cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Johannes van den Akker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 juli 2022 door Redactie

Johannes van den Akker verwacht forse groei christelijke leefgemeenschappen

"Het is niet zo dat de leefgemeenschappen de oplossing zijn, daarvoor is deze beweging echt te klein, maar op veel plekken kunnen leefgemeenschappen wel degelijk een rol spelen in blijvende christelijke presentie in kerkgebouwen of buurten", merkt Johannes van den Akker op. Hij woont met zijn gezin in het Amsterdamse Kleiklooster. NieuwWij.nl sprak met de voorzitter van de Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen.

Van de 75 leefgemeenschappen die er zijn, is meer dan de helft in de afgelopen tien jaar is ontstaan. Van den Akker verwacht dat het aantal leefgemeenschappen in de komende tien jaar zal gaan verdubbelen. "In ons onderzoek kwam naar voren dat er meer dan twintig initiatieven aan het opstarten waren in het afgelopen jaar."

Van den Akker roept vertegenwoordigers van kerken op om in dergelijke initiatieven te investeren. "Geef ze ruimte en laat ze niet in het moeras van kerkpolitiek en beleid verdwijnen. Je ziet bijvoorbeeld in Amsterdam dat leefgemeenschappen ook belangrijk zijn in het denken over de toekomst van de kerk in Amsterdam, als volwaardig onderdeel van het mozaïek kerk. De kerk heeft steeds meer verschillende verschijningsvormen en de leefgemeenschappen vullen dat palet mooi aan."

Vorig jaar sprak Cvandaag met Marten IJmker is directeur van Klooster Nieuw Sion, vlakbij Deventer. "Of je er nu zin in hebt of niet. De getijdengebeden zijn ‘s ochtends, ‘s middags, ‘s avonds en ‘s nachts. Het gaat maar door. De dagen en momenten dat je minder lekker in je vel zit, doe je toch mee aan dat gebed. Ook het hier constant aanwezig zijn in een natuurlijke omgeving maakt dat God bijna een soort constant verweven is met alles wat je doet." Lees ook: Marten IJmker woont met zijn gezin in een klooster: "Er is hier een andere levenssnelheid".

Lees hier het volledige interview met Johannes van den Akker over christelijke leefgemeenschappen.

Lees ook: In 5 stappen naar een missionaire leefgemeenschap.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen