cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
seksualiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 november 2022 door Redactie

Refoweb-vragensteller ging grens over op seksueel gebied: Wanneer is een huwelijk bindend voor God?

'Ik heb in het verleden twee keer verkering gehad waarbij ik bij beide relaties de grens over ben gegaan op seksueel gebied. Hier heb ik spijt van en dit heb ik ook beleden aan God. Het is niet zo ver gekomen dat er geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden. Dat leidt tot mijn eerste vraag: stel dat dit wel had plaatsgevonden, was ik dan nu verplicht geweest om alsnog te trouwen? Wanneer is een huwelijk een huwelijk, wanneer is het bindend voor God? Is het overspel in de ogen van God als ik nu zou trouwen met een andere vriendin?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Je vraagt je in je eerste vraag af of je moet trouwen wanneer je in je verkering geslachtsgemeenschap hebt gehad met je vriendin. Ik denk dat het antwoord van de Bijbel duidelijk is', stelt ds. S. T. Lagendijk. 'In Gods ogen verbindt je je door geslachtsgemeenschap te hebben onlosmakelijk met de ander. In Zijn ogen ben je dan getrouwd. Moet je in zo’n situatie trouwen? Het lijkt me van wel. Je bént in de ogen van de HEERE al getrouwd. Elkaar niet liefhebben, elkaar niet trouw zijn, en niet voor elkaar zorgen, betekent feitelijk dat je je huwelijk, wat je door geslachtsgemeenschap aangegaan bent, verbreekt. Dat is echtscheiding. En elke nieuwe relatie die je aangaat is overspel.

Is er geen vergeving voor zulke zonden? Ja. Bij de Heere is vergeving voor alle zonden, wanneer wij met berouw Hem om vergeving vragen. Maar er is verschil tussen vergeving en consequenties. Dat de Heere de zonde vergeeft, wil niet zeggen dat de zonde verder geen consequenties meer voor je heeft. Wanneer je je door geslachtsgemeenschap aan iemand verbonden hebt en die relatie loopt stuk, dan is daar vergeving voor, maar is de consequentie dat je niet vrij bent om een relatie met een ander aan te gaan. Het aangaan van een relatie nadat je eerder met een ander het bed gedeeld heeft, noemt Deuteronomium 22:20-21 hoererij.

Als je geen geslachtsgemeenschap gehad hebt, hoef je ook niet bang te zijn dat je overspel pleegt als je een relatie aangaat met een ander of met een ander trouwt. Misschien is het goed om in een nieuwe relatie, als je elkaar wat beter kent, open en eerlijk te zijn over waar je in het verleden te ver in gegaan bent. Zo voorkom je dat je verleden voelt als iets wat je voor je nieuwe vriendin verbergt. En het voorkomt dat je vriendin zich bedrogen voelt als je het haar niet vertelt en ze er later toch achterkomt', aldus de hersteld hervormde predikant uit Goes.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Treurig te constateren dat deze dominee eigenlijk totaal niet lijkt te begrijpen wat Gods genade en vergeving inhoudt. Eén moment van zwakte maakt dat de vragensteller moet trouwen. En als dat huwelijk dan mislukt, dan moet hij alleen blijven. En zo ben je getekend voor het leven. Als dit is wat de kerk haar jongeren leert over seks en over Gods genade, dan is het niet meer dan begrijpelijk dat ze massaal afhaken