangevallen. Aanleiding hiervoor was een beschuldiging van godslastering die door een islamitische geestelijke werd verspreid. Minsten

Sela
Video

Luister naar de nieuwste single van Sela: 'Kyrie Eleison'

'Kyrie Eleison', zo heet de nieuwste single van de bekende christelijke band Sela. Het nummer verscheen vandaag en is via de bekende streamingsplatforms te beluisteren. De videoclip is opgenomen in de prachtige Sint-Janskerk in Gouda en de tekst van

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant waarschuwt christenen die kerkdiensten overslaan

"In Hebreeën 10 zegt de apostel Paulus dat we onze onderlinge bijeenkomst niet moeten nalaten. Dat betekent dus dat je niet moet thuisblijven of ergens anders naar toe moet gaan. We moeten elkaar daarin vermanen, zeker met het oog op de grote dag des

Hezbollah
Nieuws

Hezbollah-raket vernietigt kerkgebouw Messiaanse gemeente in Noord-Israël

Een raketaanval door Hezbollah vanuit Zuid-Libanon heeft afgelopen vrijdag het gebouw van een Messiaanse gemeente in het Israëlische Kiryat Shmona verwoest. Dat meldt All Israel News. Voorganger Israel Illuz, zijn familie en de leden van de gemeente

Christian Stier
Verdieping

Werd in Ezechiël 37 geprofeteerd over de huidige staat Israël?

Wie zich verdiept in de algemene christelijke visie op de huidige staat Israël, komt er al snel achter dat het herstel van Israël vaak gezien wordt als een geleidelijk proces dat in 1948 is begonnen. Een bekende profetie die veel wordt aangehaald is

Ds. R. van der Knijff
Nieuws

Ds. R. van der Knijff aanvaardt beroep hervormd Strijen

Ds. R. van der Knijff (foto) gaat de hervormde gemeente (PKN) in Molenaarsgraaf verlaten. De predikant heeft het beroep van de Grote of St. Lambertuskerk in Strijen aanvaard. Van der Knijff bedankt voor beroepen uit Noordhorn en Renswoude. Ds. A. A.

verliefd stel
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Zijn er Bijbelse bezwaren tegen een geregistreerd partnerschap?'

'Onze relatie is heel serieus en ons doel is dan ook om uiteindelijk met elkaar te trouwen. Mijn vriendin en ik zijn erachter gekomen dat het zeer wenselijk is om eerst onze vermogens samen te voegen en elkaars wettelijke partners (en daarmee ook o.a

Meerartikelen

24-7 Prayer Nederland
Nieuws

24-7 Prayer Nederland lanceert Jaar van Gebed

De gebedsbeweging 24-7 Prayer Nederland lanceerde op de Pinksterconferentie Opwekking in samenwerking met Opwekking een Jaar van Gebed voor Nederland. Van Opwekking 2024 tot aan Opwekking 2025 hopen zij dat er exact 9000 uur voor het doorbreken van G

Bijbel
Column

De verrassing van de Bijbel: beseffen we dat we een schat in handen hebben?

Mijn ouders hebben de Bijbel hun hele leven gelezen. Ik besef dat dit een voorrecht voor mij is, want het betekent dat ik van jongs af aan bekend ben gemaakt met de Bijbelse verhalen. In de oorlog, zo vertelde mijn moeder me eens, moest er altijd een

Prof. dr. Mart-Jan Paul
Opinie

Was de helikoptercrash van de Iraanse president een straf van God?

De helikoptercrash van de Iraanse president Ebrahim Raisi was een straf van God. Dit beweren verschillende rabbijnen, nadat vorige week duidelijk werd dat Raisi is verongelukt. Ook de minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kwam daar

Gebedsbox
Interview

Ellie van Heerde: “Kinderen bouwen nog geen menselijke ‘hekken’ in hun hart”

“Juist kinderen kunnen krachtig leven in Gods Koninkrijk. Laten we groot denken van onze grote God en kijken door de ogen van Jezus naar onze kinderen!”, vertelt Ellie van Heerde, initiatiefnemer van de Gebedsbox, een praktische handreiking om kinder

Geurt van Kooten
Interview

Geurt van Kooten spreekt zich uit: "Ervaringsverhalen LHBTI’ers doen mij veel pijn"

"Sommige christenen stellen precies te weten wat de Bijbel over homoseksualiteit zegt. Ondertussen wordt de groep mensen waar het hier over gaat nog steeds enorm veel pijn gedaan", zegt Geurt van Kooten. "Dat raakt mij enorm en het maakt mij ook boos

Shutterstock - inzet: Alfa Wijnveen
God

Alfa Wijnveen: "Gebed brengt dingen in beweging"

Ze ervaart gebed als voeding en merkt dat bidden werkt als een motor. Alfa Wijnveen heeft veel te zeggen en te onderwijzen over bidden. Daarom schreef ze de cursus ‘Teach us to Pray’, waarin de cursist wordt meegenomen in een ontdekkingsreis om het e

Dineke van Kooten
Column

De verborgen strijd van een schijnbaar gelukkige vrouw...

Schijnbaar gelukkig zit ze bij me aan tafel, een pittige dame van half in de veertig. Op mijn vraag wat ze in het dagelijkse leven doet, antwoordt ze opgewekt: ‘Ik werk als vrijwilliger bij een daklozenopvang en ik pas twee dagen op mijn kleinkindere

Lineke Blijdorp
Podcast

Is de dood van de Iraanse president een straf van God? Lineke Blijdorp antwoordt

Deze week werd bevestigd dat de Iraanse president Ebrahim Raisi is verongelukt bij een helikoptercrash in Iran. Verschillende rabbijnen leggen het ongeluk uit als een straf van God. Terecht? Advocaat en opiniemaker Lineke Blijdorp bespreekt dit in de

organist Arjan Breukhoven
Video

Organist Arjan Breukhoven vertelt ontroerend verhaal over zijn stervende vader

Het is maar een heel gewoon kindergebedje, maar voor organist Arjan Breukhoven een lied met emotie: 'Ik ga slapen ik ben moe.' Hij schreef er muziek op voor zijn vader, die op dat moment stervende was. Het lied speelde hij tijdens de uitvaart van zij

SGP logo
Nieuws

Solidariteitsactie SGP met Joodse liederen op de Dam

Op maandag 27 mei organiseert de SGP een solidariteitsactie ter bemoediging van de Joodse gemeenschap in Nederland. Bij het Nationaal monument op de Dam worden het Hatikvah, andere Joodse liederen en psalmen gezongen. Ook SGP-voorman Chris Stoffer en

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp bood in Jakarta excuses aan voor Nederlands slavernijverleden

"Jaren geleden werd ik met twee vrienden uitgenodigd om mee te werken aan The Call Indonesia, een nationale dag van gebed voor Indonesië. We reisden af naar Jakarta om vergeving te vragen voor de 350 jaar koloniale onderdrukking door Nederland", aan

Maurits Amoreus
Nieuws

Maurits Amoreus over het gebed: "Dien niet alleen je eigen lijstjes in"

"Ik denk dat het gezond zou zijn als we niet altijd onze eigen lijstjes indienen bij de Heer, maar dat we Hem ook alle eer en glorie geven. Zonder dat we dan verder nog iets in ons gebed zeggen", dat vertelt interkerkelijk spreker Maurits Amoreus in