Open Doors-oprichter Anne van der Bijl (94) overleden

Nieuws27 september 2022 Redactie
Anne van der Bijl

Open Doors-oprichter Anne van der Bijl is op 94-jarige leeftijd overleden. De organisatie voor vervolgde christenen bevestigt dit woensdag op haar website. 

Anne van der Bijl werd in 1928 geboren als zoon van een arme smid en invalide moeder. Hij was 12 jaar oud toen het Duitse leger Nederland binnenviel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verstopte zich in greppels om te voorkomen dat hij door nazi-soldaten zou worden opgemerkt. Toen in 1944 de hongerwinter uitbrak, at Van der Bijl tulpenbollen om te overleven. Na de oorlog sloot Van der Bijl zich aan bij het Nederlandse leger en werd hij naar Indonesië gestuurd. Zijn enthousiasme verdween toen er onschuldige mensen werden gedood. Naar eigen zeggen was Van der Bijl betrokken bij een bloedbad in een Indonesisch dorp, waarbij iedereen zonder aanziens des persoon werd vermoord.

“Er was niet veel vertrouwen in mijn gebed”, zei Van der Bijl hierover. “Ik zei gewoon: ‘Heer, als U me de weg wijst, zal ik U volgen. Amen.’”

De dood van een jonge moeder en haar zogende zoon maakte diepe indruk op Van der Bijl. Nadat Van der Bijl in zijn enkel werd geschoten, besloot hij de Bijbel van zijn moeder te lezen. Na zijn terugkeer naar Nederland werd Van der Bijl een fanatieke kerkganger, waarna hij zijn leven in 1950 overgaf aan de Heere God. “Er was niet veel vertrouwen in mijn gebed”, zei Van der Bijl hierover. “Ik zei gewoon: ‘Heer, als U me de weg wijst, zal ik U volgen. Amen.’”

Bijbelsmokkel
Van der Bijl ging in 1953 naar Schotland en kwam op de zendingsschool van Worldwide Evangelization Crusade’s terecht. Daar leerde hij een belangrijke les: de meeste potentiële evangelisten geven snel op, omdat de Heilige Geest hen slechts één op de duizend mensen op het hart legt. Van der Bijl kwam in opstand: “Waarom zou je je energie besteden als 999 je boodschap niet aannemen?” In plaats van zich bezig te houden met berekeningen en strategieën besloot Van der Bijl om zich te laten leiden door Gods Geest. Korte tijd later werd hij geraakt door Openbaring 3:2, ‘Wees waakzaam en versterk het overige dat dreigt te sterven, want Ik heb uw werken niet vol bevonden voor God.’

Van der Bijl begreep dat hij door God werd geroepen om de kerk in communistische landen te steunen. In 1955 maakte hij een door de regering gecontroleerde rondreis door Polen, maar ondertussen sloop hij weg van zijn groep om een groep christenen te bezoeken. Tijdens een tweede reis naar het toenmalige Tsjechoslowakije ontdekte Van der Bijl dat gelovigen een grote behoefte hebben aan Bijbels. “Ik beloofde God dat ik zo vaak als ik kon Bijbels naar Gods kinderen achter het IJzeren Gordijn zou brengen. Naar elk land waar God een deur opende die groot genoeg is om erdoorheen te glippen”, zei hij later.

Van der Bijl was een man die vaak tegen de stroom inzwom. Als hij hoorde dat iets ‘onmogelijk’ was, dan werd hij juist gemotiveerd om de handen uit de mouwen te steken.

Zijn eerste smokkelreis kwam in 1957 tot stand. In zijn blauwe Volkswagen ging Van der Bijl op pad. In het toenmalige Joegoslavië deelde Van der Bijl traktaten en Bijbels uit. Terwijl bewakers zijn auto doorzochten, sprak Van der Bijl een gebed uit dat hij later “het gebed van Gods smokkelaar” zou noemen: ‘Heer, in mijn bagage heb ik Bijbels die ik naar Uw kinderen over deze grens wil brengen. Toen U op aarde was, liet U blinden weer zien. Nu bid ik, maak ziende ogen blind. Maak de bewakers blind voor dingen die ze niet onder ogen mogen krijgen.’

Later smokkelde Van der Bijl ook Bijbels de voormalige Sovjet-Unie in. Hij rekruteerde andere christenen om hem hierbij te helpen en ze slaagden er samen in om de aandacht van grenswachten en de geheime politie af te leiden. Soms reisden ze vermomd als getrouwde echtparen en soms gebruikten ze afgelegen grensovergangen. De Bijbel verborgen ze in kleine onopvallende auto’s. Ze volgden de leiding van de Heilige Geest en werden nooit door iemand gearresteerd.

Wereldwijd netwerk
Van der Bijl reisde de hele wereld over om vervolgde christenen op te zoeken, Bijbels te brengen en voor hen te pleiten bij overheden en regeringsleiders. Het werk breidde zich uit naar vele landen waar christenen worden vervolgd: van China en andere landen in Azië naar Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Van der Bijl begon het werk voor de vervolgde kerk in zijn eentje, maar inmiddels werken wereldwijd meer dan 1.400 medewerkers samen om vervolgde christenen te steunen. In landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten wordt gevraagd om gebed, giften en betrokkenheid bij vervolgde christenen. Per jaar worden ruim twee miljoen Bijbels en christelijke boeken verspreid, ontvangen ruim 500.000 kerkleiders een training en meer dan 300.000 christenen ontvangen praktische hulp.

Van der Bijl was een man die vaak tegen de stroom inzwom. Als hij hoorde dat iets ‘onmogelijk’ was, dan werd hij juist gemotiveerd om de handen uit de mouwen te steken. Zo werden er in één nacht 1 miljoen Bijbels in het diepste geheim met een sleepboot in China afgeleverd, deelde hij Bijbels uit in Saudi-Arabië en was hij vastbesloten om leiders van terreurorganisaties over Jezus Christus te vertellen.

Jan van den Bosch deelt in onderstaande video twee prachtige anekdotes over Anne van der Bijl:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Aandacht voor de islamitische wereld
Al voor de val van het IJzeren Gordijn breidde Van der Bijl zijn aandacht en werkterrein uit naar de islamitische wereld. Van der Bijl voorzag dat de snelle opkomst van de islam de grootste bedreiging zou gaan vormen voor de christelijke kerk wereldwijd. Hij reisde veel in het Midden-Oosten en het zuiden van Azië. Vooral Pakistan was een land waar hij regelmatig kwam. Het was zijn persoonlijke missie om in deze landen altijd in gesprek te gaan met leiders van de Taliban, Al Qaeda of andere terreurorganisaties. In deze gesprekken pleitte hij voor de christenen in het land en bracht hij het evangelie ter sprake. Ook ontmoette hij leiders van Hamas en Hezbollah.

In het licht van toenemend islamitisch geweld tegen christenen in het Midden-Oosten, de Perzische Golf, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië predikte Van der Bijl geen wraak te nemen en geen haat te koesteren. “Als we een vijandig beeld hebben van een politieke of religieuze groep of natie, dan kan de liefde van God ons niet bereiken om er iets aan te doen”, meende hij. Hij gebruikte het woord islam geregeld als acroniem voor I Sincerely Love All Muslims (‘ik heb oprecht alle moslims lief’).

Toen de Verenigde Staten in 2001 Afghanistan en in 2003 Irak binnenvielen, werd Van der Bijl een uitgesproken criticus van de steun van Amerikaanse evangelicals voor de strijd tegen terrorisme. Volgens hem konden christenen alleen vertrouwen op militair ingrijpen als ze hun geloof in zendingsmissies hadden opgegeven. Toen Van der Bijl ruim twintig jaar geleden voor een Amerikaans publiek sprak, vroeg hij zijn toehoorders of ze voor Osama bin Laden hadden gebeden. Nadat de Amerikaanse troepen de leider van al-Qaeda om het leven brachten, sprak Van der Bijl zijn verdriet hierover uit.

“Als we een vijandig beeld hebben van een politieke of religieuze groep of natie, dan kan de liefde van God ons niet bereiken om er iets aan te doen.”

Open Doors
Van der Bijl beloofde gedurende zijn Bijbelsmokkel-reizen met de Bijbel terug te keren naar Nederland en deed dat. Daarmee was het werk van Open Doors geboren. Vandaag de dag werkt Open Doors in meer dan zestig landen zijn er wereldwijd meer dan 1.400 medewerkers.

De laatste jaren trok Van der Bijl zich steeds meer terug uit Open Doors. Zijn passie om vervolgde christenen bij te staan bleef onveranderd groot. Hoewel hij door zijn hoge leeftijd minder kon reizen, meldde hij tijdens de jaarlijkse Open Doors-dag steevast dat hij zijn koffers alweer had klaarstonden om naar Pakistan te reizen. Het internationaal leiderschap van Open Doors is op dit moment in handen van Dan Ole Shani uit Kenia. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Open Doors dat er een leider is aangesteld uit een land met een vervolgde kerk.

Van der Bijl kreeg in 1993 een koninklijke onderscheiding voor zijn werk. In 1997 ontving hij de Religious Liberty Award van de World Evangelical Alliance voor zijn inzet voor de vervolgde kerk en zijn passie voor het verspreiden van het evangelie. Het meest trots was Van der Bijl naar eigen zeggen op de titel ‘bloedbroeder’ die hij kreeg van een stam Apache-indianen in de jaren ’80. Als onderdeel van de ceremonie gaven de indianen hem een naam die betekent: ‘Hij die door barrières heen breekt’.

Van der Bijl was 59 jaar getrouwd met Corry van der Bijl, die veelal op de achtergrond bleef. Zij overleed in 2018. Anne en Corry van der Bijl kregen vijf kinderen en elf kleinkinderen.

Bekijk ook onderstaande video:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Reactie Gert-Jan Segers (ChristenUnie): "God’s Smuggler is niet meer. Na een leven in dienst van de vervolgde kerk, eerst achter het IJzeren Gordijn en later het Midden-Oosten. Omdat hij Gods liefde met iedereen wilde delen, stond hij oog in oog met onder andere Arafat en sjeik Yassin."

Kees van der Staaij (SGP): "Geraakt door bericht van overlijden Anne van der Bijl. Hij had een buitengewoon grote en inspirerende inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. We gedenken hem in dankbaarheid."


Praatmee

Beluister onze podcast

#305 Patrick & Jeffrey over christelijke PVV-stemmers, winkelen op zondag en de genderkloof
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. M. Baan
Video

Ds. Baan verbaast zich over mensen die eerst een teken van God willen voordat ze geloven

"Veel mensen blijven God om een teken vragen. Zoeken ze dan geen onrechtvaardige dingen? Wat stellen wij mensen toch eigenlijk vreemde eisen aan de Heere", merkte ds. M. Baan onlangs op in een preek. De hervormde predikant verbaast zich over het gege

Randall
Nieuws

Ontslagen aalmoezenier spant rechtszaak aan na opmerkingen over 'LHBTI-ideologie'

Schoolaalmoezenier dr. Bernard Randall werd in 2019 door zijn werkgever op straat gezet. Dit omdat hij zijn leerlingen vertelde dat ze het niet eens hoeven te zijn met 'de LHBTI-ideologie'. Nu spant hij een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever

Kerstboom
Nieuws

‘Satanische’ kerstboom op kerstfestival wekt verontwaardiging: ‘Het is absurd’

Het stadje Aschwaubenon in de Amerikaanse staat Wisconsin vormt het decor van een slepende rel. In het stadje waar jaarlijks een kerstboomfestival plaatsvindt, is veel te doen om twee bomen die tentoongesteld worden. Dat meldt CBN News. Eén boom zou

Delafé
Levensverhaal

Vrouw die haar kind in satanische tempel liet dopen deelt haar getuigenis

De Amerikaanse Yamisbel Garcia heeft op YouTube-kanaal Delafé Testimonies afgelopen week haar bijzondere verhaal gedeeld. Ze groeide op in een rooms-katholiek gezin maar werd daar fysiek en verbaal mishandeld door haar vader. Tijdens een reis naar Pu

Esther Kaper
Nieuws

ChristenUnie-fractievoorzitter: 'Hoe kunnen volgers van Jezus volgers van Wilders zijn?'

Met gefronste wenkbrauwen las Esther Kaper, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Wijdemeren, over christelijke PVV-stemmers. 'Realiseren deze christenen zich dat ze hun stem hebben gegeven aan iemand die lijnrecht tegenover de principes en waarde

Ron van der Spoel
Video

Bemoedigende boodschap Ron van der Spoel: "God wordt ons klagen nooit zat"

"Mensen worden het weleens zat als iemand steeds klaagt en zegt: ‘Ik heb zo’n pijn’ of ‘Ik vind het zo moeilijk’ of ‘Ik weet niet meer hoe ik verder moet.’ Maar God niet: 'Leg uw last op de Heer, Hij zal u altijd steunen'", deze bemoedigende woorden

Ds. Jan Reijm
Interview

Ds. Jan Reijm ontdekt stukjes goud in het evangelie: "We mogen elkaars voeten wassen"

De werkkamer van dominee Jan Reijm (43) in wijkgebouw De Veste is licht en ruim. Er staat een sportfiets, aan een van de boekenkasten hangt een toga. Zijn bureau staat voor het raam dat uitzicht biedt op de hoger gelegen Hillegondakerk, de oudste ker

Dietrich Bonhoeffer
Nieuws

Film over predikant Bonhoeffer in de maak: "Hebben zijn verhaal nu meer dan ooit nodig"

Het bedrijf achter de bekende christelijke serie The Chosen heeft een nieuwe film aangekondigd. Ditmaal is het leven van de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer het onderwerp: een van de meest prominente theologen en verzetsmensen van de twintigste e

Meerartikelen

vrijheid
Verdieping

De waarheid maakt vrij

In een ver verleden zag ik elke morgen rond een uur of zeven mijn overbuur in de deuropening staan met een sigaret in zijn hand. Doorgaans was dat ook het moment waarop begin gemaakt werd met een nieuw pak rookstokken. Het openen ervan begon met een

marten visser
Nieuws

Dr. Marten Visser droeg wekenlang een keppeltje: 'Het is één keer van mijn hoofd geslagen'

Uit solidariteit met Israël en de Joodse gemeenschap besloot dr. Marten Visser, predikant binnen de PKN en directeur van zendingsorganisatie GlobalRize, de afgelopen weken een keppeltje te dragen. Nu deelt Visser hierover zijn ervaring op het sociale

somberheid onder jongeren
Nieuws

Youth for Christ vraagt aandacht voor somberheid onder jongeren

‘Fijne feestdagen!’ Binnenkort wensen we het elkaar weer toe. Dat de feestdagen voor veel jongeren heel donker, alleen en somber kunnen zijn, staan we liever niet bij stil. Youth for Christ luidt de noodklok en vertelt het verhaal van Anne (17) uit E

Mirjam van der Vegt
Video

Mirjam van der Vegt ging door een huwelijkscrisis: "Er is liefde na de pijngrens"

Schrijver en stiltecoach Mirjam van der Vegt vertelt in onderstaand videofragment over het moeilijkste moment uit haar leven. Ze leerde ervan dat haar liefhebben maar beperkt is en dat het een 'levenslange opdracht' is. Ze denkt daarnaast dat nieuwsg

Cuba
Nieuws

Cubaanse kerkleiders roepen op tot respecteren godsdienstvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders dr

David van der Meulen
Interview

Ds. David van der Meulen hoopt dat meer christenen hun 'Voorhof-roeping' gaan vervullen

"Ik zie dat ouderen er als geen ander voor jongeren kunnen zijn, dat is denk ik één van de grootste schatten die we als kerk vandaag de dag te bieden hebben." Dominee David van der Meulen probeert in onze hoofdstad mensen te bereiken met het evangeli

Jaap Bönker
Boekfragment

Gods plan met Ismaël: misbruik de Bijbel niet om vijandschap op te wekken

“Ik krijg een jongen,” droomt Hagar weg, “en hij gaat Ishmaël heten.” Ze wrijft eens over haar buik en fantaseert over hem als hij later groot is. Dan gaat de Engel verder met Zijn boodschap: ‘Hij zal een wilde ezel van een mens zijn; zijn hand zal t

Elly en Rikkert
Nieuws

Elly en Rikkert presenteren nieuwe boeken tijdens voorstelling

Elly & Rikkert Zuiderveld zijn na ruim 50 jaar optreden, gestopt met het geven van concerten, maar nog volop actief op andere manieren. Eind november verschijnen Elly’s boek Engelen zijn overal en Rikkerts boek Elke dag vers. Een ideale gelegenheid v

Rhoda Jatau
Nieuws

Mogelijk doodstraf voor Nigeriaanse moeder van vijf kinderen na veroordelen islamitische lynchpartij

Rhoda Jatau, de Nigeriaanse vrouw die al anderhalf jaar vastzit op verdenking van godslastering, zal worden aangeklaagd. Maandag oordeelde de rechtbank dat ze de aanklacht tegen haar niet laten vallen. De moeder van vijf kinderen kan daardoor de dood

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Waarom het volgens Wilkin van de Kamp belangrijk is om een rustdag te houden

"Een derde deel van de dag besteed je aan slapen, aan rust en herstel. Als God zulke ritmen in de schepping heeft gelegd en in je menselijk gestel, dan zul je er wel bij varen als je die ritmen volgt. Daarom zegt God in de Tien Geboden dat je een dag

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen: "God adopteert mensen die er door de zonde niet uitzien"

"God adopteert mensen die er niet uitzien, afzichtelijk zijn vanwege de zonde, tot Zijn kinderen", merkte ds. M. Klaassen onlangs in een preek op. De hersteld hervormde predikant gebruikte om zijn woorden kracht bij te zetten een waargebeurd verhaal

Dr. Aaron
Nieuws

Theoloog klaagt voormalig werkgever aan na ontslag vanwege bericht over homoseksualiteit

Een Engelse theoloog werd eerder dit jaar ontslagen omdat hij in februari van dit jaar het volgende bericht de wereld in stuurde: 'Homoseksualiteit dringt de kerk binnen'. Hij klaagt nu zijn oude werkgever aan. Het Cliff College in Derbyshire ontsloe