Zo moeilijk is het om in Rusland het evangelie te brengen

Gesponsord 4 juli 2022 GlobalRize
Gebed voor de oorlog tussen Rusland en OekraĆÆne

Het is heel moeilijk om in Rusland het evangelie te brengen. Rusland ziet niet-traditionele christelijke gemeenschappen als on-Russische, westerse spionnen die de ā€˜staatskerkā€™, de Russisch-Orthodoxe Kerk, berooft van zijn leden. Missionaire activiteiten zijn niet toegestaan. Toch slaagt GlobalRize erin Russen te bereiken met het evangelie. Met indrukwekkende verhalen tot gevolg.

Ook jij kan mensen over heel de wereld bemoedigen en over God vertellen met GlobalRize. Kijk eens naar onze vacatures!

Zoā€™n anderhalf procent van de bevolking behoort tot een christelijke gemeenschap buiten de orthodoxe kerk. De activiteiten van deze gemeenschappen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten en politie. 

GlobalRize (een zendingsorganisatie die online het evangelie verspreidt in meer dan dertig talen) heeft sinds het voorjaar van 2021 een Russischsprekend team, dat sinds de blokkade van social media voor grote uitdagingen staat. Tegelijk betekent de oorlog in de OekraĆÆne dat het team veel kan betekenen voor mensen die op de vlucht zijn of in schuilkelders zitten. Daarover straks meer.

Open brief
In de Russische protestantse kerken is er veel verdeeldheid over de oorlog in OekraĆÆne. Begin maart heeft een aantal voorgangers de moed gehad om een open brief te schrijven, die verschenen is in Christianity Today. Deze brief is ondertekend door 400 pastors en durft de oorlog in de OekraĆÆne als zodanig te benoemen. ā€˜De tijd is gekomen om de dingen te noemen wat ze zijn, nu we de kans nog hebben om een oordeel van Boven te ontvluchten en de ineenstorting van ons land te voorkomen,ā€™ stelt de brief. ā€˜We doen een oproep aan de overheid van ons land om dit zinloze bloedvergieten stop te zetten!ā€™ 

Veel Russen, zeker de oudere generatie, kijken totaal anders naar de situatie in OekraĆÆne dan het Westen. Ze zien OekraĆÆne en Rusland als onderdeel van Ć©Ć©n familie, het Slavische volk, waarvan Rusland de oudere broer is. In de ogen van deze Russen wordt OekraĆÆne door het Westen verleid om hun familie te verlaten. Aansluiting bij de NAVO en EU wordt gezien als een totaal verkeerde keuze van een egoĆÆstische jongere broer (OekraĆÆne). De oudere broer probeert de jongere broer te verhinderen om de familie te verlaten. Omdat het de oudere broer betreft mag deze dit met harde hand doen ā€“ al vinden velen de huidige harde hand wel veel te hard. 

Daarnaast speelt de door de staat gecontroleerde nieuwsvoorziening een grote rol in de kijk van veel Russen op de oorlog. 

Flinke problemen
Rusland is het grootste land ter wereld en het is bijna twee keer zo groot als het tweede grootste land ter wereld, Canada. Het strekt zich uit over Europa en AziĆ« en kent 11 tijdzones. Er wonen 145,5 miljoen mensen in Rusland. Het Russisch is daarmee de grootste taal in Europa en staat op de achtste plaats van de meest gesproken talen ter wereld. 

Rusland heeft te maken met flinke demografische problemen: de bevolking is nergens zo vergrijsd als daar en nergens ter wereld worden zo weinig babyā€™s geboren. Per hoofd van de bevolking zijn er tegelijk nergens zoveel abortussen. Verslaving aan drank en drugs is een groot probleem, evenals zelfmoord en gebroken gezinnen. Goede gezondheidszorg is slechts voor weinigen toegankelijk. 

In 1991 kwam er een einde aan 70 jaar communisme, een periode waarin de kerk zwaar vervolgd werd. Er brak een tijd aan van relatieve vrijheid en openheid. In 2000 kwam Vladimir Poetin aan de macht. Onder zijn bewind neemt de repressie weer toe. Mensenrechtenactivisten, journalisten en politieke tegenstanders worden vermoord of gevangen gezet. 

Enthousiast echtpaar
Jaren hebben we als GlobalRize gebeden voor het ontstaan van een Russisch team om online het evangelie te delen. Ons verlangen is dat Russischsprekenden wereldwijd Jezus Christus leren kennen, bemoedigd worden in hun geloof, zich bij een kerk aansluiten en hun gaven daar inzetten. 

In het voorjaar van 2021 kwam GlobalRize in contact met Sylvia en Laurens. Sylvia groeide als kind van zendelingen op in een Centraal-Aziatische republiek en studeerde daar Russisch. Samen met haar Nederlandse man is ze betrokken bij missionaire activiteiten in verschillende multiculturele onderwijsinstellingen. Laurens en Sylvia zijn enthousiast aan de slag te gaan met het opbouwen van een team dat de vele culturen van het Russisch sprekend gebied vertegenwoordigt. 

Reis van duizend kilometer
In het voorjaar van 2022 maakte dit toegewijde echtpaar een reis van ruim duizend kilometer om hun teamleden te bemoedigen. ā€˜Het was een geweldige reis, waardoor we nog meer passie hebben gekregen om God te dienen,ā€™ vertelt Sylvia. ā€˜Het doel van onze reis was om het Russische taalteam te versterken door de teamleden te bemoedigen en door samen eenheid in Christus te ervaren. Een aantal teamleden woont in Almaty (de hoofdstad van Kazachstan) en een aantal in het zuiden van Kazachstan. Natuurlijk hebben we wel online contact met elkaar, maar ik wist dat het van enorm belang is voor het opbouwen van een sterk team om elkaar in levende lijve te ontmoeten.ā€™

ā€˜Luieā€™ bediening 
ā€˜Toen mijn man en ik net kennismaakten met het werk van GlobalRize kregen we te horen dat het een ā€˜luieā€™ bediening is: je kunt lekker een paar uur per week vanuit je leunstoel met een kop koffie op je laptop aan de slag gaan. Dus nodigde ik een paar christenen uit om mee te gaan doen, waarbij ik precies herhaalde wat ik gehoord had. 

We kwamen er al gauw achter hoe ā€˜luiā€™ dit werk is. We moesten als team samen brainstormen over hoe we de vragen van mensen moesten beantwoorden, vooral als het om OekraĆÆners gaat. Bijna elke dag waren we via onze WhatsApp-groep met elkaar in discussie over de beste antwoorden en baden we voor elkaar. Alles bij elkaar waren we er uren zoet mee! Voor mij was het dus heel belangrijk om deze mensen te bemoedigen, zodat we dit werk echt met vreugde kunnen doen. Tijdens ons samenzijn met de teamleden in Zuid-Kazachstan beseften we dat onze tijd samen beperkt was. Elke dag baden en zongen we met elkaar tot in de kleine uurtjes.ā€™ Inmiddels is het team gegroeid tot vijftien mensen. Tevens werkt GlobalRize samen met Friedenstimme en ondersteunt deze organisatie om mensen online te bereiken.

Meeste respons uit OekraĆÆne
Omdat Facebook en Instagram geblokkeerd zijn in Rusland, zoekt het team naar nieuwe manieren om ook daar online het evangelie van de Vredevorst te brengen. Toch bereiken onze posts op Facebook en Instagram een enorm gebied, waarbij de meeste respons uit OekraĆÆne komt.

Het team is sinds het uitbreken van de oorlog dagelijks betrokken bij het beantwoorden van vragen in de chat. Deze vragen komen van mensen die in schuilkelders zitten of van mensen die wanhopig om gebed vragen. Onze mentoren en chatters hebben veel wijsheid, liefde en inlevingsvermogen nodig. Voor sommigen is dat laatste een uitdaging, omdat ze in gebieden wonen (zoals Kazachstan!) waar staatspropaganda is en ze nauwelijks meekrijgen welke gruwelen zich afspelen in de oorlog. Ook in dat licht is het bezoek van Sylvia en Laurens aan hen uiterst waardevol geweest. 

Schrijnende vragen
Dit is een greep uit de moeilijke, schrijnende vragen die ons Russische team krijgt via de chat:

"Ik heb een vraag, ik ben in de war. Hoe kan het dat God zwijgt, terwijl duizenden christenen uit vele landen, waaronder OekraĆÆne, bidden dat het bloedvergieten in OekraĆÆne zal stoppen en dat kinderen niet meer zullen sterven? Zijn wil is goed en perfect. Als het Zijn wil is, dan is het in tegenspraak met liefde, als het een straf is, waarom treft het dan alleen OekraĆÆne?ā€ (Radomir uit OekraĆÆne)

Vitali vraagt: ā€œIk bid voortdurend, maar het lijkt wel alsof God me niet hoort. Ik wacht op een antwoord van Hem, maar Hij is stil. Ik voel mijn geloof elke dag zwakker worden. Ik heb hem zo hard nodig, maar omgekeerd lijkt Hij mij niet nodig te hebben.ā€ 

Hierop antwoordt Sylvia, onze teamleidster: ā€œOp bewolkte dagen lijkt er helemaal geen zon te bestaan. Maar of we de zon nu zien of niet, hij is er altijd, op dezelfde plek. Zo is God er ook altijd, zelfs als we niets van Zijn aanwezigheid merken. Ik wil je bemoedigen om een bijbelcursus te gaan volgen. De Bijbel zegt in Jesaja 40:8: ā€˜Het gras verdort, de bloem valt af, maar het Woord van onze God bestaat voor eeuwig.ā€™ Laat Gods Woord je hart vullen.ā€ 

Het is goed advies om een bijbelcursus te doen. Juist de persoonlijke begeleiding van een mentor is heel waardevol. De woorden van een van onze Russische cursisten, Alexander uit Rusland, onderstrepen dat:  "Deze online Bijbelcursus was heel nuttig voor mij. Ik heb meer over God geleerd. Het meest nuttig vond ik de persoonlijke begeleiding van mijn mentor en de vragen die ze me stelde."

Ons gebed is dat het evangelie verlossing, troost, licht en genezing zal brengen aan dit immense land en aan alle Russischsprekenden.

Benieuwd naar deze 'luie' bediening van GlobalRize? Neem een kijkje bij de vacatures van deze stichting!

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. ā€œJezus is Koningā€ en ā€œJezus is Heerā€, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australiƫ wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiƫrs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ā€˜De Basiliekā€™ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somaliƫ

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ā€˜Eindtijdbodeā€™ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met mā€™n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeƫrlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft ĆØn leven ĆØn overvloed. Niet Ć©Ć©n, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. IsraĆ«l leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he