cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Een mevrouw wordt opgericht - beeld ter illustratie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET OPERANDO

 

Bijzondere verhalen uit de zorg: "Opeens schoot mij een lied in gedachten"

Het zijn ontroerende verhalen, die werknemers in de zorg meemaken. Behalve het harde werk delen werknemers van Operando bijzondere verhalen van hun baan, waar ze soms dichtbij mensen komen en veel voor mensen kunnen beteken. "Opeens schoot mij het lied in gedachten ‘Jezus leven van mijn leven’. Dit lied herkende mevrouw en hebben we ook samen gezongen."

"Ik kwam eens bij een mevrouw in de thuiszorg", vertelt een collega. "Deze mevrouw had afasie omdat ze een herseninfarct had doorgemaakt. Afasie is een taalstoornis die ontstaat na een hersenbeschadiging, je kan dan bijvoorbeeld moeite hebben met het vinden van de juiste woorden. Rond Pinksteren kwam ik bij deze mevrouw langs."

"Bij aankomst zag ik dat haar dochter er ook was. Mevrouw was samen met haar dochter aan het nadenken over liederen die je rond Pinksteren zou kunnen zingen. Haar dochter zei dat ze eigenlijk niet op liederen kon komen die passen bij Pinksteren en mevrouw wist het eigenlijk ook niet. Dochter wist wel dat mevrouw een lievelingsliedje had, ‘Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht’, deze hebben we samen gezongen. Ik baalde er wel een beetje van dat ik zelf niet op een lied kon komen wat herkenbaar zou zijn voor mevrouw. Toen opeens schoot mij het lied in gedachten ‘Jezus leven van mijn leven’. Dit lied herkende mevrouw en hebben we ook samen gezongen. Zo bijzonder dat je binnenkomt en denkt ‘waarom ben ik hier?’ en dat je weggaat met een gevoel dat je echt iets bij hebt kunnen dragen.

Ontspannen door psalmen
Een collega van Operando werkte op een afdeling waar een bewoonster bijna blind was. "Door haar blindheid en haar dementie ontstond er veel angst bij haar. Die angst uitte zich in krabben, slaan en schreeuwen. Totdat we erachter kwamen dat mevrouw steeds vaker op bed ging liggen en zich daar veiliger leek te voelen. De angst was niet helemaal weg, ze schreeuwde nog steeds."

"Ik kwam erachter dat wij mevrouw, als ze op bed lag, veiligheid konden bieden door een arm om haar heen te slaan. Om even voor jullie een beeld te vormen, ik zat op mijn knieën voor een laag-laag bed (dus ook met een zeer kromme rug) met een arm om de bewoonster heen. Door met mevrouw te bidden en psalmen te zingen, kwam ze tot rust. Je zag de bewoonster voor je ogen ontspannen. Deze ervaring, de zichtbare kracht van het gebed, zal ik nooit vergeten. En ondanks het krabben, slaan en de aanhoudende onrust, had mevrouw een speciaal plekje in mijn hart."

Ben jij benieuwd naar het werk in de zorg? Operando zoekt medewerkers! Kijk hier voor de vacatures.

Beeld is ter illustratie