cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Beeld uit Somalië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

CVANDAAG CROWDFUND

 

"Dankbaar voor vervolging": hoe Somalische christenen hun leven niet zeker zijn

Ze hoorde tot tweemaal toe een stem en zag een beeld. Uiteindelijk kwam ze terecht bij een kerk, maar toen haar familie dat ontdekte werd ze drie dagen opgesloten en mishandeld. Ze wist te ontkomen en bleef vertrouwen op de stem die ze in haar droom hoorde. Het is het bijzondere verhaal van Hani*, een partner van zendingsorganisatie 3xM.

Duizenden mensen in Somalië reageren online op het evangelie. Deze mensen willen wij via de discipelschapstraining ontzettend graag bij Jezus brengen. Jij toch ook? Draag dan bij aan de Cvandaag Crowdfund voor 3xM. Om mensen met het evangelie te bereiken, al voor 26 euro per dag en een discipelschapstrainingen te geven aan Somalische partners (361 euro). Draag jij bij?

Door hun missie kunnen zij nooit meer terug naar Somalië

Ze brengen het Evangelie in één van de meest uitdagende landen ter wereld (en daar ver omheen). We noemen ze Ayub en Hani. Want ook zij zijn hun leven niet zeker. Door hun missie om een boodschap van hoop en liefde door Jezus Christus te brengen in deze regio, kunnen zij nooit meer terug naar Somalië en lopen ze ook elders gevaar. Zelfs hun eigen familie wil niets meer met hen te maken hebben. Een prijs die ze met liefde betalen om anderen bij Jezus te brengen.

De verhalen die het echtpaar vertelt, zijn op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Hani wist te ontkomen, bleef vertrouwen op de stem die ze in haar droom hoorde en ontmoette uiteindelijk Ayub. De vervolging werd vervolgens nog veel erger, want een christen echtpaar is nog veel bedreigender voor de islam dan een individu. Zelf zeggen ze daarover: ‘We zijn blij om vervolgd te zijn. Dat klinkt misschien gek, maar het maakt je zoveel sterker, onafhankelijker van de wereld en afhankelijker van God.’

Hij is voor eeuwig dankbaar voor wat hij van Ayub en Hani heeft geleerd

En vervolging is er. Zo vertellen ze over een Somalische tiener. Hij nam vaak contact op, beledigde het team, vervloekte ze en uitte doodsbedreigingen. Iets wat het team wel vaker voorbij ziet komen. 10 jaar later schreef hij opnieuw. Hij was van fanatiek moslim, atheïst geworden en was nu klaar om de Bijbel te leren kennen. Hij startte een Bijbelcursus en accepteerde Jezus Christus als zijn Redder. Hij is voor eeuwig dankbaar voor wat hij van Ayub en Hani heeft geleerd en vroeg hen om nooit te stoppen met het werk wat ze doen.

Een ander verhaal dat indruk maakte is dat van die Somalische man. Opgegroeid in zowel Somalië als Europa, werd hij bestuurder in een Somalische regio. Door een meningsverschil over een aantal wetten werd hij vastgezet in de gevangenis. Daar droomde ook hij over Jezus Christus. Hani kon het Evangelie met hem delen en hij kwam tot geloof. Een week voordat hij vrij zou komen en vastbesloten was om zijn geloof waar mogelijk te delen, kreeg hij gele koorts en overleed hij. Ayub en Hani zijn blij dat hij nu bij de Heer is, maar verdrietig om de impact die hij nog had kunnen hebben in het land.

Ze zijn ontzettend dankbaar voor de ondersteuning van 3xM. ‘Jullie leren ons alle technische aspecten van het werk, zoals het filmen en monteren voor onze social media kanalen’, aldus Ayub. ‘Voordat we met jullie in aanraking kwamen, gingen zoveel kansen verloren. We hebben zoveel hoop voor de Somaliërs, en nu kunnen we dat veel effectiever en efficiënter brengen. We kijken uit naar wat God gaat doen onder de Somaliërs.’

Onze Somalische partner heeft gevraagd of we specifiek voor de volgende punten willen bidden. Bidt u mee?

Bid voor veiligheid
Voor fysieke veiligheid als we de Somalische gelovigen in verschillende landen en regio's van Oost-Afrika bezoeken, onderwijzen en bemoedigen. We ondervinden geestelijke aanvallen in de vorm van discriminatie, schelden, bedreigingen, beledigingen en pogingen om ons geloof en onze boodschap te ondermijnen. Bid voor Gods bescherming op deze beide vlakken (fysiek en geestelijk).

Bid voor wijsheid
Wijsheid en kracht die we nodig hebben voor de keuzes die we maken over welke boodschappen we met ons publiek delen. Dat we het Evangelie op een duidelijke, compromisloze manier brengen terwijl we respect tonen en aansluiten bij de positieve culturele elementen van het Somalische volk (vaak moeten we respectvol laten zien dat sommige van hun culturele overtuigingen verkeerd zijn door het Woord van God te gebruiken).

Bid voor gelovigen
Er is een acuut tekort aan toegewijde gelovigen die bereid zijn om zich trouw toe te wijden aan onze bediening. Bid tot God voor Somalische gelovigen die samen met ons willen dienen.

Draag jij ook bij aan de Somalische kerk? Doe dit door toerusting en nazorg mogelijk te maken! Doneer hier.

*Hani is een gefingeerde naam omwille van veiligheidsredenen