cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Francisco
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 september 2022 door Redactie

Francisco groeide op in armoede maar studeert dit jaar af als ingenieur: "Zonder God had ik hier niet gestaan"

Francisco is nog maar drie oud als hij wordt achtergelaten bij zijn opa. Vanwege geldproblemen kan zijn moeder niet voor hem zorgen. Zijn vader gebruikt drugs en heeft contact met criminele bendes. Francisco komt later in aanraking met een project van Compassion, waar hij voor het eerst over Jezus hoort en praktische ondersteuning krijgt. Francisco weet zich ondanks de moeilijke omstandigheden op te werken en studeert dit jaar zelfs af als ingenieur: "God is de enige die onze levens veranderen kan."

“Mijn vader heeft geen goede reputatie in de gemeenschap. Hij gebruikte drugs, hij had contact met bendes en kwam vaak in de problemen", vertelt Francisco. "Daardoor kwam hij in de gevangenis. Mijn moeder was alleen met drie kinderen. Ze kon die zware last niet aan. Mijn moeder moest om economische redenen mij bij mijn grootvader achterlaten."

"Ik woonde bij mijn grootvader in zijn werkplaats, waar hij machines repareerde. Hoe dan ook, ik was nog een kind en had de warmte van mijn moeder nodig. Mijn relatie met mijn grootvader werd met de tijd steeds beter. Hij voedde me op als een zoon vanaf dat ik een jaar of drie, vier oud was. Ik zag hem als een vader, als een moeder, als een vriend en als een broer. Hij was voor mij wat God nu voor mij is: mijn alles."

"Mijn relatie met Francisco in een woord?", zegt de projectdirecteur van Compassion. "Moeder", zegt ze lachend. Daarna wordt de vraag andersom gesteld aan Francisco. "Wat mijn relatie met de directeur is?", vraagt Francisco zich glimlachend af. “Wauw! Het is moeilijk om uit te drukken. De warmte en genegenheid, die ik niet van mijn moeder kreeg, krijg ik nu van haar."

"Uitdagingen en armoede, veel schaarste en ongelooflijke sociale druk", zijn wat woorden die de projectdirecteur noemt als het gaat om de leefomstandigheden van Francisco. "Ceballos (Colombia) is een erg harde buurt: bendes, drugs en veel disfunctionele gezinnen. Dit alles had grote invloed op het leven van Francisco."

"Ondanks alle omstandigheden boekt Francisco vooruitgang. Hij ontwikkelt zich, krijgt visie en hij is in staat om verder te kijken dan de armoede. Dat heb ik altijd bewonderd aan hem, omdat we merken dat geestelijke armoede veel sterker is dan de fysieke. De verandering van omgeving zorgt ervoor dat ze hun eigen beslissingen leren te nemen", vult ze verder aan.

"Ik leerde Jezus voor het eerst hier in de kerk bij Compassion kennen. Hij sprak tegen mij: Hij zou mij veranderen. Ik realiseerde me dat ik gewoon niet hetzelfde pad kan volgen als mijn familieleden", zegt Francisco. 

"Toen mijn vader uit de gevangenis kwam, gebeurden er weer dingen. Hij kwam weer in aanraking met drugs en bendes. Eerlijk gezegd, toen ik hem zag, maakte het me verdrietig. Maar ik zei: In zijn kindertijd was er niemand die hem een goed advies kon geven. En daarom denk ik dat hij zo`n slecht leven leidde."

"Wat een voordeel, wat een verschil maakt het als je iemand hebt die tegen je zegt: 'Kijk, je moet verder, je moet iets bereiken in je leven en je hoeft niet zoals de anderen te zijn. Je moet je grenzen overwinnen, je dromen laten uitkomen en je doelen bereiken. Ik wou dat mijn vader dit ook had gehad. Misschien zou hij dan vandaag anders zijn."

"De emotionele steun van het project heeft me veranderd. Tegenwoordig moet ik de persoon zijn die het verschil maakt in de familie. En dat ik hem vooruit kan helpen", doelt Francisco op zijn vader. "Ik wil dat hij ziet dat hij een zoon heeft die hem kan helpen."

"De erfenis die ik aan mijn gemeenschap wil nalaten is dat ze God in hun hart sluiten, dat Hij de enige is die ons leven kan veranderen en onze manier van denken kan veranderen. Ondanks alle problemen en moeilijkheden van het dagelijks leven komt het, met de hulp van God, goed."

"Ik studeer aan de universiteit Technologico Comfelnaco en dit jaar studeer ik af als ingenieur. De andere motivatie die mij vooruit hielp, was de behoefte om mijn grootvader vooruit te helpen. Want hij heeft geen onderdak. Ik wil hem een huis geven en het comfort dat hij verdient."

"Ik zou Jezus niet gekend hebben, als mijn opa mij niet had meegenomen naar de kerk. Ik ben hier vrijwilliger. Het is een manier om de mensen hier te bedanken en om te zeggen: ik ben jullie dankbaar", zegt Francisco tenslotte. 

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen