cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
De Goede Herder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 november 2022 door Wilkin van de Kamp

De Goede Herder voorziet in alles wat je als christen nodig hebt

Wanneer de herder in de zomer eindelijk met zijn kudde op de hoger gelegen tafellanden is aangekomen, wordt werkelijk in alle behoeften van de schapen voorzien. Hier kunnen ze volop van het malse groen en het heldere bronwater genieten.

De herder heeft op deze hoogte ook een schaapskooi voor zijn kudde gebouwd: een met stenen ommuurde ruimte met één ingang. Wanneer de schapen ’s avonds terugkeren naar de schaapskooi staat de herder in de ingang. Hij houdt ieder schaap en lammetje even tegen met zijn staf. Zo telt hij zijn schapen. Hij wil weten of ze er allemaal zijn en controleert ze op eventuele verwondingen die ze mogelijk hebben opgelopen in het dal van diepe duisternis.

Een goede en zorgzame herder inspecteert daarom iedere avond zijn kudde.

In het bijzonder let de herder op de neus en de oren van zijn schapen en lammeren. Door het warme weer komen in de zomertijd ontelbare vliegen en muggen tevoorschijn. Een van die vliegen is de zogeheten neusvlieg. Deze kleine vliegjes gonzen voortdurend om de kop van een schaap. Ze proberen hun eitjes op de vochtige en kleverige slijmvliezen van de neus van het schaap te leggen. De kleine larven die daaruit voortkomen veroorzaken irritatie en ernstige ontstekingen. Om verlossing te vinden van de jeuk en de pijn schuren de schapen met hun kop langs rotsen en struiken of tegen de ruwe aarde. Van ellende slaan ze met hun kop hard tegen bomen, rotsen of kreupelhout. Hierdoor kunnen de schapen zichzelf ernstig verwonden. Alleen het zoemen van de vliegen kan een kudde al in paniek brengen.

Een goede en zorgzame herder inspecteert daarom iedere avond zijn kudde. Hij staat in de ingang van de schaapskooi met een ramshoorn in zijn hand. De hoorn is gevuld met olijfolie, vermengd met geneeskrachtige kruiden, zwavel en teer van de cederboom. Daarmee zalft hij zijn schapen. Hij bestrijkt vooral hun neus en de ogen. De olie heeft een beschermende en genezende werking. Ze neemt de jeuk en de pijn weg en beschermt de schapen tegen muggen en vliegen. Door de teer en de zwavel blijven die op afstand.

De Goede Herder voorziet in alles wat je nodig hebt: bovennatuurlijke genade, die overvloedig is.

Ook jij kunt gewond raken door het leven van alledag. Negatieve gedachten en dagelijkse zorgen maken je onrustig en bang. Je zou je hoofd wel tegen een muur willen slaan om deze gedachten te stoppen. Je weet dat ook jij het nodig hebt om verzorgd te worden. Als schapen gezalfd worden, moeten ze stilstaan en hun kop buigen zodat de herder zijn werk kan doen. Net als David mag jij je hoofd buigen en zingen: ‘U zalft mijn hoofd met olie!’ De Goede Herder wrijft je in met de olie van zijn aanwezigheid. In zijn aanwezigheid ontvang je geloof, hoop en liefde. Als mensen gezalfd worden met olie, is dit een symbool van de Heilige Geest die hen bekleedt met kracht: ‘U geeft mij de kracht van een wilde stier, met pure olie ben ik overgoten’ (Psalm 92:11). Dan ervaar je dat de Goede Herder ontroerend dichtbij is en dat de zalving een krachtige uitwerking heeft.

De Goede Herder voorziet in alles wat je nodig hebt: bovennatuurlijke genade, die overvloedig is (Romeinen 5:15). Bovennatuurlijke kracht, die overweldigend groot is (Efeze 1:19). Bovennatuurlijke liefde, die alle kennis te boven gaat (Efeze 3:19). Bovennatuurlijke vreugde, die onuitsprekelijk is (1 Petrus 1:8). Bovennatuurlijke vrede, die alle verstand te boven gaat (Filippenzen 4:7).

Bovenstaand fragment van Wilkin van de Kamp is afkomstig uit het boek De Goede Herder. Klik hier om het boek te bestellen.

Illustratie: Glenn van der Mull

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen