Waarom wij ons ernstig zorgen maken over de voedselcrisis

Gesponsord4 oktober 2022 Redactie
Copyrights Medair – Diana Gorter – Internationaal directeur van Medair op bezoek in Libanon.

Het wordt meer en meer duidelijk dat de we voor een wereldwijde hongercrisis staan. De levens van miljoenen mensen lopen gevaar. We vrezen dat er mede daardoor nieuwe conflicten en vluchtelingenstromen opkomen. De teams van hulporganisatie Medair in het veld maken zich grote zorgen, omdat ze zien hoe snel de nood toeneemt. Vooral de Hoorn van Afrika springt eruit. Uit de berichten blijkt dat daar elke 48 seconden iemand sterft. Onze programmadirecteur Anne Reitsema windt er geen doekjes om: “Dit is een enorme crisis en alle noodhulporganisaties merken dat het moeilijk is om hier aandacht voor te krijgen.”

Waardoor is de honger zo extreem toegenomen?
Wereldwijd zijn er nu meerdere crises tegelijk. Uit een nieuw rapport van het WFP (Wereldvoedselprogramma) en de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) blijkt dat ongeveer 49 miljoen mensen in 46 landen gevaar lopen om in een hongersnood terecht te komen, tenzij er onmiddellijk levensreddende hulp komt. Zo erg is het nog nooit eerder geweest. Enkele oorzaken zijn:

Het aantal mensen dat hier honger heeft is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld

Door extreme droogte sterft het vee, gaat de oogst verloren en vallen waterbronnen droog. In de Hoorn van Afrika is het in 40 jaar niet zo droog geweest. Het aantal mensen dat hier honger heeft is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld: van ruim 10 miljoen naar meer dan 23 miljoen nu. Door extreem weer, zoals overstromingen in Zuid-Soedan, moeten mensen hun huizen achterlaten en kunnen ze geen voedsel verbouwen of oogsten.

In 2022 ontstonden er meer conflicten in de wereld. Geweld en conflict zijn nog steeds de grootste veroorzakers van acute honger. Door het conflict in Oekraïne zijn de voedselprijzen gestegen en in landen die afhankelijk zijn van graanexporten uit Rusland en Oekraïne wordt het voedsel schaars en duur. Sinds vorig jaar zijn de voedselprijzen met meer dan 30% gestegen, ondermeer doordat er minder wordt aangevoerd, door de droogte en door de hoge inflatie.

Door economische en politieke ontwikkelingen staan de inkomsten voor noodhulporganisaties onder druk. Er komen minder giften binnen terwijl de uitgaven toenemen. Door de hogere prijs van voedsel en brandstof heeft het WFP de hulp aan 1,7 miljoen mensen in Zuid-Soedan moeten opschorten, terwijl die hulp juist nu hard nodig is. Ook Plumpy’Nut – de aangepaste voeding waarmee we ondervoede kinderen behandelen – is duurder geworden. Daardoor kunnen we minder kinderen helpen.


“De mensen hier hebben heel weinig te eten. Ze doen wat ze kunnen, maar de situatie is verschrikkelijk: omdat het onveilig was zijn ze uit hun huis gevlucht en nu kunnen ze hun landbouwgrond niet meer bereiken. Ze hebben alles moeten achterlaten.” Marie-Anne, voedingsmedewerker, DR Congo

Wat moet er gedaan worden?
Miljoenen gezinnen hebben acuut gecoördineerde noodhulp nodig om te overleven. Medair werkt samen met andere organisaties en we zijn bezig om onze hulpacties snel aan te passen en uit te breiden om zo veel mogelijk mensenlevens te redden. Onze teams werken in 9 van de 12 zwaarst getroffen landen – de landen waar procentueel de meeste mensen in acute voedselcrisis verkeren.

In de Hoorn van Afrika heeft Medair de noodhulpactiviteiten in Somalië uitgebreid met voeding, gezondheid en watervoorziening. Naast de 12 door Medair ondersteunde zorgcentra hebben we 36 mobiele klinieken die nu eten en medische hulp leveren in tientallen kampen en dorpen.

Ook hebben we een nieuwe noodhulpactie opgezet in het noorden van Kenia. In Marsabit County, een gebied groter dan Nederland, helpen we de meest kwetsbare gezinnen. We willen voedselhulp gaan brengen naar de meest afgelegen dorpen, waar nog geen andere hulp komt. Onze teams gaan kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, screenen op ondervoeding en zonodig behandelen.


Fatima (2) in Jemen kreeg behandeling tegen ondervoeding

In Jemen hebben we twee mobiele klinieken. Dat zijn caravans van waaruit we gratis medische zorg en voedselhulp bieden aan duizenden mensen in kampen en dorpen in de buurt. De tweejarige Fatima is een van de kinderen die we behandeld hebben.

Zelfs in een crisis ben ik hoopvol

Haar moeder vertelde: “Ik heb veel gehuild om mijn meisje. Ze was zo zwak en mager. Ik had geen geld om naar het ziekenhuis te reizen en we konden geen medicijnen kopen. Borstvoeding geven lukte niet omdat ik zelf ook dagenlang niets te eten had. Maar toen ik hoorde over caravans van Medair, waar je gratis zorg kunt krijgen, gaf me dat een klein beetje hoop.

"Als zij er niet waren geweest, had ik mijn kind denk ik niet meer”

“Ik ben direct met Fatima erheen gegaan. Ze zorgden heel goed voor haar en kwamen zelfs naar ons dorp om haar in de gaten te houden. Ik kan het niet geloven dat ze nu staat en loopt, na zes weken. Hoe kan ik deze mensen ooit bedanken? Als zij er niet waren geweest, had ik mijn kind denk ik niet meer.”

Samen vechten tegen honger
Zelfs in een crisis ben ik hoopvol. Het geeft me hoop als ik hoor wat ons werk betekent voor een meisje zoals Fatima. Ook onze landenprogramma’s geven me hoop, door de verhalen van de mensen die ik ontmoet heb in DR Congo, Polen, Oekraïne en Kenia.

Bovenal ben ik hoopvol dankzij de steun die mensen zoals u ons geven. U helpt ons om aan een betere toekomst te werken. Ik werk al lang in de noodhulp, maar de enorme hoeveelheid steun die er kwam voor de mensen in Oekraïne heeft me bemoedigd. Het laat zien wat we gezamenlijk kunnen doen. Bij een plotselinge crisis kunnen we direct heel veel voor de mensen doen.

Ook voor de mensen in de Hoorn van Afrika moeten we samen in actie komen, en voor wanhopige gezinnen in kwetsbare landen die lijden onder de crisis. Met onze noodhulp kunnen we hongerende gezinnen te eten geven. Ze hebben hulp nodig om te overleven totdat de noodsituatie voorbij is, totdat het weer gaat regenen, totdat conflicten stoppen en de voedselprijzen weer gaan dalen. Dat kan maanden of zelfs jaren duren, maar als we de handen ineen slaan, kunnen we samen een verschil maken.

Vertel het verder! Het is belangrijk dat meer mensen weten wat er aan de hand is en hoe ernstig de crisis is. Deel dit blog alstublieft met uw vrienden en familieleden. Ga naar onze pagina over de hongercrisis om te zien wat u kunt doen.

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Sieberen Voordewind
Column

In de evangelische beweging worden misstanden met de mantel der liefde bedekt

Het klinkt erg vroom om misstanden in de zo mooie evangelische wereld met 'de mantel der liefde' te bedekken. Maar juist daardoor is de kans groot dat misstanden doorgaan en er nog meer mensen innerlijk (ernstig) beschadigd raken. Ook door het niet e

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni