cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Een vader met kinderen bij de overstroming, beeld: Stichting HVC
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET HVC

 

Noodhulpactie Pakistan en India opgeschaald; christenen staan vaak achteraan in de rij bij hulpverlening

De afgelopen maanden werden Pakistan en India getroffen door extreme regenval tijdens de moessonperiode. Begin augustus besloot Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) een noodhulpactie op te starten in de getroffen landen. De watersnood in Pakistan houdt aan en eist meer en meer levens. De verzoeken uit het hele land blijven toenemen. Met name van christenen, die vaak achteraan in de rij staan bij de hulpverlening. HVC schaalt de noodhulpactie op, schrijft de stichting op hun website, want; “de komende weken zijn cruciaal”.

Ze zien verschrikkelijke dingen, de hulpverleners die door Pakistan en India reizen en doen wat ze kunnen aan de ellende door de overstromingen in het land. Inmiddels zouden volgens officiële kanalen meer dan 33 miljoen mensen zijn getroffen en ruim twaalfhonderd van hen overleden. Ongeveer één derde van het land staat momenteel onder water.

Man filmt hoe een vloedgolf zijn land overspoelt

Klimaatcatastrofe
“Een serieuze klimaatcatastrofe”, noemde de minister van Klimaatverandering het in Pakistan. De regering van het Aziatische land vroeg landen wereldwijd dan ook om hulp voor de honderdduizenden die geëvacueerd zijn door de zware regenval die al maanden aanhoudt. Ook in India zijn tienduizenden ontheemden en tientallen doden te betreuren.

"Daarbij is afgelopen weekend opnieuw heel veel regen gevallen, waadoor de situatie verergert"

HVC heeft sinds vorige week haar noodhulpactie opgeschaald en focust daarbij op Pakistan. “Inmiddels is de gezondheidssituatie voor de vluchtelingen heel slecht”, vertelt Hans-Willem Westerbeke, projectleider van HVC: “Mensen zitten in gebrekkige tentjes en veel drinkwater is vervuild geraakt. Het gevolg is dat er nu veel ziektes uitbreken. Daarbij is afgelopen weekend opnieuw heel veel regen gevallen, waardoor de situatie verergert. Er zijn nog meer verwoeste huizen en ook meer doden te betreuren.” 

In de contacten met slachtoffers ziet men schrijnend leed. Khan, een getroffen Pakistaan vertelt tegen een lokale projectleider van HVC dat hij wacht op hulp van de overheid. “Al mijn bezittingen zijn weggevaagd, ook de dieren zijn dood.” Khan woonde in Loharwala, een dorpje op 12 kilometer van de grote rivier de Indus. Ditta, een andere inwoner, zag zijn huis instorten. Hij leeft nu in een provisorisch tentje langs de kant van de weg.

Een andere Pakistaanse projectleider die namens HVC hulp biedt aan zijn landgenoten, vertelt dat “veel mensen in de buitenlucht zitten te wachten op wat nog komen gaat. Zonder eten, zonder drinken, zonder toilet. Je ziet de zorgen in hun ogen, het verdriet om de dierbaren die ze hebben verloren.” 

Rampzalig voor christenen
De overstromingen zijn zo mogelijk nog rampzaliger voor christenen in de overwegend islamitisch en hindoeïstische landen. Ze zijn er vaak tweederangsburgers en werken vaak in steenfabrieken en de landbouw, banen die ze nu niet meer kunnen uitvoeren. Ook ziet HVC dat christenen vaker worden getroffen omdat ze vanwege hun armoede op plekken wonen die kwetsbaar zijn voor de overstromingen. Daarbij ontvangt HVC berichten van christenen die achter moeten aansluiten voor noodhulp, of pas hulp kunnen krijgen als ze zich bekeren tot de islam of het hindoeïsme.

De stichting ziet dat ze juist door de contacten met christenen en partnerorganisaties in het land snel kan handelen

Op dit moment delen de noodhulpteams van HVC honderden voedselpakketten, dekens, tentzeilen en kledingpakketten uit. Ook verleent de stichting medische hulp. De stichting ziet dat ze juist door de contacten met christenen en partnerorganisaties in het land snel kan handelen. Voor de volgende stap, de opschaling van de noodhulp in Pakistan, is volgens de stichting de komende weken € 100.000 nodig. Hierdoor kunnen er zoveel mogelijk mensen een voedselpakket met voedsel voor een maand of andere basisbenodigdheden ontvangen. 

Wil jij ook bijdragen aan deze noodhulpactie? Dat kan door een gift te geven via www.stichtinghvc.nl/watersnood. 

Beeld: Stichting HVC