cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 november 2022 door Redactie

Baudet over uitspraken over het christendom: "Ik ben terecht op de vingers getikt"

Thierry Baudet stelt dat hij door een aantal mensen “terecht” op zijn vingers is getikt na zijn uitspraken over het christendom. Dat zei hij in gesprek met YouTuber Salaheddine voor het programma ‘De dood, God en het hiernamaals’. Hij bedoelde daar echter vooral mee dat het christendom ook een andere, in zijn ogen krachtige kant heeft. Hij herhaalde wel dat christendom van de ChristenUnie en van veel kerken “ontzettend zwak” is.

Baudet vertelt in het gesprek niet religieus te zijn opgegroeid. In zijn twintiger jaren ging hij echter wel op ontdekkingstocht: “Ik ben veel naar de kerk geweest en heb geprobeerd te bidden. Ik ging naar missen en diensten, zowel Anglicaans als Katholiek. Ik las ook boeken over het christendom. De nederigheid die in knielen en bidden zit, vond ik mooi. Mijn gevoel was dat we juist dat nodig hebben in deze tijd: veel technologie en we kunnen alles, maar wie houdt ons nog klein? Dat soort dingen spraken me enorm aan. Uiteindelijk is dat onvoldoende gaan leven voor mij om dat vol te houden. Het is bij fase ook weer een beetje teruggekomen later. Het is een beetje met golven. Maar heel veel vrienden van mij uit die tijd hebben zich laten dopen, die zijn er helemaal voor gegaan. Dat was voor mij toch een stap te ver.”

Recente deed Baudet in gesprek met de website Geopolitics and empire nog opvallende uitspraken over het christendom: “Het christendom heeft een gebrek aan mannelijkheid”, zei hij. “Het is veel te veel een religie voor losers, een ideologie voor losers. De andere wang toekeren, altijd maar dat kruis en dat lijden. Ik bedoel: waar zijn de successen? Waar is het gevecht?” Om er even later aan toe te voegen: “Ik ben eigenlijk meer een heiden.”

In het interview met Salaheddine komen deze uitspraken ook aan bod: “Daar zijn veel mensen boos over geworden”, reageert Baudet op die uitspraken. “Ik begrijp ook wel wat zij bedoelen. Ik heb me niet helemaal handig uitgedrukt. De kerk nu is ook niet per se het christendom zoals het altijd hoeft te zijn natuurlijk.” Vervolgens wijst Baudet naar het christendom van nu, waarmee hij doelt op onder meer de ChristenUnie en wat er veelal in kerken wordt gezegd vandaag de dag: “Dat is ontzettend zwak. Ik heb het weleens oikofoob genoemd. Het gaat niet uit van eigen kracht. Het is niet vol zelfvertrouwen en mannelijkheid.”

“Sommige mensen zoals Nietzsche zeggen dat dit eigen is aan het christendom”, vervolgt Baudet. “Omdat er altijd sterk de nadruk wordt gelegd op de andere wang toekeren, vergiffenis en begrip.” Maar volgens de FVD-leider is er ook een andere kant van het christendom die vooral in het verleden vaak naar voren kwam: “De hele Westerse geschiedenis hebben we veel oorlogen gevoerd, landen veroverd en grote kathedralen gebouwd. Die kant van het christendom is er ook. Daarom ben ik denk ik terecht door een aantal mensen op mijn vingers getikt toen ik dat zei.”

“Er zijn absoluut veel christenen die het voortvarender beleven dan wat hier veelal gebruikelijk is”, stelt Baudet verder nog.

Bekijk hieronder het hele gesprek.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
“De hele Westerse geschiedenis hebben we veel oorlogen gevoerd, landen veroverd en grote kathedralen gebouwd. Die kant van het christendom is er ook. Daarom ben ik denk ik terecht door een aantal mensen op mijn vingers getikt toen ik dat zei.” “Er zijn absoluut veel christenen die het voortvarender beleven dan wat hier veelal gebruikelijk is”.De koptekst van het artikel begon hoopvol. Maar na het lezen van bovenstaande tekst kom ik tot de conclusie dat Baudet nog steeds niet begrijpt wat het daadwerkelijk zijn van een christen inhoudt.