cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Urk haven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

27 juni 2022 door Redactie

Prachtige en ontroerende beelden: Honderden Urkers zingen in de haven tot Gods eer

Eind vorige week werd op Urk het muzikale theaterspektakel ‘Eiland in de verte’ uitgevoerd. Speciaal daarvoor werd er op het haventerrein een volledig openluchttheater ingericht. Vier avonden op rij werd het theaterstuk opgevoerd. Maar zondagavond was hetzelfde openluchttheater toneel van een heel andere activiteit: Het zat namelijk bomvol met Urkers die samen in de buitenlucht zongen tot Gods eer. Dat leverde unieke beelden op.

De theatershow ‘Eiland in de verte’ was vorige week populair onder de Urker bevolking. Het theaterstuk, dat werd gepresenteerd als een ode aan Urk, vertelde het verhaal van conflict, opoffering, liefde en dood in een snel veranderende wereld nadat de Zuiderzee werd drooggelegd. Het speelde zich af kort na de Tweede Wereldoorlog toen de Noordoostpolder ontstond en Urk niet langer een eiland was. Het verhaal focuste zich daarbij vooral op de moed en daadkracht van Urkers in die tijd. De theatershow met veel muziek was vier dagen lang volledig uitverkocht op het haventerrein.

Zondag was er vanzelfsprekend geen theatershow op Urk. Toch zat het openluchttheater ook die avond bomvol. Dit keer kwamen de Urkers echter niet bijeen om naar een theaterstuk te kijken, maar om te zingen tot Gods eer. Een evangelisatiecommissie uit Urk bedacht het idee. Ze organiseerden een zangevenement en gaven het bovendien een bijzondere naam mee: ‘Heiland dichtbij’. Daarmee verwezen ze uiteraard naar de naam van het de avonden daarvoor getoonde theaterstuk, zo vertelde Jan de Boer, voorzitter van de evangelisatiecommissie, tegenover Het Urkerland: “Heiland dichtbij gaat over ons en onze hoop en verwachting die we mogen stellen in onze Heiland. De toekomst in Hem is zeker. Daarvan mogen we zingen. Het liefst met zoveel mogelijk mensen.”

En veel mensen waren er zondagavond. Het openluchttheater, dat in totaal ruimte biedt aan meer dan 1400 mensen, was afgeladen vol. Dat zorgde voor bijzondere momenten toen onder meer 'Psalm 68:10', 'Lichtstad met uw paarl'en poorten', 'Toekomst vol van hoop' en 'Wat een dag'  door de haven schalden uit de kelen van honderden Urkers. Twee Urker koren verleenden hun medewerking aan

Christelijk Visserskoor Crescendo en Christelijk Mannenkoor Soli Deo Gloria werkten mee aan de zangavond. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Prachtig. Dit is echt Urk!!!

Wat kan de rest van kerkelijk Nederland hier veel van leren. Laten we op zondagavond met z'n allen buiten lofliederen zingen ter ere van God. I.pv. in ons eigen kerkje, vooral met de deuren dicht.