cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Floor de Jong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 juli 2022 door Redactie

Aangifte tegen SGP-raadslid dat knotwilgen omzaagde, SGP Krimpenerwaard komt met statement

Er is aangifte gedaan tegen boer en SGP-raadslid Floor de Jong. Hij kwam vorige week in het nieuws nadat hij samen met enkele andere mensen uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet knotwilgen besloot om te zagen. Er kwam veel kritiek op De Jong, ook uit eigen SGP-kring. Een aantal medebewoners uit zijn dorp heeft aangifte gedaan tegen De Jong, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

Knotwilgen
Vorige week kreeg een groep boeren uit de Krimpenerwaard veel aandacht van (social) media toen ze besloten om tientallen knotwilgen om te zagen uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Onder hen was ook Floor de Jong, boer én SGP-raadslid in Krimpenerwaard. Hij vertelde een dag later tegenover RTV Krimpenerwaard dat het om “100 procent eigen knotwilgen” gaat. De bomen én het land waar de bomen opstaan, zouden van De Jong zelf zijn. Een dag later had De Jong spijt van zijn actie: “Als ik de klok terug kon draaien, had ik het anders gedaan. Het spijt mij ontzettend dat het nu alleen over de wilgen gaat in plaats van over het gebied erachter.”

Tijdens het interview is goed te merken dat de reacties op zijn actie verdeeld zijn. Zo komt er een voorbijganger steun betuigen, maar zijn er ook enkele negatieve reacties van voorbijgangers te zien op beeld.

Aangifte
Het Reformatorisch Dagblad weet te melden dat er inmiddels drie omwonenden aangifte hebben gedaan tegen het raadslid. Ze stellen dat hij zich schuldig maakt aan integriteitsschending omdat hij handelt in strijd met zijn positie als volksvertegenwoordiger. Daarnaast doen ze aangifte van het overtreden van de Wet Natuurbescherming, omdat De Jong bomen heeft vernield. Tot slot stellen ze ook dat de boer subsidiegeld niet goed inzet. Hij ontvangt namelijk geld voor natuurbescherming, terwijl hij volgens hen de natuur juist vernielt.

Reactie SGP
De Jong heeft nog niet gereageerd op de aangifte. SGP Krimpenerwaard reageert maandag wel middels een statement op het incident. ‘De knotwilgen stonden bij de ondernemers op eigen terrein. Voor het kappen is geen vergunning nodig’, laat de lokale afdeling weten. ‘Desondanks vindt SGP-Krimpenerwaard het erg onverstandig en niet het juiste signaal om op deze manier aandacht te vragen voor een groot probleem. Boeren zijn juist volledig gericht op onderhoud van de natuur. Zo staat de SGP er ook in.’

SGP Krimpenerwaard laat in het statement ook weten dat er inmiddels is gesproken met De Jong: ‘Bestuur en fractie hebben afspraken gemaakt met Floor dat dergelijke acties met schade, in welke vorm dan ook, in de toekomst niet meer voor zullen komen. In diverse media heeft ons raadslid aangegeven dat, als hij de tijd terug kon zetten, hij het absoluut anders zou doen. De wilgen zullen, als dat op prijs gesteld wordt door de buurtbewoners, worden teruggepoot.’ Vanuit de landelijke partij is er niet gereageerd op het incident.

Woedende reacties
Verder lijkt de actie van De Jong vooralsnog geen gevolgen te hebben voor zijn positie binnen de SGP. Daar zal lang niet iedereen even blij mee zijn. Zo sprak Johan de Leeuw, bestuurslid van SGP-jongeren, eerder over ‘bezoedeling van de partij en van het imago van de boeren’. Hij noemde het gedrag ‘totaal ongepast voor een SGP-raadslid’ en stelde aan te nemen dat het nog een staartje zou krijgen.

Ook Maarten van Nieuw Amerongen, SGP’er en columnist van het Reformatorisch Dagblad zei eerder al te verwachten dat de SGP consequenties aan het incident verbindt: ‘Geboren en getogen in de Krimpenerwaard schaam ik me er diep voor dat een partijgenoot dit op zijn geweten heeft. Ik verwacht dat de SGP stappen onderneemt, dat wil zeggen lokaal uit de fractie zetten, landelijk minimaal afstand nemen. Anders ben je al je geloofwaardigheid kwijt Dit gaat alle perken te buiten en staat lijnrecht op alles waar de SGP voor staat: het goede zoeken voor de samenleving, zorg voor de schepping, onderwerping aan het gezag.'

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

k
Omzagen? Als de wortels er nog staan heet het knotten en komen ze gewoon terug.