cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Iran
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2022 door Patrick Goede

Iraanse kerkleiders waarschuwen christenen in het Westen: "Bidens woorden lijken op wat we hier horen"

"De dag waarop je eigen overheid gewone burgers behandelt alsof ze een bedreiging vormen is aangebroken", dat zeggen twee vrouwelijke kerkleiders in een Iraanse videoboodschap aan christenen in het Westen. De twee vrouwen blijven anoniem maar zeggen dat de toespraak die Joe Biden begin september hield, "bijna identiek is aan wat de Iraanse overheid zegt", dat meldt LifeSiteNews.

Ze vertellen: "In zijn toespraak sloeg hij [Biden] met zijn vuisten op tafel en verklaarde hij boos dat zijn politieke tegenstanders een bedreiging vormen voor de democratie, de rechtsstaat en de vrijheid. De woorden van president Biden zijn bijna identiek aan de uitspraken van de Iraanse regering. Ze waarschuwen dat wij ondergrondse christenen een grote bedreiging vormen voor Iran. Ze zeggen dat we een bedreiging vormen voor de rechtsstaat, ook al zijn we gewone mensen en gezinnen en gezagsgetrouwe burgers."

De video is oorspronkelijk online geplaatst door de organisatie Global Catalytic Ministries (GCM), een "niet-confessionele non-profitorganisatie" die tot doel heeft "moslims in het Midden-Oosten en over de hele wereld te transformeren door middel van leiderschapsontwikkeling, kerkplanting, en liefdadigheidsactiviteiten.”

Waarschijnlijk vanwege de angst voor repercussies door overheidsinstanties, zijn de gezichten van de vrouwen in de video gepixeld. Ze spreken in het Perzisch met toegevoegde Engelse ondertiteling.

Authenticiteit video
Om de authenticiteit van de video te bevestigen nam LifeSiteNews contact op met Joel Richardson, de voormalig voorzitter van de raad van bestuur van GCM. Momenteel werkt hij nog steeds nauw samen met de organisatie. Richardson vertelde LifeSiteNews dat de twee vrouwen in de video lid zijn van GCM in Teheran en dat hij ze persoonlijk kent. Ze stuurden de video naar GCM om deze te bewerken en openbaar te maken, aldus Richardson.

Hoewel de Rooms-Katholieke Kerk een erkende religieuze minderheid is en daarom niet officieel verboden is in de islamitische republiek Iran, worden katholieke kerken nauwlettend in de gaten gehouden door de overheid en zijn religieuze scholen beperkt in wat ze kunnen onderwijzen. Bekering van de islam naar welke vorm van christendom dan ook is een misdaad die kan leiden tot een gevangenisstraf van meer dan 10 jaar of zelfs de doodstraf, aangezien afvalligheid volgens de sharia de doodstraf verdient.

Protestbeweging
Na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini is in Iran een grootschalige protestbeweging op gang gekomen. Zij stierf dagen nadat ze was opgepakt omdat ze haar hijab niet volgens de strenge kledingvoorschriften had gedragen. Sinds Amini's dood, halverwege september, vinden op veel plekken betogingen plaats, waarbij vrouwen onder meer hun haar knippen en hoofddoeken verbranden. De protestgolf is voor Iran de grootste in bijna drie jaar en heeft aan tientallen mensen het leven gekost, onder wie leden van de veiligheidstroepen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
De toespraak van Biden past geheel in de gepolariseerde atmosfeer in de VS dat al vele jaren aan de gang is en steeds onverzoenlijker wordt. Het is geen verschijnsel dat alleen bij Biden zichtbaar is. Trump noemde zijn tegenstanders 'vijanden van het volk' en Democraten en Republikeinen maken elkaar al sinds Bill Clinton en Bush jr. uit voor rotte vis. Die atmosfeer herbergt totalitaire trekken en zijn een bedreiging voor de democratie. Dat zien deze Iraanse christenen heel duidelijk en als zodanig zijn zij de kanaries in de kolenmijn.