cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Noorse Pride
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 september 2022 door Redactie

Nieuw verbod op homogenezing in Noorwegen tast inhoud preken aan, maar "perkt godsdienstvrijheid niet in"

Onder de voorgestelde nieuwe homogenezingswet in Noorwegen blijft het mogelijk om homoseksualiteit een zonde te noemen. Dat denkt Anette Trettebergstuen, Minister voor Cultuur en Gelijkheid in het Scandinavische land, meldt CNE News. Toch tast het de vrijheid om vrijelijk te preken aan, geeft ze toe: "Beslissend is het, of je methodisch en systematisch probeert iemand te veranderen."

De wet, die in juni is geïntroduceerd, focust zich in tegenstelling tot het eerdere verbod op homogenezingstherapie niet alleen op minderjarigen, maar ook op volwassenen. Het verbiedt het gebruik van "methoden met het doel om iemand haar seksuele oriëntatie of genderidentiteit te laten veranderen, onderdrukken of ontkennen."

Wat dat betekent voor christenen die homoseksualiteit als een zonde zien is de vraag. Zelf denkt Trettebergstuen dat dominees dit nog steeds kunnen zeggen, ook vanaf de kansel, maar dat ze de Bijbel niet meer kunnen gebruiken om te dreigen met de hel. Ook predikanten zijn dus niet uitgesloten van de wet, die het preken vanaf de preekstoel beïnvloedt, geeft de minister toe. Toch zal dat in de praktijk niet vaak voorkomen denkt ze, alleen als ze blijvend aangeven dat iemands seksuele oriëntatie moet veranderen.

"Als je jezelf in een situatie brengt en jezelf wil veranderen, is dat vrijwillig. Het hangt ervan af of je druk ervaart van de gemeenschap om je heen dat je niet goed genoeg bent." Eerder gaf de minister aan dat er een boete zou kunnen volgen als een religieuze leider "tijdens meerdere gesprekken iemand probeert te beïnvloeden om de aantrekking tot hetzelfde geslacht te onderdrukken en om seksuele onthouding te beoefenen totdat dit is gebeurd".

De homogenezingswet zou godsdienstvrijheid niet aantasten "omdat het mensen nooit het recht heeft gegeven om anderen psychologisch te verwonden", aldus Trettebergstuen. "Het gaat erom dat het je mogelijk gemaakt wordt om te geloven wat je wil en je religie vrijuit te beleven." De Noorse overheid behandelt de wet in oktober.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Deze vrijheid is niet Gods Blijheid.