cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Anne-Mareike Schol
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 september 2022 door Redactie

Bijbelwetenschapper merkt op dat de Bijbel thuis minder open gaat: "Zorgelijke ontwikkeling"

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat de Bijbel leest redelijk stabiel gebleven. Dat concludeert het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap op basis van recent uitgevoerd onderzoek. De wijze waarop de Bijbel gelezen wordt is volgens datzelfde onderzoek de afgelopen jaren wel veranderd. Anne-Mareike Schol, Bijbelwetenschapper van diezelfde organisatie, licht de uitkomsten van het onderzoek aan tafel bij het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht! verder toe. 

"Is het eigenlijk goed of slecht nieuws dat het Bijbelgebruik de afgelopen jaren stabiel is gebleven?", is de eerste vraag waarop Schol antwoord mag geven. "Ik denk dat in een tijd waarin bijna alles dat met geloof te maken heeft een dalende trend laat zien, dit heel goed nieuws is. Over dit gegeven waren we positief verrast", vertelt Schol. 

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat mensen in zowel Nederland als Vlaanderen de Bijbel als relevant ervaren. Schol noemt een aantal redenen waarom dat zo is. "Er zijn wel verschillen per groep. In het onderzoek hebben we bij sommige vragen verschil gemaakt tussen mensen die wel de Bijbel lezen en mensen die dat nog niet doen."

"Wat je ziet bij de 'wel-lezers' is dat het contact met God heel belangrijk is, mensen halen er hoop uit. Bij de 'niet-lezers' zie je ook wel ongeveer soortgelijke antwoorden terugkomen. Maar ook iets als: 'Het helpt mij in bepaalde stemmingen', dus de gevoelskant zit daar soms nog wat sterker in."

"Hoop is een woord dat 'triggert', wat ervaren ze daarin en wat voelen ze daarbij?", vraagt de presentator van dienst vervolgens. "Zo diep hebben we soms niet doorgevraagd. Wat we wel voor het eerst hebben gevraagd in dit onderzoek is niet alleen waarom mensen de Bijbel lezen maar ook wat dat vervolgens met hen doet. Hoop is dus een belangrijke reden om de Bijbel open te slaan. En wat je ziet bij die tweede vraag is dat een heel groot percentage zegt die hoop, waar ze naar zochten, daadwerkelijk te vinden. Hoe dat er dan precies uitziet, hangt af van hoe je staat in het leven of wat er gebeurd is."

"Het Bijbelgebruik is dus stabiel gebleven, maar het samenlezen is wel minder geworden. Zegt dat iets? Het is in die zin heel verklaarbaar: we  komen net uit een pandemie waarin kerken gesloten werden en Bijbelkringen niet meer plaats konden vinden. Dat is maar voor een deel echt teruggekomen."

"Maar wat je ook ziet is dat het samenlezen met de kinderen thuis echt gedaald is. Dat vind ik minder goed verklaarbaar en ook wel zorgelijk. Want als het daar al niet begint, mis je wel een basis om later op terug te kunnen vallen."

Op de vraag of het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap daar nog geen verklaring voor gevonden heeft, antwoordt Schol: "Als ik even puur naar mijzelf kijk, dan werd er natuurlijk heel veel gevraagd van ouders in coronatijd. Het Bijbellezen kwamen dan misschien wel een beetje onderaan de prioriteitenlijst te staan. Of dat algemeen een verklaring is, weet ik niet."

Benieuwd naar de volledige uitzending? Deze is hieronder terug te zien.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen